"Tahkikat yapılacak"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak sınırında İnsansız Hava Araçları'nın yaptığı operasyonda sivillerin öldürülmesiyle ilgili olarak, "Tahkikat yapılacaktır. Sonucunda herkes üzerine düşen görevi yapar. Bu konuda hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Yayınlanma: 30.12.2011 - 10:26
Abone Ol google-news

Davutoğlu, 4. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Edirne Balkan Kongre Merkezi'nde Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi ile düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak sınırında İnsansız Hava Araçları'nın yaptığı operasyonda sivillerin öldürülmesiyle ilgili soru üzerine Bakan Davutoğlu, herkesin hissettiği bir acı ve hüzün bulunduğuna işaret ederek, "Hukuk devletinin gereği de olacaktır. Bu meseleyi herhangi bir istismar konusu yapmadan hepimizin ortak acısı, ortak meselesi olarak ele almak en doğru yol ve yöntemdir" diye konuştu.

Edirne'de bütün büyükelçilerin ve kendisinin olayı öğrendikleri andan itibaren hüzün ve ıstırap hissettiklerini ifade eden Davutoğlu, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Davutoğlu, Edirnelilerle kaynaşma atmosferindeyden bu olayı haber alınca büyük bir hüzün yaşadıklarını belirterek, "Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımız bizim kardeşlerimizdir, onların acısını derinden hissediyorum ve ailelere başsağlığı, taziye diliyoruz" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun oluş gerekçesi veya süreci ne olursa olsun tek bir insanımızın bırakın canını kaybetmeyi, burnunun kanaması bile bizi ızdıraba sevk eder. Tabi hukuki açıdan bakıldığı zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin en temel ilkesi hukuk devleti olmasıdır. Biz terörle mücadeleyi şu ana kadar hukuki ilkeler ve hukuk devleti prensipleri içinde yürütmeye büyük özen gösterdik ve bu konuda da Türkiye'nin terörle mücadelesi aslında bu tür bir istisnai bir olay dışında gerçekten çok dikkatli yürütülen bir mücadeledir. Sivil halkla teröristleri ayırt eden bir mücadele olmuştur, hem sınır ötesi operasyonlarda hem sınır içinde. O bakımdan yine meselenin hukuk devleti ilkeleri etrafında ele alınmasının en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Mutlaka gerekli tahkikat yapılacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmamalıdır."

Hükümetin kararlılığının da her zaman açık bir şekilde görüldüğünü söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu meselenin insani, hukuki ve güvenlik boyutu çerçevesinde tabi terörle mücadele yürütülmek durumunda. Çünkü terör de insanlarımızın canına kasteden, yaşam haklarını yok eden bir olgudur ve bununla mücadele edilecektir ama hukuk devleti içinde mücadele edilecektir. Bütün bu konuların insani, hukuki boyutları ötesine taşınarak, siyasi istismar konusu yapılmaması lazım. Hepimiz bu acıyı hissediyoruz, kimse böyle bir olayın kasıtlı olduğunu iddia edemez veya bir başka niyeti olduğunu. Herkesin hissettiği bir acı, bir hüzün vardır. Hukuk devletinin gereği de olacaktır. Bu meseleyi herhangi bir istismar konusu yapmadan hepimizin ortak acısı, ortak meselesi olarak ele almak en doğru yol ve yöntemdir."

Ölenlerin kimlikleri ile ilgili soruya da Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Tahkikat neticelendirilmeden herhangi bir yorum yapmak istemem. Neden olmuştur? Kimler vurulmuştur? Zaten dün Genelkurmay Başkanlığı da açıklama yaptı, orada da tahkikat boyutu vardır. Bu tahkikat yapılacaktır, bunun sonucunda herkes üstüne düşen görevi yapar, kimsenin tereddütü olmasın. Ne ülkemizin doğusunda ne de en batısında, ne Şırnak'ta ne de Edirne'de vatandaşlarımız arasında hiçbir fark gözetmeyiz. Her birinin bir tek saçının telinin bile bizim için bir dünya kadar değeri vardır. Bunun herkes tarafından böyle bilinmesi gerekir."

"Soruşturmanın sonuçlarını beklemek zorundayız"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da, Şırnak'ta 35 kişinin öldüğü bombalamalarla ilgili adli ve idari soruşturmanın sonuçlarının beklenilmesi gerektiğini vurguladı. Arınç bir kasıt veya ihmal varsa sorumluların ortaya çıkarılacağını ve sonuçlarına katlanacağını belirtirken muhalefetin İçişleri Bakanı'nın istifası çağrılarına da "Olaya bir siyasi boyut vermek ve bu boyut üzerinden hükümete yüklenmek doğru değildir" diye yanıt verdi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler