Suçtan kurtulmanın yolu: FETÖ yaptı... Son örnek Soma'dan
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülmesine 56 günlük aradan sonra yeniden başlandı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ifadesinde "Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma'yı da yapmışlardır." diye konuştu. Öte yandan Can Gürkan'ın müdafi Avukatı Kadir Çekin ise "15 Temmuz'un her şeye olduğu gibi bu yargılamaya da etkisi olacak, göreceksiniz." dedi.
<video:581606>
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, 56 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı. Duruşma öncesinde, yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınında toplanan Somalı işçilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, basın açıklaması yaptı.
"DAVANIN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Aileler adına basın açıklamasını yapan ölen madencilerden Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, faciadan şirketi, sarı sendika olmakta suçladığı maden iş sendikası yöneticileriyle, denetimleri yapmayan TKİ görevlilerini suçladı. Aileler olarak, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını yineledi. Açıklama sırasında madenci eşlerini de, faciada kaybettikleri 310 kişinin isimlerinin yazılı olduğu pankartı taşıdı. Madenci eşleri bu pankart üzerine yazılı olan isimlerden, eşlerininkini buldu, üzerine dokunup, tozunu temizledi. O anlarda büyük hüzün yaşandı. Acılı kadınlar birbirlerini teselli etmeye çalıştı.
BİLİRKİŞİ RAPORU DURUŞMAYA YETİŞTİRİLEMEDİ
Geçen Şubat ayında facianın yaşandığı ocakta yapılan bilirkişi incelemesinin raporu, tamamlanamadı. İlk olarak heyete üç ay süre veren mahkeme, ardından süreyi 6 aya çıkartıp Ağustos ayına kadar uzattı. Heyet, kapsamlı olan raporunu bu süre içerisinde de hazırlayamadı.
Raporun yetiştirilememesinden dolayı duruşmanın bu periyodunun, kısa sürmesinin beklendiği öğrenildi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmayı, ek talepler olmaması durumunda bugün bitirebileceği, ancak gerek mağdur ailelerin avukatlarının gerekse de sanık ve sanık avukatlarının bu yöndeki konuşmalarının, uzun sürmesi durumunda birkaç gün sürdürüp ileri bir tarihe erteleyebileceği ifade edildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
DAVANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor.
SANIK CAN GÜRKAN: SOMA'YI FETÖ, DHKPC, PKK YAPTI
Sendika.org'da yer alan habere göre ;Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ifadesinde "Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma'yı da yapmışlardır. Bilirkişileri raporu yazanlar bir iradeden talimat almadan bu raporu yazamaz. Bu rapor bir iradenin ürünüdür." diye konuştu. Aile yakınları Can Gürkan'a "yalancı, sahtekar" diyerek tepki gösteriyor.
Öte yandan Can Gürkan'ın müdafi Avukatı Kadir Çekin ise "15 Temmuz'un her şeye olduğu gibi bu yargılamaya da etkisi olacak, göreceksiniz." dedi.
SOMA DAVASI, 23 AĞUSTOS'A ERTELENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, talepleri alan mahkeme heyeti ara verdi. Tekrar başlayan duruşmada ara kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı ile Ertan Ersoy ve Mehmet Ali Günay Çelik'in tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 23 Ağustos tarihine erteledi. Mahkeme ayrıca, tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulması taleplerini de reddetti.
KOZAĞAÇLI: BU DAVANIN SAHİPLERİ BİZİZ
Duruşma sonrasında açıklama yapan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, sanıkların ve avukatların savunmalarındaki iddialarına tepki gösterdi. Duruşmada önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Selçuk Kozağaçlı, "Bunlardan ilki şirketin patronu Alp Gürkan hakkında hazırlanan iddianame oldu. Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, Alp Gürkan hakkında savcının iddianame hazırladığını gördüğünü anlattı. Savcıya, 'siz ne yapıyorsunuz dedim ve durdurdum' dedi. Bu olayın nasıl olduğunu anlamak mümkün değil. Savcının kim olduğunu bilmemiz lazım. İddianameyi görmemiz lazım. Bir avukat bu durdurma işini tek başına yapamaz. Arkasında kimler var ? Önümüzdeki günlerde tartışmaya devam edeceğiz" dedi. Sanıkların sabotaj iddialarına da sert yanıt veren Selçuk Kozağaçlı, "Patron, madeni FETÖ örgütü yaktı, FETÖ bağlantılı savcı, polis jandarma soruşturmayı yürüttü demeye getirdi. Aslanda bir süreden beri söyleyecek sözleri olmadığı için sabotaj iddialarını son 6 aydır dillendiriyorlardı. İşçiler yaktılar dediler. Ancak 15 Temmuz fırsatını kaçırmadılar. Böyle bir çaresizlik davanın geldiği noktayı gösteriyor. Artık sığınacakları bir yer kalmadı. Savunacakları bir durum kalmadı. Bu davanın sahibi, savcı, polis değil biziz. Yakınlarını kaybeden ailelerdir, avukatlarıdır. Barolardır. Çağdaş Hukukçular Derneği'dir. ÇHD olarak mücadele ediyoruz. Bize de mi FETÖ'cü diyeceksiniz. Bizlerin büroları FETÖ tarafından basıldı. Hapis yattık. Onlara karşı mücadele ettik. Bu davanın sahibi katledilmiş işçilerini aileleridir.Biz madeni kimin yaktığını biliyoruz. İtirafçılar da çıksa, Yeminli ifade de verseler. Buna inanmayız. Maden para hırsıyla yakıldı. Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu