Şii muhalefet parlamentodan çekiliyor
Bahreyn parlamentosunda Şiilerin liderliğindeki muhalefetin parlamentodan çekilme niyetinde olduğu bildirildi.
Parlamentonun 40 sandalyeli alt kanadında 18 sandalyesi bulunan anamuhalefet grubu El Vefak'tan bir milletvekili, liderleri Şeyh Ali Salman'ın "grubun parlamentodan çekilme kararını açıklayacağını" belirtti.
Şeyh Salman'ın bugün konuyla ilgili basın toplantısı düzenlemesinin beklendiği kaydedildi.
Bu arada, Bahreyn ordusu "kamu güvenliği ve düzeninin yeniden oluşturulması için önleyici ve kesin önlemlerin alındığını" duyurdu.
Polis, göstericiler uyurken müdahale etmiş
Halkın çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Bahreyn'nin başkenti Manama'nın merkezindeki İnci Meydanı'nda polisin hükümet karşıtı göstericilere müdahalesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor.
Görgü tanıkları, yaklaşık 100 zırhlı aracın kentin merkezine girdiğini, polisin gece yarısı müdahalesi sırasında bazı göstericilerin meydanda kurdukları çadırlarda uyumakta olduklarını belirtti.
Kahire'deki halk isyanının merkez üssünden esinlenerek, "Tahrir Meydanı" adını verdikleri İnci Meydanı'nda toplanan göstericilerin polisin açtığı ateşle uyanarak kaçmaya başladığını belirten bir görgü tanığı da, polisin uyarıda bulunmadığını, müdahalenin İsrail'in düzenlediği saldırılara benzediğini söyledi.
Bazı evlere baskın düzenlendiğini ve bazı kişileri gözaltına alındığını belirten görgü tanığı, askerlerin sadece "ateş et ve öldür" politikasıyla eğitildiğini ifade ederek, "Kral ve hükümetin eli kanlı. Bunların yaşanmasına yeşil ışık yakan ABD'nin ve uluslararası toplumun elleri kanlı" diye konuştu.
Bu arada, amatör kamerada çekilen ve aralarında kadınların da yer aldığı protestocuların açılan ateş sonucu panik içinde kaçıştıklarını gösteren video kaydı paylaşım sitelerinde yayına girdi. Görüntülerde gece İnci Meydanı'nda uyumakta olan göstericilerin polisin ateş açmasıyla uyandığı ve meydandan kaçmaya başladığı, ateş nedeniyle meydandan toz bulutunun yükseldiği görülüyor.
Öte yandan polisin yaralılara müdahale etmek isteyen doktorları dövdüğü, ayrıca doktorlar ve sağlık görevlilerinin ambulansların kullanılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanı'ını protesto ettiği gelen haberler arasında.
Yabancı gazetecilerin de ülkeye alınmadığı belirtiliyor. Polisin müdahalesinde 5 kişinin öldüğü, 100 kadar kişinin yaralandığı bildiriliyor.
60 kişi kayıp
Reform talebiyle protesto gösterilerinin yapıldığı Bahreyn'de, üç kişinin öldüğü polis müdahalesinden sonra 60 kişinin kayıp olduğu belirtildi.
Şii muhalif milletvekili İbrahim Mattar, Reuters ajansına verdiği demeçte, polis baskınında 60 kişinin kaybolduğunu söyledi.
Mattar ayrıca Şii Vifak partisi üyelerinin milletvekilliğinden istifa edeceğini belirterek, ''Bütün üyeler istifa edecek. Karar alındı'' dedi. İbrahim Mattar, 40 sandalyeli parlamentonun 17'sine sahip partinin milletvekillerinin istifa gerekçesinin gece yapılan polis baskını olduğunu söyledi.
Öte yandan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, televizyondan yaptığı açıklamada, Bahreyn ordusunun güvenliği sağlamak için gereken her türlü önlemi alacağını kaydetti.
Bahreyn ordusu da devlet televizyonunda okunan açıklamasında, başkent Manama'nın önemli noktalarında kontrolü ele geçirdiğini, protesto gösterilerinin yasaklandığını duyurdu.
ABD itidal çağrısında bulundu
ABD, reform talebiyle protesto gösterilerinin yapıldığı Bahreyn'e itidal çağrısında bulundu.
Pentagon sözcüsü Albay Dave Lapan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uzun süredir müttefikimiz ve ABD Donanması'nın 5. Filosu'na ev sahipliği yapan Bahreyn, önemli bir ortaktır ve bakanlık, buradaki gelişmeleri yakından takip ediyor" dedi.
Lapan, Bahreyn'de tüm taraflara itidalli olmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunduklarını da kaydetti. Bahreyn'de polisin göstericilere müdahalesinde 6 kişi öldü, 100 kadar kişi de yaralandı.
"Gazetecilere karşı kesinlikle şiddet kullanılmamalı"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Bahreyn'deki gösterilerde şiddet kullanıldığına yönelik haberlerden endişe duyduğunu belirterek, ''Bahreyn'de göstericilere ve gazetecilere karşı kesinlikle şiddet kullanılmamalı'' dedi.
Genel Sekreter Ban BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da son dönemde olağanüstü gelişmelerin yaşandığını belirterek tüm bölgedeki gelişmeleri çok yakından izlediğini söyledi. Bölgede halkların meşru isteklerini ifade etmek için ayağa kalktıklarını ve bunda başı gençler ile sivil toplumun çektiğini söyleyen Ban, her ülkedeki durumun farklı olduğunu, ancak bölgede ortak sorunlar bulunduğunu belirtti.
BM'nin bu kapsamda temel insan haklarının ve özgürlüklerinin korunmasını desteklediğini belirten Ban, BM'nin özellikle barışçıl şekilde gösteri yapma hakkı, toplanma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü haklarına büyük önem verdiğini söyledi.
Bahreyn'den gelen haberlerin son derece endişe verici olduğunu ifade eden Ban, ''Bahreyn'de göstericilere ve gazetecilere karşı kesinlikle şiddet kullanılmamalı, bu şiddet sona ermeli. Sorumlular adalete teslim edilmeli. Barışçıl gösteriler yapanlara karşı yetkililerin, insan haklarına saygı göstermeleri yönünde yükümlülüğü bulunuyor, tüm tarafları itidale ve şiddetten kaçınmaya davet ediyorum'' dedi.
BM'nin bölgedeki tüm ülkelerin liderlerine, halklarını dikkatle dinlemeleri ve onların meşru isteklerine yanıt vermeleri çağrısında bulunduğunu kaydeden Ban, bölgedeki liderlerle yeniden temasa geçerek ''şu anda bölgede baskıya değil, cesur reformlara ihtiyaç olduğu'' mesajını vereceğini vurguladı.
Liderlerin verdikleri reform sözlerini tutmaları gerektiğini de söyleyen Ban, Mısır'la ilgili olarak ise ülkede özgür ve şeffaf seçimlerin yapılacağı, demokratik-sivil yönetime geçileceği yönünde verilen sözleri memnuniyetle karşıladığını, bu kapsamda BM'nin yardıma hazır olduğunu söyledi.
Ban, sorular üzerine, bölgedeki bazı halkların hayal kırıklığı içinde olduklarını, bu yüzden meşru isteklerini dile getirmek için sokak gösterileri düzenlediklerini belirterek, bu insanların ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto yapma haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini yineledi.
Bahreyn'de liderlere yönelik bu güçlü mesajı, ülkeyi ziyaret ederek de vermeyi düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine ise Ban, kesin bir yanıt vermekten kaçınarak BM'nin her konuda talep eden ülkelere yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.
Yemen
Öte yandan Yemen'in başkenti Sana'da bugün iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki şiddetli çatışmalarda yaralı sayısının 12'ye çıktığı bildirildi.
El Kudüs gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, çatışmaların Sana Üniversitesinin önünde meydana geldiği belirtildi.
Bölgedeki AFP muhabiri de öğrencilerin, "Halk rejimin düşmesini istiyor" şeklinde slogan attıklarını ve bazılarının kendilerine saldıranlara taş atarak karşılık verdiğini kaydetti.
Beş gündür süren çatışmalarda, çoğu üniversite öğrencisi yaklaşık 2000 kişinin kampüs çıkışında iktidar yanlılarının saldırısına uğradığı, güvenlik güçlerinin tarafları ayırmak için havaya uyarı ateşi açtığı belirtilmişti.
Bu arada Yemen'in güneyindeki Aden kentinde dün düzenlenen ve iki kişinin öldüğü gösterilerin ardından bugün durumun sakin olduğu, gün içerisinde en az 20 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.
İlgili haber için tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu