Tarihçi Ortaylı'dan başkanlık sistemi yorumu

Tarihçi İlber Ortaylı, ABD'de Başkanın yarı ömrünün parlamentoyu, senatoyu ikna etmekle geçtiğini belirterek, ''Sefir bile tayin edemezsin. Sefiri senatoda anasına babasına kadar soruşturuyorlar, 'getir arkadaşı, kahvemizi içsin' diyorlar'' dedi.

Yayınlanma: 16.11.2012 - 12:32
Abone Ol google-news

Ortaylı, Meclis'te, yasam uzman ve yardımcıları ile Meclis personeline ''Osmanlı diplomasi tarihi'' konusunda brifing verdi. Ortaylı, başkanlık sistemi ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

''Demokratik ve kitabına uygun bir başkanlık sistemi varsa, ABD'de Başkanın yarı ömrü Parlamentoyu, senatoyu ikna etmekle geçer. Siz zannediyor musunuz ki herif Washington'da oturuyor, müşavirleri konuşuyor, istediği kararları alıyor ve uygulatıyor; böyle bir şey yok. Sefir bile tayin edemezsin. Sefir önce Parlamentodan geçiyor, Senatoda anasına babasına kadar soruşturuyorlar. Hiç şakası yok. 'Ben efendim falanı istiyorum, sefiri yollayacağım.' 'Dur bakalım, getir bir arkadaşı da kahvemizi içsin' diyorlar. Arkadaş geliyor, kahvesini içiyor, konuşuyor, bakıyorlar, ediyorlar. Peki diyorlar, bu ciddi bir iştir. Oradan kovalananlar var. Bu çok önemli.

Onun için gerçek anlamda Başkanlık sisteminde parlamento fevkalade önemlidir. Hakaret etmek için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Türkiye Parlamentosu'nun, taşradaki politikanın ve siyasi partilerimizin şu andaki durumu ve geleneği gözününe alınarak, Türk Parlamentosu'nun daha uzun bir zaman Başkanlık sistemini gerçek bir şekilde inşa edebilecek bir kurum olduğuna inanmıyorum. Bunu söylemek zorundayım. Türkiye'de parlamentonun oluşumuna bakıyorum, siyasi partilere bakıyorum, genç politikacı kadroların oluşumuna bakıyorum, siz de bakıyorsunuz herhalde; bu tip bir kurumun, uzun geleneğimiz itibariyle 1976'dan beri, başkanlık sistemini taşıyabilecek ve gerekli frenlemeleri yapabileceğine inanmıyorum.''

Bazı milletvekilleri ve TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu'nun da katıldığı brifingde, 6 aylık eğitimlerini başarıyla tamamlayan yasama uzman yardımcılarına sertifikaları verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler