''Sıkıntılar krize yol açmaz"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, bugünkü şartlarda, devletin ve bankacılık sisteminin altyapısı sağlam olduğundan dolayı Türkiye'nin zorlansa bile krize girmeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 10.08.2011 - 10:03
Abone Ol google-news

İTO Başkanı Yalçıntaş, ekonomik açıdan dünyada ve Türkiye'de sıcak günler yaşandığını ve her gittiği yerde ''Önümüzdeki günlerde Türkiye için bir kriz var mı?'' diye sorulduğunu belirterek, dünyada yaşananların Türkiye üzerine etkilerine değindi.

ABD'nin ekonomisinin yavaşladığını, uluslararası kuruluşların ABD'nin notunu düşürdüğünü ifade eden Yalçıntaş, çok büyük olan ABD ekonomisinin dünyayı çok fazla etkilediğini, yavaşladığı zaman tüm dünyanın yavaşladığını, hızlandığı zaman öyle veya böyle bütün dünyanın hızlandığını söyledi.

Yalçıntaş ''Eğer ABD ekonomisindeki yavaşlama devam ederse, bizlerin de ekonomisinde belli bir yavaşlama olabilir'' dedi.

Türkiye'yi etkileyebilecek diğer bir uluslararası gelişmenin de özellikle AB'deki ülkelerin borçlarını ödeyemez hale gelmesi olduğunu dile getiren Yalçıntaş, ''perişan'' durumda olan komşu ülke Yunanistan'ın en kısa zamanda toparlanmasını umduğunu kaydetti.

Yunanistan devletine en çok borç verenlerin Alman ve Fransız bankaları olduğunu, Yunanistan'ın bu bankalara borcunu ödemeyemediği için son 2-3 aydır Avrupa'da ciddi telaş yaşandığını anlatan Yalçıntaş, şöyle konuştu:

''Şimdi bu telaşa yenisi eklendi; İtalyan devleti de aldığı borçları ödeyememe riski ile karşı karşıya kaldı. İtalyanlar'ın arkasından bir ihtimal İspanyollar da gelebilir. Fransız ve Alman bankaları ve AB Merkez Bankası, belki Yunanistan'ın durumunu kapatabilir ama İtalya, Almanya ve Fransa'dan sonra Avrupa'nın en büyük ekonomisidir. İtalya hükümeti iflas ederse, AB'deki bankaların İtalyan devletinin borcunu kapatacak gücü yoktur. Eğer böyle bir şey olursa, Avrupa'daki ekonomi yavaşlar, hatta kriz noktasına gelir.
Böyle bir kriz, bizi iki sebepten dolayı etkiler. Birincisi, bizlerin ihracatının yüzde 50'den fazlası Avrupa ülkelerine. Avrupa ekonomisinin krize girmesi bizim ihracat yapan firmaların siparişlerinin çok düşmesine yol açar. İkincisi, Türkiye'nin cari açığı vardır. Cari açık ne demektir? Kendi işimizi, Türkiye'yi döndürebilmek için yurt dışından bizler borç alıyoruz. Bizim borcumuzun yüzde 80'ini veren de Alman, Fransız, İngiliz ve AB bankalarıdır. İtalyan hükümeti iflas ettiğinden dolayı Alman ve Fransız bankaları ve sonra da İngiliz bankaları zora girerse ve nakit açığı oluşursa, bize hem daha kısa vadeli borç verirler hem borç vermede nazlanırlar hem de verdikleri borcun faizini yükseltirler. Bu da bize sıkıntı yaratır.''

 

''Sıkıntılar krize yol açmaz"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, bu sıkıntıların Türkiye'de krize yol açmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çünkü bizim devletimizin borcu yoktur. 2001 yılından beri hükümet son derece başarılı bir kamu ve maliye politikası izlemiştir, bizim devletimizin maliyesi sağlamdır. 2000 yılından sonra bizim bankalarımız ciddi anlamda yeni bir gözden geçirilmeye tabi tutulmuştur, bizim bankacılık sistemimiz de sağlamdır. Bugünkü şartlarda devletin ve bankacılık sisteminin altyapısı sağlam olduğundan dolayı biz krize girmeyiz, zorlanırız ama krize girmeyiz. Hatta ve hatta avantajlı bile çıkabiliriz. Avrupalılar hakikaten ciddi anlamda krize girerse, bizler de kendi altyapımızla bugünleri zorlanarak ama başarılı bir şekilde atlatırsak, onların kaybettiklerini bizler kazanabiliriz. Elbette hiç kimsenin mutsuzluğundan, iflasından bizler mutluluk çıkarmak, kar payı çıkarmak istemeyiz ama bu da hayatın gerçeğidir, eğer bizler kendi işlerimizi düzgün götürebilirsek, hem firma olarak hem de millet ve devlet olarak Avrupa'nın bu krizinden karlı dahi çıkabiliriz.''
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler