Savcı ses kaydını sordu

''Balyoz Planı'' davasına giren Savcı Savaş Kırbaş, dün bazı internet sitelerinde yayımlanan tutuklu sanıklardan Koramiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu iddia edilen ses kaydının, sanığa ait olup olmadığının sorulmasını isteyerek, ''Bu konu delillere etki etmeyle ilgilidir. Kabul ederse, cezaevinden dahi delillere etki edilebileceğini gösteren bir ses kaydıdır'' dedi.

Yayınlanma: 17.01.2012 - 11:17
Abone Ol google-news

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı sanık ve avukatlar, dünkü oturumda savunmasını yapan tutuklu sanıklardan kurmay Albay Hasan Özyurt'un microsoft word uygulamasını kullanarak, geliştirdiği bir programla, hayali bir senaryoya ilişkin belge oluşturmasına değindi.

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Özyurt'un yeni ihtimalleri gündeme getirdiğini belirterek, ''2002 yılında hazırlanan bir CD'de nasıl olur da 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılına ait bilgiler olur. Asıl üzerinde durulması gereken konu budur'' dedi.

Çetin Doğan da bu davanın, Türk ulusuna, ordusuna ve milletine çok pahalıya mal olacağını daha önceden de söylediğini belirterek, Türkiye'nin en önemli bilgilerinin, komşularının eline geçtiğini söyledi.

Dava konusu 1. Ordu Komutanlığında düzenlenen 5-7 Mart tarihli seminere, davada yargılanan sanıklardan 48'inin katıldığını ifade eden Doğan, bunun dışında olanların bırakılarak, görevlerinin başına dönmesini istedi.

Doğan: ''Semineri oynamaya hazırız''

Doğan, 48 kişinin, kendi emriyle seminere katıldığını ifade ederek, ''Seminer, benim sevk ve idaremde gerçekleşmiştir. Bizim bir hazırlığımız var. 48 kişi, semineri baştan sona oynamaya hazırız. Ses bantlarıyla, tartışmalarıyla semineri tekrar oynamaya da hazırız'' dedi.

Seminere katılanların hiçbiriyle dahi telefonla özel bir konuyu görüşmediğini dile getiren Doğan, üretildiğini iddia ettiği belgelerin, sanıklarla ilgisinin ve bağlantısının olmadığını, kendi bilgisayarlarından çıkmadığını anlattı.

''Neden kuşku duyuluyor'' diyen Doğan, ''Bizim anlımızda suçlu mu yazılıyor? Bu, tarihe geçecek bir davadır'' diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek de 25 Şubat 2010 tarihinde, savcıya ifade verirken, dava konusu belgelerin sahte olduğunu bildiğini ifade ederek, sanık Hasan Özyurt'un, belgelerin sahte olarak üretildiğini, farklı bir yoldan ortaya koyduğunu savundu.
Örnek, mahkeme izin vermesi durumunda da kendisinin de sahteciliği ortaya koyabileceğini ifade ederek, ''Sahteciliği yapanlar hata yapmışlar. Her sahtekar muhakkak bir yerde parmak izi bırakır'' dedi.

Savcıların açıklaması

Savcı Hüseyin Kaplan da dünkü duruşmada sorduğu sorulardaki amacının, gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, ''Sorularım birilerini karalama amaçlı değil. Hasan Özyurt'un yaptığı sunum, sanal bir gösteriydi. Davaya konu mevzu, gizli cuntasal faaliyetlerdir. Zaten askeri kuralların böyle bir durumda tam olarak uygulanması gerektiğini söylemedik. Bunları araştırmak görevimiz. Somut savunmalar üzerinden gidiyoruz. Hakikatin ortaya çıkması için sanığa sorular soruyoruz. Savcılık olarak izah etmezsek olay açıklanamaz'' diye konuştu.

Savcı Savaş Kırbaş da dün tutuklu sanıklardan Koramiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydının internet ortamında yayımlandığını belirterek, bununla ilgili soru sormak istediğini kaydetti.

Sağdıç'ın duruşmaya gelmediğini belirten Kırbaş, ancak avukatı Hüseyin Ersöz tarafından bir açıklama yapıldığını ve ses kaydını kabul etmediklerini kaydetti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ise Sağdıç'ın duruşmada olmadığını ve bunun, dava konusuyla alakası bulunmadığını söyledi.

Savcı Kırbaş, ''Bu konu, delillere etki etmeyle ilgilidir. Kabul ederse, cezaevinden dahi delillere etki edilebileceğini gösteren bir ses kaydıdır. Ses kaydının sanığa ait olup olmadığının sorulmasını istiyorum'' dedi.

Başkan Diken ise ses kaydının yasal yollarla elde edildiğine dair bir belge sunulmadığı için, bunun mahkemede konu edilemeyeceğini söyledi.

Avukat Ali Fahir Kayacan da iddianamede de yasal yollardan elde edilmeyen ses kayıtları olduğunu, ancak mahkemenin iddianameyi kabul ettiğini belirtti.

Başkan Diken de ''Biz, iddianamenin savunucusu değiliz. İddianamenin kabul edilmesiyle içindeki her şeyin kabul edileceğine dair hukuki bir düzenleme yok'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler