Satın alma gücünde Avrupa'nın çok gerisindeyiz
Türkiye'nin 2007 yılı geçici sonuçlarına göre, kişi başına GSYH hacim endeksi 44, Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin kişi başına hacim endeksi 45 oldu. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına GSYH hacim endeksinde sondan 8, Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin kişi başına hacim endeksinde ise sondan 7. sırada yer aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi, 2005, 2006 ve 2007 Yılı Avrupa Karşılaştırma Programı Sonuçlarını açıkladı. Yayımlanan bültende, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik 2005 yılı kesin, 2006 ve 2007 yılı geçici sonuçlarına göre, Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), Kişi Başına Gerçek Kişisel Tüketim ve Fiyat Düzeyi Endeksleri verildi. Karşılaştırmalar 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsadı.
GSYH'ya ilişkin kişi başına hacim endeksinde ülkeler arasındaki farklılığın Gerçek Kişisel Tüketim'e göre daha yüksek olduğu görüldü. 2007 yılı geçici sonuçlarına göre, hem GSYH hem de Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksinin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg oldu. Lüksemburg'un 2007 yılı geçici sonuçlarına göre, kişi başına GSYH hacim endeksi 267, Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin kişi başına hacim endeksinin 147 olarak belirlendi. Türkiye'nin kişi başına GSYH hacim endeksi 44 iken, Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin kişi başına hacim endeksi 45 oldu. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına GSYH hacim endeksinde sondan 8, Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin kişi başına hacim endeksinde ise sondan 7. sırada yer aldı.
Norveç, İrlanda, İsviçre, İzlanda gibi Kuzey Avrupa ülkeleri de kişi başına hacim endeksi en yüksek ülkeler arasında yer aldı. Diğer taraftan GSYH ve Gerçek Kişisel Tüketime ait kişi başına hacim endeksi en düşük ülke Arnavutluk olurken, Bosna-Hersek, Makedonya, Sırbistan kişi başına hacim endeksi en düşük diğer ülkeler olarak göze çarptı.
Türkiye sondan 9. sırada
GSYH ve Gerçek Kişisel Tüketim'e ilişkin fiyat düzeyi endekslerine de yer verildi. Endeksler, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan karşılaştırmalı fiyat düzeylerini gösteriyor. 2007 yılı geçici sonuçlarına göre, Türkiye'nin GSYH geneline ilişkin fiyat düzeyi endeksi 60, Gerçek Kişisel Tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 64 oldu. Türkiye GSYH geneline ilişkin fiyat düzeyi endeksinde sondan 9, Gerçek Kişisel Tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksinde ise 14'üncü sırada yer aldı.
İzlanda'nın GSYH geneline ilişkin fiyat düzeyi endeksi 158, Gerçek Kişisel Tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 153 olarak gerçekleşti. GSYH ve Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin fiyat düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler İzlanda, Danimarka, Norveç gibi Kuzey Avrupa Ülkeleri iken, en düşük olduğu ülkeler Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk olarak sıralandı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu