Seçim yasası onaylandı

Irak Parlamentosu, ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin düzenlenmesi için gereken seçim yasasını, uzun görüşmelerin ardından bugün oya sunarak kabul etti.

Yayınlanma: 08.11.2009 - 18:50
Abone Ol google-news

Irak Parlamentosu, oturum için salt çoğunluğun sağlanması üzerine bu akşamki oturumunda yeni seçim yasasının maddelerini tek tek oya sundu. Oylamada, Arap, Türkmen ve Kürt milletvekillerinin çoğu hazır bulundu.

Yasanın gecikmesine neden olan Kerkük ile ilgili sorun konusunda, Türkmen ve Araplar'ın 2004 ve 2005 yılları seçmen kütüklerinin esas alınması yönündeki istekleri kabul edilmedi ve esas alınacak seçmen kütüğünü, Irak Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlemesine karar verildi.

Bu arada, Kerkük sorununun dolaylı olarak yer aldığı 5. madde, milletvekillerinin çoğu tarafından kabul edildi. Seçimin olası sonuçlarına dair madde, sonuçları kuşkulu bulunan kentlerde, seçmen artışının yüzde 5'ten fazla olması durumunda soruşturma komisyonu oluşturulmasını öngörüyor. Yasanın, 195 milletvekilinin katıldığı oylamada, 141 milletvekilinin lehte oy kullanmasıyla kabul edildiği açıklanmıştı.

Irak'ta ocak ayında yapılacak seçimlerin düzenlenebilmesi için ihtiyaç duyulan yasa üzerinde, parlamentodaki Arap, Türkmen ve Kürt tarafların, özellikle Kerkük konusundaki düşünce ayrılıkları nedeniyle uzun süre uzlaşma sağlanamamış ve biran önce kabul edilmesi gereken tasarının parlamentonun onayına sunulması bu nedenle gecikmişti.

Uzun süredir üzerinde çalışılan yasanın parlamentodan geçirilememesi, seçimin ertelenmesi riskini beraberinde taşıyordu.

Kerkük konusundaki anlaşmazlık, Saddam Hüseyin dönemindeki ve ABD işgalinden sonraki nüfus hareketlerinden ötürü, Arap, Kürt ve Türkmenler'in yaşadığı kentte yaşayanların tümünün oy kullanma hakkına sahip olup olamayacağından kaynaklanıyordu.

 

OBAMA: IRAK İÇİN DÖNÜM NOKTASI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler