Sanatçıların uzay ve dünya turnesi
Türkiye güncel sanatı, Yunanistan, Belçika, Sri Lanka ve hatta ‘uzaya uzanan’ birçok etkinlikle gündemde.
Siyasi ve jeo-politik olarak çetin günler geçiren Türkiye’de, güncel sanat için emek veren birçok isim, dünyanın çeşitli yerlerinde açtıkları sergilerle adını duyurmayı sürdürüyor. Bu kapsamda yaşamı ve çalışmalarına Türkiye ve Almanya arasında devam eden Nasan Tur (1974), Belçika’da 7 Eylül’de açacağı ilk kişisel sergisinde ‘City Says’ (Kent Diyor ki) ve ‘Sea Views’ (Deniz Manzaraları) ile ‘Suluboyalar’ isimli yapıtlarını Belçika’nın Otegem bölgesindeki Deweer Gallery’e taşıyacak. Tur, yapıtlarında fotoğraf, heykel, yerleştirme ve performans gibi türlü üretim biçimlerini tecrübe ediyor.
Diğer yandan, Halil Altındere ise dünyadaki sığınmacı krizine kara mizah kattığı “Uzay Sığınmacısı” başlıklı yeni kişisel sergi projesini, 15 Eylül’de Kathyrn Becker küratörlüğünde Almanya’daki Neuer Berliner Kunstverein’e (n.b.k.) taşımaya hazırlanıyor.
6 Kasım’a dek açık kalacak serginin önemli unsurlarından birini, halen İstanbul’da sığınmacı olarak yaşayan, Suriyeli eski kozmonot Muhammed Ahmed Faris oluşturuyor. Esad rejimi karşıtı Faris 1987’de SSCB kahramanı olarak nitelenerek, Soyuz TM-3 uzay kapsülüyle MİR Uzay İstasyonu’na gidip, yörüngede yedi gün kalmıştı.
Altındere’nin sergisinde, uzay sığınmacılığına dair özel kostüm tasarımları ve kurgusal “Palmyra” uzay görevi eksenindeki çeşitli cihaz tasarımları ve bir video yerleştirme de yer alacak. Altındere bu sergiye paralel olarak 8 Ekim’e kadar da, Ufer’deki HAU Hebbel sanat mekânında, “Köfte Havayolları” isimli eserini sergileyecek. Eserde, sanatçı bir grup sığınmacıyı, bir uçağın en arkasında görüntülüyor.
Sanatçı Ali Miharbi ise, Sri Lanka’daki “Test Alanı” başlıklı, Güneydoğu Asya ve Avrupa’daki Sanat ve Dijital Kültür etkinliğine 25 Ağustos’ta katılırken, ertesi gün de bir konuşma yapmaya hazırlanıyor. Yine, Cengiz Tekin’in Avusturya’daki Ars Electronica festivaline 8 Eylül itibarıyla “Radikal Atomlar” başlığı ile katıldığı takvimde, Şener Özmen ve Altındere, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Q21 Müzesi’nde 23 Eylül’de açılacak “Geriye Ne Kaldı” isimli sergiye katılacak. Sanatçılar Özmen, Tekin ve Burak Delier de, İsrail’de yapılacak Akdeniz Bienali’nde eserlerini sergilemeye hazırlanıyorlar.
Bunun yanı sıra, 29 Eylül ve 18 Kasım arasında, Yunanistan’daki Midilli Belediyesi Sanat Galerisi, Halim Bey Konağı’nda Elgiz Müzesi işbirliği ile Başak Şenova’nın küratörlüğüyle “Geçiş Çizgileri” sergisini düzenliyor.
Sergi, Elgiz Daimi Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlar üzerinden birbirinden ayrı yaklaşımlar içeren, farklı yoğunluktaki anlatılar, anılar ve ifadeler arasındaki bağlantı çeşitliliğini göstermeyi amaçlıyor.
Serginin izleneceği konağın, koleksiyona eşi Sevda ile imzasını atan mimar Can Elgiz’in dedesinin yaşamış olduğu konak oluşu da, etkinliği daha anlamlı kılıyor.
Sergiye yapıtlarıyla Pınar Yolaçan, Oleg Dou, Cindy Sherman, Azade Köker, Bedri Baykam, Bengü Karaduman, Ferhat Özgür, Gilbert & George, Hale Tenger, Tracey Emin, Louise Bourgeois, Mateo Mate, Burak Delier, Gülsün Karamustafa, İhsan Oturmak, Kendell Geers, Komet, Nan Goldin, Nilbar Güreş, Özlem Günyol, Rebecca Horn, Tomur Atagök, Veljko Zejak, Hera Büyüktaşçıyan ve Benji Boyadgian gibi bir çok imza katılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama