'Seyfe Gölü ölümün eşiğinde'
Kırşehir Kültür-Sanat-Çevre Tanıtma ve Koruma Derneği (KIR-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, ''Seyfe Gölü ölümün eşiğine geldi'' dedi.
Kırşehir Kültür-Sanat-Çevre Tanıtma ve Koruma Derneği (KIR-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde yapılan yanlış ve eksik açıklamaların Seyfe Gölü'ne en büyük zararı verdiğine dikkat çekerek, hatalı göl yönetimi, su kullanımı ve küresel ısınmanın etkileriyle, bugün Seyfe Gölü'nün 4/3'lük bir kesiminin kuruduğunu kaydetti.
Seyfe Gölü ile ilgili gerçekler konusunda halkın doğru bilgilendirilmediğini, gölü tanımayanların herşey yolundaymış gibi göstermelerinin, göle ve doğaya büyük zarar verdiğini ifade eden Bağ, ''Seyfe Gölü'ne yönelik yapılan yanlış ve eksik açıklamalar, Seyfe Gölü'ne en büyük zararı vermekte. Hatalı göl yönetimi ve su kullanımı ile küresel ısınmanın etkileriyle bugün gölün 4/3'lük bir kesimi kurumuş durumda. Gölü besleyen Horla kaynağı tamamen, Seyfe ve Malya kaynağı kısmen, Yazıkınık bataklıkları da tamamen kurudu'' dedi.
Seyfe Köyü ve Malya kaynağından, yerleşim alanlarına bağlı olarak evsel ve hayvansal atıkların yanı sıra, göl çevresinde bulunan ekili alanlarda kullanılan tarım ilaçlarının oluşturduğu karma zirai atıkların da yüzey sularıyla göle taşındığını bildiren Bağ, şöyle devam etti: ''Göle ulaşan sularda ağır toksin maddeler olduğunu, bunun yanı sıra demir, cıva gibi ağır metallerin gölü kirletmede etkin olduğu gerçeğini kimse saklamamalıdır. Kirliliğe bağlı olarak göl, özelliğini giderek yitirmekte. Seyfe Gölü'nün kurumasına etken olan en büyük tehdit unsurunun, DSİ tarafından taşkınları önleme bahanesiyle açılan kanallar ve kuyular olduğu gerçeğinin yanı sıra, bu yıl oluşan aşırı kirlenme ve göle doğrudan bırakılan atıklar, göl tabanında ve yaban popülasyonunda birçok olumsuzluğa yol açmaktadır.''
Bağ, kirliliğin göl tabanında, yer yer 30 santimetreye varan bataklık alanlar ve kist (balçık) oluşturduğunu da belirterek, ''Gözüken o ki, kirlilik yayılma oranı ile göl tabanını yüzde 60 civarında kaplamış durumdadır. Tehlike çanları çalıyor. Kirliliğin oluşturmuş olduğu kist üzerinde tutunan bir sarmaşık tipi (kamçılı) alglar, göl içinde hızla yayılmaktadır. Alglar, göl kuşlarının beslenme zincirini yok ederken, ayaklarına dolaşan ağ yapısıyla da kuşların boğularak ölümüne neden olmaktadır'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt