"Siyaset, Hukuk ve Aleviler" sempozyumu

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) İnsan Hakları Merkezi ile Alevi Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği ''Tahta Zülfikarlar: Siyaset, Hukuk ve Aleviler'' sempozyumunun üçüncü gününde ''Alevilerin sorunları mı, Alevilik sorunu mu?'' konulu oturum yapıldı.

Yayınlanma: 10.04.2010 - 10:56
Abone Ol google-news

Başkanlığını NTV muhabiri İdil Güngör'ün yaptığı SBF Aziz Köklü Salonu'ndaki oturumda konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Hatice Çoban, toplumda Alevilere karşı çok sayıda ön yargı olduğunu ifade etti. Asıl sorunun demokrasi sorunu olduğunu ifade eden Çoban, ''Bu ülkede tam demokrasi olsa din derslerinin zorunlu olması gibi bir konuyu konuşmazdık. Eksik, yamalı bir demokrasi ile yürüdüğümüz açık. Demokrasi, ülkemizde yaşayan herkes içindir'' diye konuştu.

Anayasa değişikliğine ilişkin yaşanan tartışmalara dikkati çeken Çoban, ''Bazı partiler, sırf muhalefet etmek için neredeyse darbe Anayasası'nı savunacak hale geldi'' görüşünü belirtti.

Eski bakanlardan Ercan Karakaş da Alevi Çalıştayı'nda dile getirilen sorunlar ile çözüm önerilerinin, hazırlanan raporda ''muğlak'' olarak yer aldığını söyledi. ''Diğer açılımlarda olduğu gibi Alevi Açılımı'nda da sonuç elde edilememiş'' diyen Karakaş, Türkiye'de siyasetin bir meseleyi ele alıp, çözer gibi yaptığını ama sonuç elde edemediğini söyledi.

Alevilikle ilgili asıl sorunun demokrasi ve laiklik olduğunu ifade eden Karakaş, ''Laik devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olması gerekir. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı sadece bir inanç grubuna hizmet veriyor'' diye konuştu.

Gazeteci Enver Aysever de zorunlu din derslerinin sadece Alevilerin değil, toplumun pek çok kesiminin sorunu olduğunu ifade etti ve Alevilerin taleplerinin sadece Alevilerin değil ötekileştirilen, yalnızlaştırılan herkesin talebi olması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler