Serbest kıyafet endişelendiriyor
Okullarda serbest kıyafet uygulamasının gündeme gelmeye başlamasıyla Türkiye'deki okul kıyafeti kumaşlarının yüzde 90'ının üretildiği Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (AOSB) 70'e yakın tekstil firmasının zor durumda kaldığı bildirildi.
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Uçurum, yaptığı açıklamada, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının bütün ürünlerinin üretildiğini, serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi durumunda, tüm ürünlerin heba olacağını ifade etti.
Türkiye'de okul kıyafeti dokuma kumaşlarının yüzde 90'ının AOSB'deki 70'e yakın tekstil fabrikasında üretildiğini ifade eden Uçurum, şunları kaydetti:
''Çünkü Türkiye'deki hemen hemen bütün okul kıyafet kumaşlarını biz üretiyoruz. Bu yüzden üretim kesintisiz 12 ay devam eder. Bu kumaşlar okul sezonuna 3-5 ay kala üretiliyor zannedilebilir. Bizim okul açılma dönemine ürünlerin yetişmesi için kumaşların konfeksiyon yapan üreticilerin eline en geç nisan ayına kadar teslim edilmesi gerekiyor. Çünkü eylül ayına kadar dikim hazırlıklarını yapabilsinler.''
Uygulamanın gündeme gelmeye başlamasının ardından siparişlerin durduğunu ve AOSB'deki 70'e yakın tekstil fabrikasının zor durumda kaldığını ifade eden Uçurum, şöyle konuştu:
''Doğrusu ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ama böyle bir şey gerçek olursa, bütün ekonomiye zarar vereceği gibi okul kıyafeti üreten firmaları ciddi sıkıntıya sokacaktır. Çünkü on binlerce işyeri, fabrikalardan, kumaşçılardan, atölyelerden, üreticiden veya toptancılardan zincirleme bağlantılar yapmıştır. Çekler, senetler verilmiştir. Böyle bir durumda ödemeler yapılamayacak, iflaslar ve hacizler ortaya çıkacaktır.''
Serbest kıyafet uygulamasına başlanıp, başlanmayacağı konusunda kimseden bilgi alamadıklarına dikkati çeken Uçurum, şunları söyledi:
''Bu uygulama yanlış bir uygulamadır. Bizim ürettiğimiz kumaşlar çok kaliteli. Bu kıyafetle 4 çocuk büyütülebilir. Ancak bu uygulama yürürlüğe girerse aileler mali anlamda da zorluk yaşayacaklardır. Öğrencilerin serbest kıyafet giymesi durumunda, okul giriş ve çıkışlarında sivil ve öğrenci birbirine karışacak bunun sonucunda da birçok güvenlik sorunu yaşanacaktır. her şeye rağmen kıyafetler serbest kalacaksa bu durumun şimdiden tarihi belli edilmeli ve stoklarımızı eritmek için en az 3 yıl sonra uygulanmaya konulmalı.''
Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Başkanı Ömer Ortakaya ise, söylentiler yüzünden 3 haftadır atölyelerinin kapalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Söylentiler yüzünden gelen siparişler de iptal edildi. Atölyelerde binlerce insan var. Kıyafetlerin imalatı 9 ay kadar sürüyor. Eğer kıyafetler serbest olursa, bu durum 3 milyon kişiyi etkileyecek. Sadece satıcıları değil, bunun kumaş boyutu var, iplikçisi var, dokumacısı var, boyacısı var. Bu belirsizlik sona ersin istiyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'