Tahılda yüzde 30'luk rekolte artışı bekleniyor

Türkiye'de en fazla hububat üretiminin yapıldığı Konya Ovası'nda hububat rekoltesinin bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 30 artması bekleniyor.

Tahılda yüzde 30'luk rekolte artışı bekleniyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.06.2013 - 10:30

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya'da bu yıl yaklaşık 750 bin hektar alanda buğday ve 280 bin hektar alanda arpa ekiminin yapıldığını söyledi. Konya genelinde buğday ve arpa ekim alanlarının azaldığını ifade eden Kaleli, "Hem buğday, hem de arpanın azalışına baktığımız zaman, yeşil mahsule doğru bir yöneliş olduğunu görüyoruz. Daha çok ayçiçeği ve mısıra doğru yöneliş var" dedi.

Kaleli, Konya'da 2011 yılında 3 milyon 150 bin ton buğday, 1 milyon 69 bin ton da arpa hasadı yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "2012'de ise 1 milyon 480 bin tonu ekmeklik olmak üzere, toplam 2 milyon 90 bin ton buğday hasadı yapılmıştı. Bu yıl buğdayda 2 milyon 750 bin ton, arpada ise 1 milyon tonun üzerinde rekolte bekliyoruz. Yani Konya Ovası'nda bu sene rekoltede yüzde 30'luk bir artış tahmin ediyoruz. Türkiye genelinde TMO ve tarım paydaşlarının beklediği rakam, 2011'de elde edilen rakam ile aynı. Yani, 22 milyon ton olması bekleniyor."

Rekolte artışının sebeplerinden birinin sertifakalı tohum, diğerinin de süneyle etkili mücadele olduğunu anlatan Kaleli, iklim koşularının da rekolte artışında çok önemli olduğuna dikkati çekti.

 

Rekolte arttı, kalite düştü

Konya ve çevresinde kalite parametlerine göre 2011 yılından daha iyi bir durumda olunduğunu anımsatan Kaleli, geçen yılın çok kurak geçmesi ve harman döneminde fazla yağışın düşmemesi nedeniyle buğday kalitesinin yüksek olduğunu aktardı.

Kaleli, geçen yıl kuraklıktan dolayı metrekarede 100-150 başak olduğunu dile getirerek, "Ancak bu yıl yağışların düzenli düşmesi ve bitkinin istediği dönemlerde düşmesinden dolayı metrekarede 300-400 başağın oluşması, ister istemez azot eksikliğini meydana getirdi. Bundan dolayı da kalitemiz geçen yıla oranla biraz düştü. Azotlu gübreyi üç dönem halinde düzenli ve zamanında veren çiftçinin ürün kalitesinin çok iyi olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler