Sendikal yolsuzlukta karar günü

Sendikal yolsuzluk davasında bugün karar açıklanacak.

Yayınlanma: 09.12.2015 - 23:28
Abone Ol google-news

Hak-İş bağlı Öz İplik-İş’te Yusuf Engin’e 2007’deki genel kurulda başkan seçildikten iki yıl sonra 2009’da istifa etmesi için 98 bin lira usulsüz ödeme yapıldığı, koltuk tazminatı olarak ödenen ve Vakfıbank’tan çekilen paranın muhasebe oyunlarıyla gider gibi gösterilmesiyle başlayan yolsuzluk iddialarının ilkinde bugün önemli bir gelişme bekleniyor. Zira Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar günü bugün. Üç şube başkanın davaya müdahil olmaları ile birlikte Ankara Cumhuriyet Basın Savcılığınca hazırlanan ve açılan dava Ankara 31. Asliye ceza mahkemesinde 2014/1254 nolu dosyada görüldü. Güveni ve Görevi Kötüye kullanmak suçundan açılan davada sona yaklaşıldı.

 

Güven kötüye kullanıldı

Ancak söz konusu davaya yenileri de eklenecek gibi görünüyor. Şimdi de mevcut Genel Başkan Murat İnanç ve Genel Sekreter Rafi Ay, Genel Mali Sekreter Engin Doğan ve Genel Eğitim Sekreteri Kemal Sönmez devam eden mevcut suçlar ve benzeri suçlardan dolayı yeni bir yolsuzluk davası açılacak. Malatya eski şube Başkanı Ömer Yabaş, Kayseri eski Şube Başkanı Cuma Eren ve Niğde eski Şube Başkanı Mehmet Avşar’ın 2015/127 hazırlık numaralı Ankara Basın Savcılığına bulundukları suç duruyurusu ardından savcılıkca yaptırılan incelemeler ve bilirkişi rapoları sonucunda varılan kanaata göre söz konusu yöneticiler için güveni kötüye kullanma suçundan kamu davası açılması gerektiğini bildirir bilirkişi raporu savcılığa ulaştı.

 

Neyle suçlanmışlardı

Sendikayı mahkemeye taşıyan iddialar özetle şunlardı;

- Yusuf Engin 2009 mayıs ayında genel başkanlıktan istifa etti. Engin’e koltuğu bırakması için para teklif edildi. Engin’in istifasının hemen ardından 3 Haziran’da sendika adına Vakıflar Bankası’ndan 100 bin lira kredi çekildi. 98 bin lirası 54 dakika sonra Engin’e elden verildi. Ancak istifa ettiği için kıdem tazminatı hakkı olmayan Engin’e böyle bir ödeme yapılamazdı. Bu nedenle 98 bin lira üç şube hesabından çeşitli faturalarla buhar edildi.

- Genel Başkan Murat İnanç, 2010 ve 2011’de hafta sonları İstanbul’a kızı ve oğlunun yanına gittiği halde, kendini görevi gereği seyahate gitmiş gibi göstererek tüm harcamaları sendikadan karşılandı.

- İnanç’ın eşinin akrabasına, yönetim kurulu kararı olmaksızın, sendikada görevi olmadığı halde 10 ay boyunca sendika genel merkezinden para ödendi.

- Sendika başkanın babası ve kayınbiraderinin vefatı nedeniyle cenaze giderleri, misafirler için konaklama ücreti ve yemek bedelleri, Malatya Şube’nin harcamasıymış gibi gösterildi, sendika zarara uğratıldı.

 

Kaybettiler, iftira atıyorlar

Öz İplik-İş Genel Başkan Murat İnanç o dönem gündeme gelen bu iddialar üzerine gazetemize şöyle konuşmuştu: Genel Kurulda seçimi kaybeden insanlar, üç ay sonra bu şekilde iftiralar atmaya başladılar. Dosya halen savcılıkta, hukuki süreç devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler