Suriye'de kuzey satrancı
Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” planlarına ilişkin Washington-Ankara arasında görüşmeler sürerken Pentagon SDG desteğinden geri adım atmama kararını yineledi. ABD’nin eğitmeyi sürdüreceğini duyurduğu SDG, Şam’la özerklik pazarlığında.
<haber-dikey:1314949,1313195>
IŞİD’e karşı zafer ilanının ardından Suriye’de siyasi çözümün seyrini belirleyecek en önemli parametrelerden biri olan kuzey bölgelerinde art arda gelen hamleler uluslararası aktörlerin de dahil olduğu çok yönlü çetin bir pazarlığın sürdüğünü gösteriyor. Ankara’nın terör örgütü saydığı PYD/YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bu hafta başında Münbiç’te düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi. Öte yandan, önceki gün Türkiye’nin güneyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgede “YPG olmayacak” açıklaması yapan ABD’den dün “Kürt müttefiklerimize destek, eğitim ve danışmanlığa devam edeceğiz” çıkışı geldi. SDG ise Şam’a özerklik talebini yineledi.
TSK’nin operasyon hedeflerinden biri olan, kent ve kırsalında SDG’nin yanı sıra Rus ve Fransız askerlerinin de görev yaptığı Münbiç’teki saldırıyla ilgili IŞİD’in açıklamasında “Hilafetin askerleri PKK kontrol noktasına saldırdı” ifadeleri dikkat çekti. Uluslararası koalisyon ve SDG’nin, IŞİD’i Bağuz’dan temizlediği operasyonun ardından gelen ilk saldırı hakkında Reuters’a konuşan Kürt kaynak ise “IŞİD’in yenilgisinden rahatsız olan tarafların bölgede istikrarı bozmak istediği” yorumunda bulundu.
Dunford: SDG ortak
Bu arada, Ankara ile Washington arasındaki sürtüşme başlıklarından olan SDG’nin desteklenmesi konusunda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, “Özellikle Suriye’deki askeri harekatın sürekliliğini sağlamayı hedefliyoruz. Bu süreklilik, IŞİD’le mücadele görevini sonuna kadar götürmek için SDG ile ortaklık yapılmasını kapsıyor” ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nde açıklamalarda bulunan Dunford, “Trump’ın Suriye’de kalan birliğin görevine devam etmesi kararına istinaden şu anda geçerli kısa vadeli planımız, Kürt partnerlerimize yönelik eğitimlerin ve yardımların sürdürülmesinin yanı sıra onlara yönelik meydan okumaları ve tehditleri önleyecek bir çerçeve yapı oluşturulmasını öngörüyor” şeklinde konuştu.
‘Özerklik ver, orduya katılalım’
Şam ile Suriye’nin kuzeydoğusunda “özerk yönetimler” oluşturan PYD arasında ise karşılıklı mesajlar verilmeye devam ediyor. PYD’nin Rusya’daki bir temsilcisi, Bloomberg’e verdiği demeçte “Suriye yönetiminin kendilerine belirli bir oranda siyasi özerklik tanıması karşılığında SDG’nin Suriye ordusuna katılacağını “söyledi.
Suriye BMGK toplantısı istedi Suriye hükümeti, ABD’nin 1967 yılından bu yana işgal altında bulunan Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak kabul etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil olarak toplanması talebinde bulundu. Halep bölgesinde de dün ABD’nin kararına karşı protestolar düzenlendi. Öte yandan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Arap ülkelerinden kınama açıklamaları dışında somut bir adım atarak “2002 yılında başlatılan İsrail ile barış girişimini geri çekmelerini” istedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu