"Son birkaç aydaki gelişmeler umut verici"
Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin (AB katılım müzakereleri kapsamında) reform sürecine geri döneceğine iişkin Avrupa'ya pekçok söz verildiğini, kendisinin de reform sürecine dönüleceğini ümit ettiğini söyledi.
Columbia Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye konulu konferansın ilk oturumunun sonunda soruları yanıtlayan Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, toplantıyı düzenleyenlerin birkaç ay önce konferansta konuşma yapması için davette bulunduklarını, Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri ve katılım müzakereleriyle ilgili olarak konuşma yapmasını istediklerini belirtti.
Lagendijk yarın yapacağı konuşmada, Amerikalı dinleyicilere, AB tarafından Türkiye-AB ilişkilerinin bugün nasıl görüldüğünü anlatacağını, konferansın konusunun ise daha geniş olduğunu ve konuların daha teorik düzeyde tartışıldığını ifade etti. Lagendijk, kendisinin bir siyasetçi olarak meseleye daha pratik açıdan bakarak konuşacağını kaydetti. Lagendijk 2003-2004 yıllarında AKP hükümeti tarafından pekçok reformun yapıldığını ve hayata geçirildiğini, ancak bu yılların ardından reformlarda bir yavaşlama olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu: ''Bunun üzerine AB'de benim gibi Türkiye'nin AB'ye girmesini isteyen çevrelerde, AK Parti'nin ve Türkiye'nin hala AB'ye katılmakla çok ilgilenip ilgilenmediği konusunda bir şüphe doğdu. Bu yüzden son birkaç aydaki gelişmeler umut verici. Hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem de CHP lideri Deniz Baykal, Brüksel'e geldiler ve AB'ye (Evet. Biz, hala AB katılım süreciyle çok ilgiliyiz) dediler. Bilindiği gibi Türkiye-AB müzakelerinden sorumlu yeni başmüzakereci seçildi, bu Türkiye için iyi.
Lagendijk, TRT'nin Kürtçe yayının da 1 Ocak 2009'da başladığını, bunun ''yeni ve ilerici'' bir gelişme olduğunu, Alevi kesimle temas kurulduğunu belirterek, ''hükümetin ve muhalefetin bir süredir terk ettikleri reform projesine yeniden döndüklerini'' düşündüğünü söyledi. Lagendijk, bu kapsamda 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından neler olacağını beklediklerini, seçimin ardından Türkiye'nin reform sürecine geri döneceğine dair Avrupa'ya pek çok söz verildiğini, kendisinin de bunu ümit ettiğini söyledi. Lagendijk, ''Türkiye'de son derece az reformun yapıldığı birkaç yıldır devam eden hayal kırıklığı döneminin ardından bir anlamda beklemedeyiz'' diye konuştu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüştüğünü, Bağış'ın başmüzakereci olmasının iyi bir seçim ve tecrübeli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Lagendijk, ''Sayın Bağış'ın, Türkiye'nin katılım sürecine yeni bir hız vermesini bekliyorum ve şu anda da buna ihtiyacımız var'' dedi. ''Türkiye'nin ancak laik kaldığı sürece AB'ye girebileceğine inanıyorum'' diyen Lagendijk, ancak ülkedeki türban meselesinin de çözülmesi gerektiğini, Avrupa açısından bakıldığında üniversitelerde türban yasağının kalkmasının makul algılandığını, bu tartışmanın (türban meselesi) laikliğe karşı bir tehdit olmadığına inandığını kaydetti.
Lagendijk, yeni dönemde Avrupa Parlamentosu'na seçilmek için adaylığını koymayacağını da belirterek, temmuz ayından itibaren Sabancı Üniversitesinde AB ile ilgili haftada birkaç gün ders vereceğini, ama vaktinin büyük kısmını Sabancı Üniversitesi'nin düşünce kuruluşu ''İstanbul Politikalar Merkezinde'' geçireceğini ifade etti. Lagendijk, Türkiye-AB çalışmalarına bundan böyle siyasetçi kimliğiyle değil, akademik kimliğiyle devam edeceğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu