Sekiz gazeteci örgütü nöbette

“Umut Nöbeti”ni Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) temsilcileri ile halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen ve Insburg Alevi Derneği kurucularından Hayri Aksoy devraldı.

Yayınlanma: 27.01.2016 - 23:16
Abone Ol google-news

MİT TIR’ları haberi nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcilmiz Erdem Gül’e destek amacıyla başlatılan Umut Nöbeti’ni Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) temsilcileri ile halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen ve Avusturya’dan gelen Insburg Alevi Derneği kurucularından Hayri Aksoy devraldı. Nöbette, uluslararası gazetecilik örgütü temsilcileri, Dündar ve Gül ile görüşme talebinin Adalet Bakanlığı’nca reddedilmesi kararını protesto etti, Dündar ve Gül’ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.

 

‘Tecridin bir parçası’

57. gününe giren Umut Nöbeti’ni dün sabah saatlerinde dünyanın önde gelen uluslararası gazetecilik örgütleri temsilcileri devraldı. Nöbete IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis, Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Komitesi Başkanı ve gazeteci Kadri Gürsel, RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, CPJ adına Özgür Öğret, ENJ Türkiye temsilcisi Ceren Sözeri ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) adına Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş katıldı.

Gazeteci Kadri Gürsel, cezaevi önünde yaptığı açıklamada “Uluslararası basın özgürlüğü savunucusu örgütlerin temsilcileri olarak bugün buradayız. Burada bulunmamızın nedeni ise bugün tutukluluklarının 64. gününde olan Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşme talebimizin yanıtsız bırakılması ve reddedilmesi. Uluslararası basın meslek örgütleri Dündar ve Gül ile görüşmek istediler ve Adalet Bakanlığı tarafından bu talepleri reddedildi. Bu uygulamayı Dündar ve Gül’ün tecridinin bir parçası olarak görüyoruz. Aynı zamanda Umut nöbetine destek vermek için burada bulunuyoruz” dedi.

Viyana’dan gelen IPI İletişim Direktörü Steven Ellis ise uluslararası basın meslek örgütleri adına ortak açıklama yaptı. Basın ve ifade özgürlüğünü savunan geniş bir koalisyonun temsilcileri olarak Silivri Cezaevi önünde olduklarını anımsatan Ellis şunları söyledi:

“Uluslararası basın örgütleri olarak Türk makamlarını Dündar ve Gül’ü gecikme olmaksızın serbest bırakmaya, haklarındaki bütün suçlamaları çekmeye ve şuan gazetecilikle ya da dile getirdikleri görüşlerle ilgili tutuklu bulunan bütün gazetecileri de özgür bırakmaya çağırıyoruz. ”

Nöbetin ögleden sonraki bölümünü ise sanatçı Kutsal Evcimen ile Insburg Alevi Derneği kurucularından Hanifi Aksoy devraldı. Nöbeti bugün gazeteci Ayhan Aydın, yazar Süleyman Zaman, avukat-yazar Hasan Gülçan ile Ankara’dan gelecek olan Solfasol Gazetesi gönüllüleri devralacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler