Son MGK pazartesi toplanıyor

Milli Güvenlik Kurulu'nun yılın son toplantısında, başta demokratik açılım olmak üzere, son dönemde meydana gelen sokak eylemleri ile DTP'nin kapatılması ve sonrasında yaşanan gelişmeler de masaya yatırılacak.

Yayınlanma: 26.12.2009 - 08:53
Abone Ol google-news

MGK'nın olağan toplantısı 28 Aralık Pazartesi günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında gerçekleşecek yılın son toplantısının, ağırlıklı gündemini kürt açılımı sürecinde yaşanan aksaklık ve sıkıntılar ile bunların aşılmasına yönelik önlemler oluşturuyor.

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay kurul üyelerine hem açılım, hem de terörle mücadele konusunda brifing verecek. Toplantıda, açılım süreci çerçevesinde terörle mücadele, terör örgütüne sağlanan dış desteğin kesilmesi, Irak merkezi hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi nezdinde yapılacak girişimler, dağa çıkışları önleyecek ekonomik ve sosyal planların da değerlendirilmesi bekleniyor.

Toplantıda ayrıca, kürt açılımı projesinin ortaya konmasının ardından yaşanan olaylar, Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılması ve bunun sonrasında sokaklara yansıyan gerilim istihbarat raporları ışığında değerlendirilecek. Kurulda, demokratik açılımın "ayrıştırıcı" değil, "bütünleştirici" olmasına yönelik önlemler üzerinde durulacağı bildiriliyor.

MGK ayrıca, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren dış gelişmeleri de mercek altına alacak. Toplantıda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme ve ABD'deki diğer temasları ile ilgili olarak kurula bilgi sunması bekleniyor. Bu çerçevede Afganistan'a ek asker talebi, İran'ın nükleer silahlanmasına karşı atılacak olası adımlar, Irak'taki son durum ve ABD'nin PKK ile mücadeleye katkısı da kurulda ele alınacak. Toplantıda ayrıca, AB ile ilişkiler ve Kıbrıs politikasının da değerlendirileceği bildirildi.
 

Arınç bilgileri aktaracak

Yılın son MGK'sında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda Arınç'ın kendisine ulaşan bilgileri, kurul üyeleriyle paylaşacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler