Talat'ın sözlerinin patenti Kenan Evren'e ait

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, büyük yankı uyandıran, "Adada çözüm için en uygun dönemdeyiz. Birçok konuda yakınlaşma sağlandı. Şimdi sıra toprak paylaşımında. Çözüm için toprak vermek zorunda kalacağız" sözleri siyasi çevrelerde tartışmalara yol açarken, benzer sözleri 7 yıl önce 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren de söylemişti.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 08:59
Abone Ol google-news

7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 21 Kasım 2002 tarihinde CNN Türk Televizyonu'nda katıldığı bir programda, KKTC'yle ilgili değerlendirme yaparken, "Kıbrıs'a çıkan kuvvetler, bir direnişle karşılaşmayınca planlanan hattan daha ileri gittiler. Daha sonra da o günkü hükümette durum görüşüldü ve neticede fazla toprak parçasının müzakerelerde taviz olarak verilebileceği düşüncesi benimsendi. Bence az veya çok, toprak meselesi o kadar önemli değildir" dedi.

Söz konusu programda BM'nin Kıbrıs planıyla ilgili soruları da yanıtlayan Evren, "BM'nin gönderdiği uzlaşma metninin görüşülebilir bir metin olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bunu yüzde 100 kabul edilebilir manasında söylemediğini açıklayan Evren, şunları söyledi:
"Kıbrıs meselesinin hallini istiyorsak, bu konuda biraz olumlu, sert değil daha yumuşak davranmamızda yarar var. Ben bu metnin masada oturulup konuşulabilir bir metin olduğu kanaatindeyim. Umuyorum ki hem Türkiye hem de Yunanistan bu dertten kurtulur."

Evren'in televizyon programında söylediği bu sözler o zaman yoğun tartışmalara neden olmuş ve bu arada Kıbrıs Harekatı'nın emrini veren Bülent Ecevit'in sert tepkisine yol açmıştı. Ecevit, Evren'in görüşlerine katılmanın mümkün olmadığını ifade ederek, Kıbrıs'ta toprak vererek bir barış sağlanamayacağını vurgulamıştı.

Ecevit, bu konuda şunları söylemişti:
"Belirlenen hatları aştıklarını söylemesi çok yadırgatıcı. Rumlara Kıbrıs'ta büyük toprak ödünleri verilmesi yalnız Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye'nin de güvenliğini tehlikeye düşürür."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler