Şiddet gören kadının ilk adresi

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, İçişleri Bakanlığı'nın direktifiyle tüm illerde, şiddet gören kadın ve çocuğunun can güvenliği riskini ortadan kaldıracak güvenli bir yere nakledilene kadar kalabilecekleri geçici barınaklar oluşturulacağını bildirdi.

Şiddet gören kadının ilk adresi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.08.2009 - 06:43

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in kadına yönelik şiddetle ilgili soru önergesini yanıtladı. 2008 yılında kurumuna bağlı kadın konukevlerinden bin 874 kadının yararlandığını ve bu kadınların yüzde 61'inin şiddete maruz kalmış kadınlar olduğunu ifade eden Bakan Kavaf, "Konukevlerimizde kalan kadınların ve çocukların güvenliği 7 gün 24 saat hizmet esasına dayalı olarak sağlanmaktadır. Her kadın konukevinde 4 adet güvenlik görevlisi çalışmaktadır. Güvenlikle ilgili olarak gerekli görüldüğü olağanüstü durumlarda ve rutin tüm uygulamalarda Emniyet Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde çalışılmaktadır." dedi.
 

'Gözlem var alan araştırması yok'

Bakan Kavaf, kadına yönelik şiddet konusunda yapılan tüm çalışmalarla birçok kadın ve çocuğun töre mağduru olmasının engellendiğini, devlet tarafından korunmalarının sağlandığını, toplumda duyarlılığın artırıldığını belirterek "Eskiye göre daha fazla gündemde olan konu ile ilgili olarak bireylerin bakış açılarında farkındalık, düzeylerinde olumlu yönlerde değişme ve gelişmeler gözlemlenmiştir. Ancak bu gözlemleri bilimsel olarak kullanabileceğimiz profesyonel bir alan araştırması henüz yapılmamıştır" dedi.

Aile içi şiddetle mücadele kapsamında çok önemli bir yer tutan şiddet mağduru kadına yapılacak ilk müdahale sisteminin tüm ülke genelinde standart bir uygulama haline getirilmesi, bu alanda çalışan kamu kurum ve kuruluşları ile STK'lar arasında işbirliği geliştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yapıldığını da ifade eden Bakan Kavaf, şu bilgileri verdi: "İçişleri Bakanlığının direktifleri ile tüm illerde şiddet gören kadın ve çocuğu kendileri için can güvenliği riskini ortadan kaldıracak daha güvenli bir yere nakledilene kadar ilk anda kalabilecekleri güvenlikleri valiliklerce sağlanacak olan geçici barınakların oluşturulması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Can güvenlikleri sağlanan kadın ve çocuklarına yönelik olarak durumlarına uygun hizmetler verilmektedir."

Polis, sağlıkçı ve hakimler eğitiliyor

İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile eğitim protokolleri imzalandığını, 40 bin 400 polis ile 75 bin sağlık personelinin eğitilmesinin amaçlandığını kaydeden Kavaf, Ocak 2009 itibariyle 17 bin sağlık çalışanının eğitiminin tamamlandığını söyledi. Adalet Bakanlığı ile de "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yargı mensuplarının Rolü Projesi Protokolü'nün imzalandığını hatırlatan Bakan Kavaf, bu çerçevede de 164 aile mahkemesinde görev yapan 179 aile mahkemesi hakimi ile aynı yerlerde görev yapan ve aile içi şiddetle ilgili suçları soruşturan 171 cumhuriyet savcısına 3'er günlük eğitim semineri verildiğini bildirdi. Kavaf, "Gerek Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde yürütülen bilinç artırıcı ve şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar; gerekse sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen şiddeti önlemeye yönelik faaliyetler neticesinde toplumsal farkındalık artırılmaya, kadına yönelik aile içi şiddet sır olmaktan çıkarılarak, daha görünür kılınmaya başlanmıştır." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler