Tallin'deki kritik NATO toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ve ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un katılımıyla yarından başlayarak Estonya'nın başkenti Tallin'de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, ittifak açısından "kritik" önem taşıyan Afganistan, NATO'nun yeni "stratejik konsepti" ve nükleer politikası ile füze savunması ve Bosna'nın üyeliği gibi konuları ele alacak.

Yayınlanma: 21.04.2010 - 14:38
Abone Ol google-news

Tallin'de yarın başlayacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısının gündeminde önemli maddeler yer alıyor. NATO'nun liderliğinde, 46 ülkeden oluşan ISAF gücünün, görev yaptığı Afganistan, en öncelikli maddelerden biri olacak. Bu çerçevede Tallin'de Bakanlar, Afganistan'daki geçiş sürecine ilişkin ilkeler ve karar verme çerçevesi konularında bir mutabakata varmaya çalışacaklar. Afganistan ile ilgili olarak da Bakanlardan, 450 ordu ve polis eğitmeni eksikliğine dikkat çekilerek katkı istenecek.

Öte yandan, Kasım'da yapılacak Lizbon Zirvesi'ne yönelik hazırlıkların da yapılacağı NATO toplantısında Afganistan'a ilişkin görüşmelere Afganistan'ın yanı sıra ISAF'a katkı bulunan NATO üyesi olmayan ülkelerin Dışişleri Bakanları da katılacak.
 

'Nükleer politika'

Uzun bir süreden beri gündemde bulunan NATO'nun yeni "stratejik konsepti"ne ilişkin teknik düzeyde sürdürülen çalışmalar konusunda bilgi verilecek Talin toplantısında Bakanlar, NATO'nun nükleer politikasını da ele alacak. ABD ile Rusya arasındaki yeni START Antlaşmasının ardından gerçekleşecek toplantıda NATO'nun nükleer politikası konusunda bir karar alınması ise beklenmiyor. Tallin'de ABD'nin Türkiye dahil, Avrupa'da bazı ülkelerinde bulundurduğu nükleer silahların azaltılması meselesinin de gündeme geleceği sanılıyor. Aralarında Almanya'nın da yer aldığı bir grup Avrupa ülkesi, Rusya'nın silahlarıyla bağlantısız olarak Avrupa'daki nükleer silahların azaltılmasını istiyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, nükleer politikası konusunda hiçbir NATO üyesinin tek taraflı bir karar alınmayacağını vurgularken "dünyada nükleer silahlar olduğu sürece, NATO'nun nükleer caydırıcı gücüne ihtiyacı olacağı"nı savunuyor.

Bosna'nın üyeliği zorlu madde

Tallin'de ayrıca Lizbon Zirvesi'ne yönelik olarak füze savunma sistemini de görüşecek olan ittifak ülkelerinin ele alacak en "zorlu" maddelerden birini Bosna Hersek'in üyelik hedefi oluşturacak. Ankara'nın, verdiği sözünün doğrultusunda Bosna'a tam destek olması beklendiği toplantıda Bakanların, Bosna'nın NATO'ya katılımın takvimini görüşmesi öngörülüyor. Bosna, ittifaka katılmak isteyen ülkelere yönelik bir destek programı olan Üyelik Eylem Planı için talepte bulundu.
 

Davutoğlu'nun ikili temasları

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Talli'de mevdikaşlarıyla ikili temaslarda bulunacağı bildirildi. Davutoğlu'nun yapacağı bu görüşmelerde İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun diplomatik yollardan çözümlenmesi çabalarının çerçevesinde bu hafta başında gittiği İran'daki temasları önemli bir konuyu oluşturacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler