"Sizin babalarınız da CHP'li değil miydi?"

TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin verdiği "Dersim" önergesinin görüşülmesi önerisi gündeme geldi. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "CHP o zaman tek parti idi. Peki sizin babalarınız da CHP'li değil miydi? Adnan Menderes CHP'nin müfettişi, Celal Bayar da Başbakanı idi. Bunu CHP'ye bağlamanın mantığı yok" şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 29.11.2011 - 16:18
Abone Ol google-news

BDP, "Dersim" ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul gündemine getirdi.

Önerinin lehinde söz alan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 1937-1938 yıllarında Tunceli'de yaşanan olaylar ve uygulamaları Meclisin araştırmasını istediklerini söyledi.

Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim konusunda ''özür dilediğini'' anımsatarak, ''Sözlü olarak yapılan özür dilemenin anlamını bulması için, birtakım adımların atılması gerekiyor'' dedi.

''Kılıçdaroğlu'na vurulmaya çalışılıyor''

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de önerinin lehinde yaptığı konuşmada, ''Bu iş çok acı bir olay. Geçmişte birtakım olaylar olmuş ama bu olayları gündemde tutmak kimseye fayda kazandırmaz'' dedi.

O dönem devleti yönetenlerin zafiyetinden dolayı birtakım sıkıntılar yaşandığını ancak bir isyanın sözkonusu olmadığını ifade eden Genç, ''Bir isyanın liderinin olması lazım. Seyit Rıza lider deniliyor. Orada 91 aşiret vardı ve Seyit Rıza da o aşiretlerden birisinin lideriydi, Dersim'in lideri değildir'' diye konuştu.

Genç, bu olay üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ''vurulmaya çalışıldığını'' ileri sürerek, ''Cumhuriyetten rahatsızlar, Atatürk'ü yıkmak istiyorlar, 1937-1938 de tek parti vardı ve Atatürk de Cumhurbaşkanı idi. Cumhuriyetin kuruluşu ile hesaplaşmaya çalışıyor Tayyip bey. Özür dilemek bir şey ifade etmiyor. Önce araştıralım, belki özür dileyecek bir şey yok'' ifadelerini kullandı.

Dersim ile ilgili açıklamalar yapan İhsan Sabri Çağlayangil'in Atatürk ve İnönü düşmanı olduğunu iddia eden Genç, AKP'lilere, ''CHP o zaman tek parti idi. Peki sizin babalarınız da CHP'li değil miydi? Adnan Menderes CHP'nin müfettişi, Celal Bayar da Başbakanı idi. Bunu CHP'ye bağlamanın mantığı yok'' dedi.

Görüşmelerin ardından BDP'nin önerisi kabul edilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler