'Süreç hukuk çerçevesinde sürmeli'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu süreci kin ve intikam duygusuyla değil hukuk çerçevesinde, hukukun içinde kalarak ve kendi bağlamından da dışarıya çıkarmadan sürdürülmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 17.04.2012 - 11:02
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlar Parkı'nda, 24'ncü Dönem 2'nci Yasama Yılı Fidan Dikme törenine katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin kendi geçmişiyle yargı önünde yüzleşme dönemine girdiğini kaydeden Çiçek bu tür soruşturmaların önemine işaret ederek "Türkiye 1950'li yıllardan bu yana çok partili siyasal yaşama girdiğini, ancak zaman zaman demokrasinin, siyasetin, Meclis faaliyetlerinin askıya alındı" diye konuştu.

Çiçek şöyle devam etti: "Geriye dönüp baktığımızda demokrasinin askıya alınması gerekiyor muydu, bugün bunları daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebiliyoruz. Bu müdahalelerin arkasında ne var ne yok, gelecek nesillerin bunları öğrenmesi, demokrasinin standardının yükseltilmesi bakımından önemlidir. İnanıyoruz ki artık bu türlü müdahaleler dönemi bitmiştir. Halkın iradesi ile iş başına gelenleri halkın iradesinin tekrar götürecektir ve götürmelidir. Doğru olan da budur. Çünkü Cumhuriyetin de demokrasinin de devletin de sahibi millettir. Kimse kendisini milletin yerine koyarak demokrasiyi askıya alma gayretleri içinde, hiç olmazsa bundan böyle bulunmamalıdır. Toplumda böyle bir bilinç var. Şimdi geriye dönük yargılama süreci başlamıştır. Meclis'te de bir komisyon kuruldu. Ümit ederim ki bu komisyon da soruşturma ve kovuşturmaya paralel tüm araka planında siyaseten ne varsa onu da çıkarma imkanı olur. Bunlar Türkiye'de iyi gelişmelerdir. Ancak bu süreci kin ve intikam duygusuyla değil, çünkü bunlar telaffuz ediliyor, hukuk çerçevesinde, hukukun içinde kalarak ve kendi bağlamından da dışarıya çıkarmadan, soruşturmaların, kovuşturmaların ve araştırmaların sürdürülmesi gerekmektedir. Ülke bir sınavdan geçiyor. Ümit ederim ki bu sınavdan da ülkemiz başarıyla çıkar. Demokrasimizi de bu manada daha ileriye getirmiş oluruz diye düşünüyorum."

'Türkiye dünden daha iyi noktadadır'

Herkesin bu süreçte biraz daha soğukkanlı biraz daha sabırlı olması gerektiğinin altını çizen Çiçek, "Ben 28 Şubat'ta Meclis'teydim. 12 Eylül'de avukatlık yapıyordum. 27 Mayıs'ta öğrenciydim. Dolayısıyla bu müdahaleleri bir ölçüde dışarıdan, içeriden yaşamış birisi olarak ifade edebilirim ki bugün Türkiye dünden daha iyi noktadadır. Öyle de olması gerekiyor" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, tartışmalara ve yazılıp çizilenlere dikkat çekerek şunları kaydetti: "Herkesin kendisine bir vicdan muhasebesi yapması lazım. Ortalık aydınlanınca kahramanlar çoğalıyor. Demokrasiye vurgu yapanlar çoğalıyor. Bu önemlidir. Vurgular yapılsın ama bu olaylar olduğunda da herkes neredeydi, bunun da vicdan muhasebesinin yapılması gerekiyor. Bu işin sıkıntılarını basın mensupları da çekti. O zaman meslek mensuplarının ipini çekenler, şimdi demokrasiye büyük ölçüde vurgu yapıyorlar. Eğer bir vicdan muhasebesinin sonucunda samimi olarak demokratlarsa diyeceğim hiçbir şey yok. Ama şimdi şartlar böyle gerektiriyor diye, bugün böyle dün de öyle diyorlarsa bu da çok ahlaki bir durum değildir."

Çiçek, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in ifadesine ilişkin bir soruyu da, yargıya intikal etmiş, somut bir olayla ilgili, hukuka saygının gereği olarak hiçbir yorum yapamayacağını söyleyerek yanıtladı. Açıklamalarının ardından Çiçek, TBMM Başkanlar Parkı'nda fidan dikti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler