Suriye'de vizesiz sevinç
Türkiye ile Suriye arasında yaşanan olumlu gelişmeler, zaman içerisinde tel örgüler arkasında bayramlaşmadan, sınır ötesi bayramlaşmaya, ardından vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasıyla doruk noktaya ulaştı.
Uzun yıllar dini bayramlarda tel örgüler arkasında bayramlaşmalarına izin verilen sınır bölgelerindeki iki ülke vatandaşı akrabalara, yaklaşık 10 yıl önce sınır illerinin valilikleri arasında imzalanan protokolle, 48 saatliğine sınır ötesi geçiş yapma imkanı tanındı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın 10 gün önce Türkiye'yi ziyaretinde, iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılması kararlaştırıldı. Sınır ötesi bayramlaşma uygulamasının da devam ettiği Şeker Bayramı'nda, vizesiz pasaportla geçişler de başladı. Uygulamada yalnızca Şanlıurfa'nın Akçakale Sınır Kapısı'ndan 300'ün üzerinde kişi, pasaportla Suriye'ye giriş yaptı.
Vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasının, sınırın iki tarafında yaşayan akrabalar arasında diyaloğu artırdığı, sosyal ilişkileri de güçlendirmeye başladığı belirtildi. Uygulama sayesinde daha sık görüşme imkanı bulacaklarını düşünen Suriyeliler, siyasi alanda yaşanan sürecin, sınırların kaldırılmasıyla taçlandırılması gerektiğini dile getirdi.
'Artık akrabalık bağları daha güçlenecek'
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde şoförlük yapan Mustafa Takıl, vize uygulamasının kaldırılmasının ardından pasaportla geçiş yaptığı sınırdan 32 yıl önce Suriye'ye göç eden ve 3 yıldan bu yana görüşemediği babası Halil Takıl'ı ve kardeşlerini ziyaret etti. Askerliğini Türkiye'de yaptıktan sonra Suriye'nin Rakka vilayetine bağlı Tellabyat mıntıkasına yerleşmeye karar veren ve burada yeniden evlenen 13 çocuk babası Halil Takıl, Türkiye'den gelen oğlu ile hasret giderdi.
İki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılmasının bayramdan birkaç gün öncesine denk gelmesinin kendilerine çifte sevinç yaşattığını ifade eden Mustafa Takıl, ''Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması, yakınlarımızla 48 saatliğine görüşmemize imkan veriyordu. Ancak hem sürenin az oluşu hem gidiş gelişler esnasında yüzlerce kişiyle aynı anda sınırı geçmek bizi yoruyordu. Şimdi vizesiz geçiş kolaylığı sağlandı. Bu önemli bir gelişme. Her iki ülkenin yetkililerine teşekkür ediyoruz'' dedi.
Baba Takıl ise sınırın iki tarafında yaşayan yurttaşlar arasında akrabalık bağları bulunduğunu belirterek, ''İlerleyen dönemde akrabaları birbirinden ayıran bu sınırların da kaldırılmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Suriyeli esnafın heyecanı
Suriye'nin en büyük ticaret merkezlerinden Halep'te şehirler arası otobüs firmalarından birinde işletmecilik yapan Faris Al Hamid de vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasının ekonomik ilişkileri güçlendireceğine inandıklarını belirtti. Uygulamanın taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren esnafı heyecanlandırdığını ifade eden Al Hamid, bu sayede iş potansiyellerinin biraz daha artmasını temenni ettiklerini kaydetti.
Annesinin yakın akrabalarının bir kısmının İstanbul'da yaşadığını ve vize işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle daha önce Türkiye'ye gitme konusunda tereddüt yaşadıklarını dile getiren Faris Al Hamid, ''Artık vize de yok. İnşallah en kısa sürede Türkiye'yi ziyaret etmek istiyoruz. Ardından akrabalarımı kendi ülkemizde en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu