Semih Poroy'un "artı 35 yıl" retrospektif sergisi açıldı
Çağdaş editöryal karikatürün saygın isimlerinden Semih Poroy ilk dönemden bugüne çizgilerinden örneklerin yer aldığı "artı 35" başlıklı 31 Aralık'a dek sürecek retrospektif sergisini dün akşam Karaköy'deki Schneidertemple Sanat Merkezi'nde açtı.
Sanatçının, “karikatür” ağırlıklı, bütün çizgi üretim ve felsefesini özetleyen bu toplu seçkinin açılışına aralarında, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker,Tonguç Yaşar, Selçuk Altun, İzel Rozental, Metin Peker, Akdağ Saydut, Turgay Karadağ, Ercan Akyol, Dr. Kadir Doğruer, Turgut Çeviker, Ohannes Şaşkal, Tan Oral, Polat Nahabaş, Kamil Masaracı,Tayfun Akgül, Hakan Çelik, Prof.Dr.Rona Aybay, Sevinç Aybay, Av.Barış Aybay, Saygı Yağmurdereli, Vecdi Sayar, Özdem Petek, Cavit Naci, Egemen Berköz, Turhan Günay, Metin Celal, Ali Bulunmaz, Edibe Buğra, Özcan Yurdalan, Ersin Kalkan, Mehmet Zaman Saçlıoğlu,Necati Güngör, Mustafa Balel, Mustafa Delioğlu, Nilgün- Aydın Ilgaz, Paylin Tavmasyan, Kadir İncesu, Gürel Yontan, Zeki Coşkun, Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Sali Turan, Güngör Gençay, Ekrem Azman, Ömer Tuncer, İnci Asena, Kenan Kocatürk, Ersen Gürsel, Sunay Girgin, MİHA'lı genç iletişimciler ve hocaları Kayıhan Güven’in de bulunduğu çok sayıda karikatürist, yayıncı, edebiyatçı, gazeteci, sanatsever dostları ve yakınları katıldı.
Poroy merakla izlenen sergisinde; “karikatürler” ile “eskizleri”ni gazete sayfalarından, ilk çizdiği Akbaba’dan, 1979’dan bu yana Cumhuriyet Gazetesi “Kitap” ve “Dergi” ekleri ile Varlık gibi dergilerde basılanlardan, bir kaçını da “Ohne Worte” gibi kitaplarından seçmiş. Karikatürlerin üzerinde çizerin imzasından başka pek bir şey yok “yazısız” yani Eflatun Nuri’nin dediği gibi has karikatürler. Birçok dergide zaman zaman yayınlanan yazılarından örnekte, çizgi-roman parçaları da unutulmamış. Kronolojik sırayı görmek ise, incelemeyi gerektiriyor. Galerinin ortasındaki geniş vitrinde, çoğu okuruna tanıdık gelecek, yayınevi ile çizer arasında düşünce yakınlığı da olduğu izlenimi uyandıran, Poroy’un desenlerini çizdiği pek çok kitabı yer alıyor. Nail Güreli “Şu Bizim Medya”, Kemal Özer “Şiirlerle İstanbul” gibi… Tam karşınızda ise, ağzında kalemi elinde şarabı önünde anı defteriyle “Semih Poroy maketi”, sanki açılışta unutmamanız gereken üç şeyi hatırlatıyor.
Sergide yer alan karikatürleri, desenleri, kitapları arşivleri tarayarak bulmanız mümkün, Semih Poroy’un müjdesini verdiği; “maketi, sayfa düzeni hazır, “artı 35”le doğrudan bağımlı olmayan” kitabından da fikir edinebilirsniz. Fakat, hiçte büyük olmayan Schneidertempel’da, 35 yıldan beri devam etmekte olan “karikatür” ağırlıklı çizgi üretiminin Semih Poroy’un ince kurgusuyla nasıl özetlendiğini ancak 31 Aralık’ta sona erecek olan sergiyi yerinde gelip inceleyerek anlayabilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu