Samast'ın tahliye talebine ret

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın tahliye talebi, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından reddedildi.

Yayınlanma: 23.01.2012 - 08:05
Abone Ol google-news

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliye talebi, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Daire, kararı oy birliği ile aldı. Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde "tasarlayarak öldürme" ve "izinsiz silah taşıma" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırım, Samast'ın tutukluluk döneminin 5 yılı doldurduğu gerekçesiyle Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne başvurarak tahliyesini istedi. Tahliye talebini değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi talebi reddetti. Dairenin kararında "Suça sürüklenen çocuğun tutukluluk döneminin 20 ocak 2007 tarihinde başladığı ve 25 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul 2. Çocuk ağır ceza mahkemesince 'tasarlayarak öldürme' suçundan TCK'nın 82/1-A ve 31/3 maddeleri uyarınca 21 yıl 6 ay hapis cezası ve 'izinsiz silah taşıma' suçundan 6136 sayılı yasanın 13/1 ve TCK'nın 31/3 maddeleri uyarınca 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir" denildi.

Daire tutukluluğun kaldırılması talebini incelediği kararında, olayın özellikleri, suçun niteliği, verilen ceza miktarı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. Maddesine sözleşmeyi yorumlayan ve uygulayan AİHM'in yerleşmiş kararlarına göre, "Makul tutukluluk süresi"nin belirlenmesinde esas alınan yerel mahkemedeki tutuklu yargılama süresinin toplamı 4 yıl 6 ay 5 gün ve ağır cezalık suçlarda tutukluluk süresinin üst sınırını 5 yıl olarak gören CMK'nın 102. Maddeleri birlikte değerlendirdi. Kararda makul süre sınırının aşılmadığına dikkat çeken Yargıtay 1. Ceza Dairesi, avukat Levent Yıldırım'ın Ogün Samast için yaptığı tahliye talebini reddetti. Daire kararı oy birliği ile aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler