Sigara içme yaşı 13'e düştü

19 Mayıs'ı kutlamaya hazırlanan Türkiye'de genç nüfusun sigara kullanımının arttığı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Kontrol ve Önleme'nin (CDC) işbirliğinde Türkiye'nin 27 farklı ilinde yapılan araştırma, 13-18 yaş grubundaki gençlerin yüzde 8.4'ünün sigara içtiğini ortaya koydu. Bu oranın, erkeklerde yüzde 9.4, kızlarda yüzde 5.3 olduğu belirlendi.

Yayınlanma: 18.05.2010 - 10:59
Abone Ol google-news

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi(SSUK), Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Kontrol ve Önleme(CDC) işbirliğinde dünya genelinde pek çok ülkede yapılan bir çalışmanın, geçen yıl Türkiye'de de uygulamaya konulduğunu açıkladı. Gençlerde sigara kullanma alışkanlığının değerlendirildiği araştırma sırasında, 27 ilde ilköğretim ikinci kademe ve ortaöğretim okullarında toplam 5 bin 045 öğrenciye ulaşıldı. Yapılan araştırmaya göre 13-18 yaş grubu gençlerin yüzde 8.4'ü sigara kullanıyor. Gençlerde sigara kullanımının erkeklerde yüzde 9.4 olurken, kızlarda yüzde 5.3 oranında olduğu ortaya çıktı. Beş yıl önce aynı çalışmanın sonuçları gençlerde sigara kullanımının yüzde 6.9 (erkeklerde yüzde 9.4 ve kızlarda yüzde 3.5) şeklinde olurken, en son yapılan bu çalışma gençlerde sigara kullanımının arttığını gösterdi.
 

18 yaş altı gençlere sigara satışında yasal işlem başlatılmalı

Türk gençlerinin sigara kullanım alışkanlarını değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve SSUK Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, araştırma sonucunun, gençlerin tütün endüstrisinin hedef grupları arasında yer aldığını gösterdiğini söyledi. Özcebe, "Görüyoruz ki hala sigara endüstrisi gençlerimize ulaşabilmektedir. Gençlik döneminde sigaraya başlayan bir kişi, sigarayı bırakmadığı durumda tütün endüstrisinin bir müşterisi olacaktır" dedi.

Gençlerin sigaraya ulaşamamaları için çevrelerinde sigara kullanmama davranışlarının geliştirilmesi ve sigara satışlarının engellenmesi gerektiğinin altını çizen Özcebe, işletmelerde 18 yaşın altındaki gençlere satış yapıldığı takdirde yasal işlemin derhal başlatılması gerektiğini vurguladı.

Gençlik döneminde sigara kullanmaya başlamanın, sigaranın neden olduğu hastalıklara yakalanma olasılığını da artırdığına dikkat çeken Özcebe, "Tütün endüstrisi hem gençlerin sağlığını tehdit eden bir davranış edinmelerini sağlamakta, hem de gençlerin sağlığı üzerinden kazanç elde etmektedir" dedi. Özcebe, gençlerin sigara kullanmasının ülkenin sağlıksız bir erişkin nüfusa sahip olmasına ve hastalık yükünün artmasına neden olacağının da altını çizdi.
 

Tütün endüstrisi gençleri hedefliyor

Araştırmanın bazı çarpıcı sonuçları şöyle:
*18 yaşın altındaki kişilere sigara satışı yasak olmasına rağmen gençlerin yüzde 52.8'i bakkaldan veya marketten rahatlıkla sigara alabiliyor.

*Sigara firmalarının reklam yapmaları, promosyon ürün dağıtmaları yasak olmasına rağmen gençlerin yüzde 7.4'üne, bir tütün firması temsilcisi tarafından bedava sigara veriliyor.

*Araştırma, tütün endüstrisinin doğrudan ve gizli reklama devam ettiğini de kanıtlamış oldu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 11.6'sı, üzerinde sigara firmalarının logosunun bulunduğu tişört, kalem veya çanta gibi ürünlerden herhangi birine sahip olduklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler