Erdoğan'dan kritik görüşme sonrasında dikkat çeken açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrasında Erdoğan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 14.06.2021 - 18:21
Erdoğan'dan kritik görüşme sonrasında dikkat çeken açıklamalar
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi bir saat ertelendi. Beyaz Saray, görüşmenin bir saat geç başlayacağını duyurdu. Görüşme Türkiye saatiyle 19.00'da başladı.

Biden, ABD Başkanı olduğu dönemde ilk kez Erdoğan ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Görüşme 19:50 itibariyle sona erdi. Heyetler arası görüşmeye geçildi.

"ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK"

Erdoğan ve Biden'ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

Biden görüşmeyle ilgili ilk değerlendirmesinde, "Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık" dedi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasına koronavirüs salgını üzerine konuşarak başladı. Erdoğan, "Dönem elini taşın altına koyma dönemidir" dedi.

"Uzun yıllara yakın dostum Biden" diyen Erdoğan, "Üzülerek bir hususu belirtmek istiyorum. Terör konusunda ikircikli tavır maalesef devam ediyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü bitiremeyeceği açıktı. Bir terör örgütüyle diğerinin yok edilemeyeceği ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, "S-400 konusunun gündeme gelmemesi mümkün değil, daha önceki düşüncemizi sayın Başkana ifade ettim. ABD ile çözülemeyecek hiçbir sorun yok" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Macron 'İslam düşmanı değilim' dedi" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde "1915 meselesinin gündeme gelmediğini" açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini şöyle masaya bir yatırmamız gerekiyor. Birçok tabii dedikodular vesaire içeride, dışarıda oldu. Bunları geride bırakıp 'Neler yapabilir, neler yapacağız' bunları konuşmamız lazım.

Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan, bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı tabii ki beklemezdik ama bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi tabii doğru bulmamız mümkün değil. Zira Türkiye rastgele bir ülke değil.

Gerek zirve hitabımızda, gerekse ikili görüşmelerimizde YPG/PKK'ya verilen desteğin sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdim. Suriye'nin bir terörist yetiştirme kampına dönüşmesinin de önüne geçmeye çalıştık. Bugün kadar 9 bine yakın yabancı terörist savaşçı yakaladık, ülkelerine geri gönderdik. 100 bini aşkın terör şüphelisine ülkemize giriş yasağı koyduk. Kaynak ülkelere teslime ettiğimiz teröristlerin serbestçe dolaşabilmesi, hatta kimi ülkelerde terör eylemi yapabilmesi büyük bir zaafiyettir. Türkiye sadece PKK, FETÖ ve DEAŞ'la mücadelesinde değil, yabancı terörist savaşçıların engellenmesine yönelik çabalarında da tek başına bırakılmıştır.

Zirve vesilesiyle ABD Başkanı Joe Biden'la az evvel bir araya geldik. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden'la kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Hme görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri, hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlarda iş birliği alanlarını ele aldık. Etkin iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız çalışmaları görüştük.

Bu görüşmede salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları da dikkate alarak aramızdaki ekonomik potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirebilmesi için atılacak adımları değerlendirdik. İki müttefik ve stratejik ortağa yakışacak şekilde doğrudan iletişim kanallarını kullanmakta mutabık kaldık.

'YARARLI VE SAMİMİ BİR GÖRÜŞME OLDU'

Neticede son derece yararlı, samimi bir görüşme oldu. Her alanda karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliği döneminin başlaması anlamında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Türkiye, ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Zirve marjında bir diğer görüşmeyi de Birleşik Krallık Başbakanı Sayın Johnson'la yaptık. Görüşmemizde dost, müttefik ve stratejik ortak olarak iş birliğimize verdiğimiz önemi ve sürdürülmesine yönelik irademizi vurguladık. Sıklıkla konuştuğum Şansöyle Merkel'le kapsamlı bir fikir teatisi gerçekleştirdik. Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis'le görüşmemizde yeniden canlandırdığımız diyalog mesajını sürdürmeyi kararlaştırdık. Görüşmelerimizi ikili olarak yapalım ve daha da ilerisi, biz görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle aramıza birilerini sokmamıza gerek yok kararı aldık.

Bu görüşmelerde de ikili ve bölgesel konular ile AB'deki konuları ele aldık. Dün Litvan ve Leton mevkidaşlarımla görüşmelerim oldu. Bu görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra, 24 Haziran'daki zirve öncesi Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Dün ayrıca Sayın Orban'la da verimli bir ikili görüşme yaptık.

Belçika hükümetine ve NATO Genel Sekreteri Sayın dostum Stoltenberg'e teşekkürlerimi sunuyorum."

"DOSTANE BİR SOHBET GERÇEKLEŞTİRDİLER"

Öte yandan konuyla ilgili Twitter'dan açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın görüşme öncesinde "dostane bir sohbet" gerçekleştirdiklerini belirtti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler