Talat'tan Hristofyas'a eleştiri

KKTC'de 18 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın adaylığını açıkça desteklemesinin kendisine zarar verdiğini belirterek ''Beni desteklediğini söylemek yerine insanlara anlaştıklarımızı söylesin'' dedi.

Yayınlanma: 11.04.2010 - 17:13
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Alithia gazetesine verdiği demeçte, Hristofyas'ın adaylığına destek beyan etmek yerine insanlara Kıbrıs müzakerelerinde nelerde anlaştıklarını söylemesinin daha iyi olacağını belirtti.
''Adaylığına Hristofyas tarafından aleni destek verilmesinin kendisine ne derece yardımcı olduğu'' sorusuna Talat, ''Olumsuz etki yaptı. Destek bu kadar doğrudan belirtildiğinde olumsuz olur'' karşılığını verdi.

''Hristofyas bunu bilmiyor muydu?'' sorusu üzerine ise ''Elbette biliyordu'' diyen Talat, ''Çok defalar konuştuk. Kendisine böyle bir şey söylememesi gerektiğini söylemedim, ancak çoğu görüşmemiz sırasında konu gündeme geldi. Elbette biliyor'' dedi.

''Hristofyas'ın uyguladığı oyalama taktiklerinin de kendisine korkunç zarar verdiğini'' belirten Talat, Hristofyas'ın müzakerelerde kaydedilen ilerlemeyi Kasım ayı itibarıyla açıklaması gerektiğini, şimdi açıklamasının, ilerlemenin anlaşılmamakla kalmayıp karışıklık da yarattığını kaydetti.

Hristofyas'ın adaylığına destek beyan etmek yerine insanlara nelerde anlaştıklarını söylemesinin daha iyi olacağını bildiren Talat, şöyle devam etti: ''Kuzeyde çözüm sembolünü ben, çözümsüzlük sembolünü de (Başbakan Derviş) Eroğlu yansıtıyor. Çözüm yönünde bir şey olduğunda ve çözüm ümitleri sağlamlaştığında bana yardımcı olur. Çözüme karşı herhangi bir şey olduğunda da Eroğlu'na. Bunun bilinciyle, daha önemlisi; ilerleme de kaydedilmişken, bu ilerlemenin açıklanması gerekirdi. Varılan pek çok görüş birliği basın toplantısıyla açıklanmış olmasına rağmen şimdi bile Eroğlu'ndan, hiçbir ilerleme kaydetmemekle eleştiriliyoruz.''

Müzakerelerde Yönetim başlığında Yürütme erki dışında senato, meclisler, bağımsız makamlar ve diğer pek çok konuda anlaşmaya vardıklarını anlatan Talat, dönüşümlü başkanlıkta da anlaştıklarını, anlaşamadıkları tek noktanın, görev süreleri ve bakanlar kurulu üye sayısı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması halinde görüşmelere daha da yoğun şekilde devam edeceğini belirten Talat, cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, ''Elbette seçimleri kazanacağım. Bundan eminim'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon