Selanik’te Altın İskender’e doğru
3–13 Kasım arasında gerçekleştirilecek 57. Selanik Uluslararası Film Festivali’nde Altın ve Gümüş İskender ödülleri için yarışacak filmler belli oldu.
57. Selanik Uluslararası Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde ilk ve ikinci filmlerini çeken yönetmenlerin çalışmaları yarışacak.
Bu bölümde tam 17 film yer alıyor: Still Hide to Smoke (Rayhana / Fransa–Yunanistan– Cezayir), Afterlov (Stergios Paschos/ Yunanistan), Amerika Square (Yannis Sakaridis/ Yunanistan–İngiltere–Almanya), Heartstone (Gudmundur Arnar Gudmundsson/ İzlanda–Danimarka), The Happiest Day in the Life of Olli Maki (Juho Kuosmanen/ Finlandiya–Almanya–İsveç), In the Blood (Rasmus Heisterberg/ Danimarka), Jesus (Fernando Guzzoni/ Fransa–Şili–Almanya– Yunanistan–Kolombiya), Kekszakallu (Gaston Solnicki/ Arjantin), Lady Macbeth (William Oldroyd/ İngiltere), A Decent Woman (Lukas Valenta Rinner/ Avusturya–Kore–Arjantin), Shambles (Karl Lemieux/ Kanada), Park (Sofia Exarchou/ Yunanistan–Polonya), Sami Blood (Amanda Kernell/ İsveç), The Sower (Yosuke Takeuchi/ Japonya), The Stopover (Delphine–Muriel Coulin/ Fransa–Yunanistan), The Transfiguration (Michael O’Shea/ ABD), Kills on Wheels (Attila Till/ Macaristan). Altın ve Gümüş İskender, yönetmen, senaryo, kadın ve erkek oyuncu, sanat yönetimi, görüntü ödüllerini verecek olan jüri Amir Naderi (Jüri başkanı, Yönetmen–senarist/ İran), Sofian El Fani (Görüntü yönetmeni/ Tunus), Frédérique Moreau (Senarist/ Fransa), Peter Scarlet (Danışman–yapımcı–film küratörü/ ABD), Eva Stefani’den (Yönetmen–akademisyen/ Yunanistan) oluşuyor. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri jürisi (Fipresci) Aleksander Huser (Jüri başkanı/ Norveç), Ahmet Gürata (Türkiye), Ifigenia Kalantzi (Yunanistan) en iyi uluslararası ve ulusal filmi seçecek.
Etkinlik bu yıl iki yaratıcı sinemacıya saygıda bulunuyor: Phillipe Grandrieux (Fransa) ve Leonardo Favio (Arjantin). Grandrieux, Selanik’e gelerek filmlerinin gösterimlerine katılacak. Özgün
bir anlatıma, görüntü ve ses biçemlerine sahip olan yönetmen, izleyiciye farklı, derin, duyarlı, psikolojik deneyimler yaşatacak. İnsan bedenini, yoğun duyarlı öykülerle ve insan ruhunun aydınlık ve karanlık yönlerini anlatmak için kullanan yönetmenin Despite the Night (2015), Meurtrière (2015), White Epilepsy (2012), It May Be that Beauty Has Strengthened Our Resolve– Masao
Adachi (2011), A Lake (2008), A New Life (2002), Sombre (1998) filmleri toplu gösterimde izleyiciye sunulacak.
Latin Amerika kıtasının en ikonik ve yetenekli sanatçılarından Leonardo Favio (1938–2012) yönetmen, oyuncu, şarkıcı, şarkı sözü yazarı olarak kıtanın en önemli kültür–sanat insanlarındandı. Arjantin’in ruhunu yansıtan insancıl, duygusal çalışmaları ülke sinemasında önemli izler bırakmıştır.
Latin Amerika kültürünü tanıtmak için Başbakan Cristina Fernandez de Kirchner tarafından kültür elçisi olarak atanan Leonardo Flavio’nun Chronicle of a Lonely Child (1965), El romance del Aniceto y la Francisca (1967), Juan Moreira (1973), The Nazarene Cross and the Wolf (1975), To Dream, To Dream (1976), Gatica, el mono (1993), Aniceto (2008) filmleri toplu gösteriminde yer alıyorlar.
Genç ve deneyimli yönetmenlerin çektiği 15 Yunan filminin etkinlikte prömiyerleri gerçekleştirilecek. Bu filmlerin içinde Uluslararası Yarışma Bölümü’nde gösterilen Afterlov, Amerika Square, Park’la birlikte Boy on the Bridge (Petros Charalambous), Common Ground (Penny Bouska), İstanbul Story (Fotini Siskopoulou), Kissing ? (Yannis Korres), Love, Love, Love (Costas Zapas), The Other Me (Sotiris Tsafoulias), The Story of the Green Line (Panicos Chrystanou), Thread (Alexandros
Voulgaris), Xamou (Clio Fanouraki) programda. Fotini Siskopoulou’nun yönettiği İstanbul Story (İstanbul Öyküsü) Katia’nın beklenmedik İstanbul yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuk onu türlü serüvenlere götürüp parçalanmış çocukluğuyla yüzleştiriyor. Katia, İstanbul’da annesinin sırlarıyla birlikte kendi arzularını ve ikilemlerini keşfediyor. Panicos Chrysantou’nun The Story of the Green Line’ı Kıbrıs adasını ikiye bölen Yeşil Hat’tın bulunduğu Lefkoşa’da geçiyor. Türk ve Yunanlı iki asker taraf olmaksızın birlikte gizemli bir yolculuğa çıkmaya karar veriyorlar.
Crossroads adlı ortak yapım forumuna bu yıl 14 proje seçildi. Bu bölümde Türkiye’den 3 proje yer alıyor: Yurt, Yönetmen: Nehir Tuna, Yapımcı: Suzan Güverte- Güverte Film ile Dijital Sanatlar ortak yapımı; Figuras, Yönetmen–yapımcı: Azra Deniz Okyay, Yapımcı: Selin Karlı, Figuras Productions ; Noah Tree, Yönetmen: Cenk Ertürk, Yapımcı: Cenk Ertürk, Mehmet Güngören, Şevki Tuna Ertürk- Hayali İhracat Film.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu