'Suriye, Türkiye için diplomatik kabus'
Los Angeles Times gazetesi, Türkiye'nin, Suriye'deki şiddet ve baskıları durdurma çabalarında tökezlediğini, Suriye'yi sıkıştırdıkça İran gibi ülkeleri kızdırma olasılığının arttığını öne sürdüğü geniş haber analizinde "Sonuç, Türkiye için bir diplomatik ve halkla ilişkiler kabusu" iddiasında bulundu.
ABD'nin en büyük gazetelerinden Los Angeles Times, Türkiye'nin Suriye krizindeki performansını, "Türkiye, Suriye Krizinde Ortadoğu güç rolünde çırpınıyor" başlıklı geniş bir haber analizde değerlendirdi. Gazete, spotunda da bir zamanlar "Suriye, İran ve Irak ile dost olan Türkiye'nin, Suriye'deki şiddeti durdurmaya çalışırken her üçü ile ilişkilerinin test edildiği" savına yer verdi.
Türkiye'nin, kendisi için "Bir Ortadoğu gücü, canlı bir ekonomisi olan, 'Arap Baharı' kargaşası arasında bölgeye rehberlik yapabilen dinamik bir İslami demokrasi vizyonu"nun bulunduğunu kaydeden gazete, "Ancak komşusu ve bir zamanda müttefiki olan Suriye'deki şiddet ve baskıları durdurma çabalarında tökezledi" yorumunu yaptı.
La Times, Türk yetkililerinin Esad rejimine yönelik ağır eleştirilerinin Esad'ın tutumunu değiştirmesini sağlamazken "Suriye'yi sıkıştırdıkça onun destekçisi İran gibi bölgesel iddiaları sahibi Arap olmayan ülkeleri kızdırma olasılığının arttığı"nı savunarak "Sonuç, Türkiye için diplomatik ve halkla ilişkiler kabusu" değerlendirmesini de yaptı.
'Türkiye, bir bakıma kendi imajının kurbanı oldu'
Türk analistlerinin, "Türkiye, bir bakıma kendi imajının kurbanı oldu" , "Türkiye, aslında Arap dünyasının karmaşık dinamiklerini anlamadı" gibi görüşlerine yer veren gazete "Erdoğan, sert konuşsa da Türkiye, en az şimdilik nötralize oldu" yorumunu da yaptı.
ABD'li gazete, Türkiye'nin başka konuları da dikkate alması gerektiğini savunurken de Suriye'ye yönelik geniş bir müdahalenin, Esad'ın Kürtleri silahlandırmasına yol açabileceğini, bunun da "Türkiye'nin o etnik grupla uzun bir süreden beri devam eden mücadelesini yoğunlaştırabileceği" görüşünü dile getirdi. Haberde şu değerlendirmeye de yer verildi:
'Bölge, iki yıl öncesine göre Türkiye için çok daha az dostane'
"Bölge, iki yıl öncesine göre Türkiye için çok daha az dostane gibi görünüyor. Kürt sorunu, ayrı zamanda Irak ile ilişkileri etkiliyor. Türkiye, büyük petrol rezervlerini kontrol eden Kuzey Irak'taki Kürtlere yaranmaya çalışıyor ve (Irak'ın) Şii Başbakanı Nuri Maliki ile arası bozuk olan, büyük ölçüde Sünni Müslümanlardan oluşan siyasi koalisyonun yanında yer alıyor." Buna karşın İran'ın, Esad rejimi ve Maliki'nin yanında bulunduğuna işaret eden gazete, bunun da "İran ile Türkiye arasındaki bir nüfuz yarışı" için ortam hazırladığı yorumunun da yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu