‘Sistematik ayrımcılık var

Kadınların ve genç kızların, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi ve araştırma faaliyetlerine her seviyedeki katılımlarını teşvik etmek amacıyla ilan edilen ‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün üçüncüsü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ‘Barış ve Kalkınma İçin Bilimde Eşitlik ve Denklik’ temalı iki günlük bir konferansla kutlandı.

‘Sistematik ayrımcılık var
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.02.2018 - 19:53

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sistematik ayrımcılık nedeniyle kadınların araştırma ve geliştirme işlerinin yüzde 30’dan azında bulunabildiğini ve önyargıların üstesinden gelmek için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Okul kitapları, diğer yayınlar ve reklamcılıkta erkek bilim insanlarının görünürlüğünün baskın olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğine dikkat çeken Guterres, kızları ve kadınların bilimsel araştırma ve yenilikçi çalışmaların içine daha çok teşvik edilmesiyle ancak sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşebileceğini söyledi.

Uluslararası işbirliği

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, konferansta yaptığı konuşmada, “Cinsiyet eşitsizliği, hükümetlerin de ötesinde bir meseledir. Sivil toplum ve bireylerin de bu süreçte aktif rol almaları gereklidir. Kadına yönelik ayrımcılıkta mevcut durum, kötümserliğe ya da eylemsizliğe kapılmak için bir neden değil! Değişim ancak çok paydaşlı iş birliğiyle mümkün olacaktır” dedi.

'Karar vericiler erkekler'

-Hanzade Doğan Boyner’in yönettiği oturumdan tespitler:

Dünyadaki bilimsel ve akademik araştırmaların hangi alanda ve kimler tarafından yapılacağına karar veren mekanizmalarda erkekler çoğunlukta olduğu için kadınlarla ilgili sorunlar ve çözümler daha az ele alınıyor.

-Hızla büyüyen ve değişen teknolojide kadınları ve kızları erkeklerle eşit oranda üretime dahil etmenin yolunun küçük yaşlarda kız çocuklarının ilgisini çekecek teknolojik eğitim malzemeleri ve oyunlardan geçiyor.

-Devlet ve özel sektör işbirliğinin kadın sorunları konusunda hızlı çözümler üreten ortaklık yapısı var.

-Devlette, kanun yapıcılar arasında daha çok kadın olması ve uygulamaların kadın ve erkek ihtiyaçlarına cevap verebilmesi konusu etraflıca analiz edilmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon