Şili'de 300 metre derinliğe gelindi

Şili'de yerin 700 metre altında 5 Ağustos'tan beri mahsur 33 madenciyi kurtarmak için yürütülen tünel delme çalışmalarında iki sondaj makinesi de 300 metre derinliği geçti.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 07:28
Abone Ol google-news

Kurtarma çalışmalarının eşgüdümünü sağlayan mühendislerden Andre Sougarret, T-130 adlı ikinci delme makinesinin 6 gün aradan sonra yeniden çalıştırılmasının ardından 368 metreye kadar ilerlediğini belirtti.Sondaj makinesinin geçen hafta delici başlığı kırılmış ve kırılan parçası tüneli tıkamıştı.

Mühendisler, "A planı" adı verilen ilk tünelin Avustralya yapımı diğer sondaj makinesi Strata 950'nin de 308 metre derinliğe ulaştığını bildirdi.Strata 950 delicisi önce 700 metre uzunluğunda ve 30 santimetre çapında bir delik açtıktan sonra ikinci aşamada, yapımı süren çelik bir kapsülle madencilerin tek tek yukarı çekilmesi için tünelin çapını 66 santimetreye kadar genişletecek.

Mahsur madencilere yiyecek ve mesaj gönderilmekte kullanılan deliğin genişliğini 30 santimetreye çıkaran ikinci delici T-130 da ikinci aşamada bunu 70 santimetreye genişletecek. T-130'un ilk aşamayı bu hafta sonu tamamlaması bekleniyor. Ancak mühendisler ikinci safhanın daha uzun süreceğinin altını çiziyor.

Yetkililer, mahsur madencilerin kasım başı ile aralık başı arasındaki bir zamanda kurtarılmaları öngörülerini muhafaza ediyor.Psikologlar da madencilerin moral açısından zor olan kısmı atlattıklarını ve daha kolay bir döneme girdiklerini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler