Selanik Festivali başlıyor (30.10.2019)
Bu yıl 60. yaşını kutlayacak olan Selanik Uluslararası Film Festivali (31 Ekim-10 Kasım) özgün filmler, toplu gösterimler, ustalık sınıfları, sergiler, konserlerle dolu seçkin bir program hazırladı. Balkanlar’a Bakış bölümünde iki Türk filmi yer alıyor: Kız Kardeşler (Emin Alper) ile Nuh Tepesi (Cenk Ertürk). Etkinlik yarın akşam Noah Baumbach’ın Happy Marriage filminin gösterimiyle başlıyor.
60. yaşını kutlayacak olan Selanik Uluslararası Film Festivali (31 Ekim-10 Kasım) yarın akşam Noah Baumbach’ın yönettiği Happy Marriage (ABD) filmiyle başlıyor.
ULUSLARARASI YARIŞMANIN TEMASI SORGULAMA ETKİSİ
İlk ve ikinci yapımlarını çeken yönetmenlerin filmlerinin yarıştığı Uluslararası Yarışma bölümünün bu yılki teması The Overview Effect ( Sorgulama Etkisi). Uzaya çıkma veya Ay’a gitme şansı elde etmiş astronotlar, Dünya’nın göründüğünden daha küçük ve muhteşem görüntüsüne hayran kalmışlardır. Araştırmacı ve yazar Frank White 1987’de ilk kez uzaya giden astronotların hissettiği bu olguyu The Overview Effect olarak tanımlamış ve The Overview Effect: Space Exploration and Human Evolution adlı kitabında (1987) kullanmıştır. Sorgulama Etkisi ya da Yeniden Gözden Geçirme Etkisi, Yerküre’yi belli bir mesafeden özellikle yörüngeden ya da Ay’dan seyretme ve gezegendeki herşeyin tek ve bir bütün olduğunu algılama deneyimine verilen isimdir.
Bu deneyimde astronotlar içlerinde birşeylerin değiştiğini, farkındalık patlaması yaşadıklarını, birlik ve bütünlük duygusu hissettiklerini belirtiyorlar. Aynı zamanda uzaydan yerküreyi izlemenin güzelliğiniden söz ederek eşitsizlikleri, yoksulluğu, çatışmaları, savaşları düşünmediklerini vurguluyorlar.
“The Overview Effect, üzerinde yaşadığımız dünyaya, yaşama, ve kendimize bakma aracımız. Öyle ki astronotlar uzaydan dünyamıza bakınca yerküredeki acımasız, sert gerçekliği, sınırları, sınıfları, sosyal, kültürel, dinsel farklılıkları görmüyorlar” diyor etkinliğin sanat yönetmeni Orestis Andreadakis.
Uluslararası yarışmada üçü Yunan olmak üzere 14 film Altın ve Gümüş İskender ödülleri için yarışacak. Beware of Children (Dag Johan Haugerud/ Norveç-İsveç), Cosmic Candy (Rinio Dragasaki/ Yunanistan), Defunct (Zacharias Mavroeidis/ Yunanistan), The Fever (Maya Da-Rin/ Brezilya-Fransa-Almanya), Fire Will Come (Oliver Laxe/ İspanya-Fransa-Lüksemburg), Lillian (Andreas Horvath/ Avusturya), Monos (Alejandro Landes/ Kolombiya-Arjantin-Hollanda-Danimarka), Patrick (Tim Mielants/ Belçika), Rialto (Peter Mackie Burns/ İrlanda-Birleşik Krallık), Song Without a Name (Melina Leon/ Peru-İspanya-ABD), Swallow (Carlo Mirabella-Davis / ABD-Fransa), A Thief’s Daughter (Belen Funes/ İspanya), Wet Season (Anthony Chen/ Singapur-Tayvan), Zizotek (Vardis Marinakis/ Yunanistan) uluslararası bölümde yarışacaklar.
Uluslararası jüri Rugilè Barzdziukaité (Yönetmen, Görsel Sanatçı/ Litvanya), Jacqui Davies (Küratör, Yapımcı/ Birleşik Krallık), Ariane Labed (Oyuncu,Yönetmen/ Fransa), Angeliki Papoulia (Oyuncu/ Yunanistan), Wieland Speck’ten (Yönetmen,Festival Yöneticisi/ Almanya) oluşuyor.
KIZKARDEŞLER VE NUH TEPESİ
Festivalin önemli bölümlerinden Balkanlar’a Bakış’ta iki Türk filmi yer alıyor : Kız Kardeşler (Emin Alper) ile Nuh Tepesi (Cenk Ertürk).
Balkanlar’a Bakış’ta What a Country ! (Vinko Bestan/Hırvatistan- Sırbistan-Polonya), Monsters (Marius Olteanu/ Romanya), Sister (Svetla Tsotsorkova/ Bulgaristan-Katar), Whistlers (Corneliu Porumboiu/ Romanya-Fransa-Almanya), The Father (Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Bulgaristan- Yunanistan), The Terrible (Ivana Mladenovic / Romanya- Sırbistan), Open Door (Florenc Papas/ Arnavutluk- Kosova- Makedonya), God Exists, Her Name is Petrunia (Teona Strugar Mitevska (Makedonya-Belçika- Slovenya- Fransa- Hırvatistan) filmleri de izleyiciyle buluşacak.
YENİ BİR BÖLÜM : MEET THE NEİGHBORS
Bu yıl festival Meet the Neighbors (Komşularla Buluşmak) adlı yeni bir bölüm düzenliyor. Burada yer alan 10 yapım yaşam, toplum ve geniş bölgedeki durum ya da ülkeden dünyaya bakış temalarını irdeliyor.
Bölümde 10 film Altın İskender ödülü (5 bin Avro) için yarışacak. Türkiye’den Aidiyet (Burak Çevik/ Türkiye-Kanada-Fransa) yer alıyor. Cat in the Wall (Mina Mileva, Vesela Kazakova/ Bulgaristan- Birleşik Krallık-Fransa), The Criminal Man (Dmitry Mamuliya/ Gürcistan-Rusya), Simple Women (Chiara Malta/ İtalya-Romanya), Tlamess (Ala Eddine Slim/ Tunus-Fransa), Oroslan (Matjaz Ivanisin/ Slovenya-Çek Cumhuriyeti), Africa (Oren Gerner/ İsrail), The Guerilla (György Mor Karpati/ Macaristan), Not to Be Unpleasant, But We Need to Have a Serious Talk ( Yiorgos Georgopoulos/ Yunanistan), The Rocket (Stefanos Sitaras/ Yunanistan-İtalya).
Meet the Neighbors jürisini Tarık Aktaş (Yönetmen), Maria Kriara (Görsel Sanatçı), Pamela Bienzobas (Film Eleştirmeni) oluşturuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev