"Siyaset bizi mahkum bıraktı"

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Kamu-Sen olarak biz ne kadar gerçekleri göstermek istesek de siyaset, bu konuda hiçbir adım atmadığı gibi bizi yüzde 2,5 artı 2,5 bir uygulamaya mahkum bıraktı'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.02.2010 - 19:41

Bircan Akyıldız, Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanlığı tarafından Hekimevi'nde düzenlenen istişare toplantısında 15-28 Ağustos 2009 tarihleri arasında toplu görüşme süreci yaşadıklarını hatırlattı.

2002 yılında başlayan ve sekizincisini gerçekleştirdikleri toplu görüşme sürecinin en kötüsünü yaşadıklarını öne süren Akyıldız, ''Siyasi anlamda hiçbir anlayışın ortaya koyulmadığı, her türlü ayak diremenin yaşandığı ve ilerleme kaydetmek için taviz vermekten bıktığımız bir süreç içinde olumlu hiçbir nokta yakalayamadık. Kamu-Sen olarak biz ne kadar gerçekleri göstermek istesek de siyaset, bu konuda hiçbir adım atmadığı gibi bizi yüzde 2,5 artı 2,5 bir uygulamaya mahkum bıraktı'' dedi.

Ekonomik krizin yaşandığı dönemlerde dar ve sabit gelirlilere 200 liralık alışveriş çeki verilmesini önerdiklerini anlatan Akyıldız, Türkiye'de dar ve sabit gelirli olarak nitelendirilen yaklaşık 5 milyon aile olduğunu, bu ailelere verilecek aylık 200 liralık alışveriş çekinin piyasaları hareketlendireceğini ama bu konuda siyaseti ikna etmenin mümkün olmadığını söyledi.

''Artık, bizleri rahatlatacak uygulama beklemiyoruz"

Akyıldız, 28 Ağustos 2009'da toplu görüşme sürecine son verdiklerini ifade ederek, ''28 Ağustos'ta geldiğimiz noktanın, 'sözün bittiği yer' olduğunu söyledik. Bundan sonra da eylem süreci başlamıştır. 25 Kasım tarihinde KESK ile birlikte aynı günde aynı eylemi yapmak suretiyle ama birlikte olmamak kaydıyla bir eylem gerçekleştirdik. Bir günlük iş bırakma eylemi ciddi, anlamlı ve önemli bir gelişme olarak kamuoyuna yansıdı. Ancak bu siyasetin aklı başında eylemlerle tatmin olacak ve bizleri rahatlatacak bir uygulama gerçekleştirmesini artık beklemiyoruz'' diye konuştu.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) tarafından 28 Ocakta ''Uluslararası Demokrasi Kongresi'' düzenlendiğini anımsatan Akyıldız, şunları kaydetti:
''Birileri yaptı gibi görünüyor ama bizzat iktidarın kendisinin yaptığı bir kongrede başbakan kürsüye çıkıp, 'Grevli, toplu sözleşme hakkı istiyorsanız, memur sendikalarıyla işçi sendikaları çalışan ifadesi atında birleşsin, gerisi kolay' dedi. Kamu-Sen olarak grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı istedik. Anayasal hakkımız olan bu hakkımızın kullanılmasında en büyük engel siyasi iradenin kendisiydi.

Başbakanın ne demek istediğini bizzat kendinden öğrenmek isteriz. Çünkü işçi sendikalarının özel hukuk, memur sendikalarının ise kamu hukukuna tabi olduğunu bir başbakanın bilmemesi mümkün değil. Eğer bilerek söylüyorsa o zaman iş daha da vahim demektir. Başbakan, 'Memur ve işçi sendikaları birleşsin' diyor. Ancak aradaki farklılıkları nasıl gidereceğiz. En önemli farklılık; iş garantisi, iş güvencesi hakkı. O zaman nasıl birleşeceğiz. Özel hukuk hükümlerine tabi işçi sendikalarına iş güvencesi hakkı mı vereceksiniz, yoksa kamu görevlilerinin elindeki iş güvencesi hakkını ellerinden mi alacaksınız?''

Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendika yöneticileri ve üyeler katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler