'TBMM, demokrasinin tecelli ettiği en kutsal çatıdır'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını nedeniyle yayınladığı mesajında, ''ulusal egemenliğin, milletimizin karakterine en çok yakışan kavram'' olduğunu vurguladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ''Bizlere bu çağdaş yönetim biçimini armağan eden Yüce Atatürk ve silah arkadaşlarına şükran ve minnet duymaktayız'' diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, mesajında şöyle dedi: ''Türkiye Büyük Millet Meclisi, demokrasinin tecelli ettiği en kutsal çatıdır. Türkiye'nin bütün vilayetlerinden gelen temsilciler, bu Meclis'te milletimizin ortak aklını oluşturmaktadır. Her geçen gün güçlenen demokrasimiz, 90 yıl önce hedefini 'muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak' olarak belirleyen Meclisimizin, gücünü ve önemini pekiştirmektedir. Bütün bir ulusu tek bir hedef altında kenetleyen bu anlamlı günün yıldönümünde, halkın iradesinin önünde hiçbir gücün bulunmadığını ve bulunamayacağını bir kez daha yüksek sesle söyleyebilmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Ulu Önder Atatürk'ün bu bayramı çocuklara armağan etmesinin anlamı da derindir. Geleceğimiz; çocuklarımızın ellerinde şekillenecek, onların hayalleri ve çalışma azimleriyle, her geçen gün daha da güzelleşecektir. Bizlere emanet edilen, ulusal egemenlik, demokrasi ve laiklik kavramları da çocuklarımızın emin ellerinde geleceğe taşınacaktır. Bizler iş dünyası olarak, yeni yatırımlar yaparak iş alanları sağlamak, ülkemizi dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birisi haline getirmek ve halkımızın refah düzeyini yükseltmek gibi hedefleri gerçekleştirerek, bu büyük mirasa layık olma çabasındayız. Bilinsin ki bu çabamız ve gayretimiz hiç tükenmeyecektir. 23 Nisan, çocuklarımıza daha güzel, daha mutlu bir Türkiye bırakabilmek adına hep beraber kenetlenebilmemiz için en güzel vesiledir. Bu duygu ve düşüncelerle, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Yüce Milletimize, çocuklarımıza ve bütün dünya çocuklarına kutlu olmasını diliyorum.''
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise dünyadaki tek çocuk bayramına sahip Türk çocuklarının karşı karşıya olduğu politikaları eleştirerek, Türkiye'de okullaşma oranının düşük olmasına işaret etti. Çocukların tamamının eğitim-öğretim içinde yer almadığını belirten Koncuk, çocukların bir kısmının sokaklara terk edildiğini, çocuk istismarının önüne de geçilemediğini kaydetti.
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ise çağdaş demokrasilerde rejimin temelini oluşturan kuvvetler ayrılığı ilkesinin Anayasa değişikliği taslağı ile yok edilmek istendiğini savunarak, ''Cumhuriyet devrimlerinin ve Büyük Önderimizin değerini daha çok anladığımız bir zamanı yaşıyoruz'' dedi.
Demokratik Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı
Demokratik Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı ise Türkiye'de çocuklara dönük politikaların, aile odaklı ve çocuk merkezli olmadığını belirtti. Türkiye'nin devrim niteliğinde bir çocuk politikası hazırlaması ve ivedilikle uygulaması gerektiğine işaret eden Avcı, Türkiye'nin nitelikli ve iyi yetişmiş çocuklar aracılığıyla dünyada barış tohumlarının atılmasına katkısı olabileceğini kaydetti. Türk Hukuk Kurumu Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada da ulusal iradenin, ulusun bütünlüğünün iradesi olduğu çoğunluğun iradesi olmadığı ifade edildi. Ulusal iradenin, çoğunluğun iradesine indirgenmesinin demokrasinin tam anlamıyla hayata geçirilmesinin önünde bir engel oluşturduğu vurgulanan açıklamada, Türk ulusunun, tarihten doğru dersleri aldığı kaydedildi.
TPB Genel Başkanı Hasan Korkmazcan
Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, yayımladığı mesajda, büyük Türk milletinin sarsılmaz iradesinin, bağımsızlık ve egemenliğinin simgesi olan TBMM'nin 90. yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı birlikte kutlamanın mutluluğunun yaşandığını bildirdi. Yenilmiş bir imparatorluğun küllerinden, tüm dünya milletlerine örnek teşkil eden bir şahlanış ve bağımsızlık mücadelesi ile Türkiye Cumhuriyeti'ni çıkaran ulusal kurumun TBMM olduğunu kaydeden Kormazcan, TBMM'nin ilk başkanı, Kurtuluş Savaşı'nın Başkumandanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisanı geleceğin ışığı çocuklara armağan ettiğini ifade etti.
Kormazcan, mesajında şunları kaydetti: ''23 Nisan artık bütün dünya çocuklarına barış ve kardeşlik bayramına dönüşmüştür. Bu mutlu günde Kurtuluş Savaşı'nın zor koşullarında, milletimizin esenliği yönünde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan ve milli egemenliği, başka bir deyişle Türk insanının özgür iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisinde geçmiş dönemlerde görev yapanları saygıyla anıyoruz. Milletimizin en değerli varlığı ve yarının büyükleri olan çocuklarımıza daha güçlü, daha güzel, daha yanabilir bir Türkiye bırakmak için çaba göstermeliyiz. Çocuklarımız sevgiyle büyüyen çiçeklerdir. Onlar, milletimizin ve insanlığın ortak umudunu yaşatmaktadır. Dünya üzerinde çocuklara armağan edilen tek bayram olma özelliğini de taşıyan bu bayramın tüm ulusumuza kutlu olmasını dilerken, başta ulu önder Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz ve merhum gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.''
Hak-İş
Hak-İş Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, ''Türkiye'nin, 90 yıllık birikimine bağlı olarak tercihini, çağdaş, demokratik ve hukuk devletinin en güçlü şekilde yaşamasından yana kullanması gerektiği'' bildirildi. Konfederasyon Yönetim Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ''TBMM'nin kuruluşunun ve demokratik parlamenter sisteme geçişin 90. yıl dönümünü yürekten kutladıklarını'' kaydetti. Ulusal egemenlik gününün ''Çocuk Bayramı'' olarak kutlanmasının ulusal egemenlik bilincinin küçük yaşta kazandırılması açısından büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Kayıtlı, şartlı, sınırlı bir egemenlik anlayışı Cumhuriyetin ve demokrasinin geldiği düzey bakımından kabul edilemez. Türkiye, 90 yıllık birikimine bağlı olarak tercihini çağdaş, demokratik ve hukuk devletinin en güçlü şekilde yaşamasından yana kullanmalıdır. Türkiye'nin kaderi gibi gösterilen statükocu anlayış yerine modern demokrasilerde halkın gücü ve rolünü öne çıkaran, sivil siyasetin belirleyiciliğinin kabul edildiği ve güçlendirildiği bir anlayış egemen olmalıdır. Demokratik parlamenter sisteme geçişimizin 90. yıl dönümünde darbe anayasasının değiştirilmesi amacıyla yürütülen faaliyetleri son derece önemli görüyoruz. Yeni 'anayasa değişim' paketi, demokrasi ve hukuk açısından bir ilerlemedir. AB standartlarına bir yakınlaşmadır. Devlet sultasını kıracak, halk iradesinin yolunu açacak önemli değişiklikler içermektedir. Darbe ideolojisinin yapısal unsurlarının etkisizleştirilmesi, vesayetin kaldırılması, siyasetin, dolayısıyla toplumun rolünün artırılması konusunda önemli bir gelişmedir. Hak-İş olarak mevcut paketin içerdiklerinin sağlayacağı kazanımları olumlu bulmakla birlikte daha iyi ve ileri bir sivil anayasa talebimizi de sürdürüyoruz.''
Açıklamada, ''Türkiye'de hukuk devletinin güçlendiği, demokrasi geleneklerinin yerleştiği gerçeğinin unutulmaması gerektiği'' kaydedilerek, ''Zira demokrasi ve hukuka bağlılık, milletimiz için dönüşü olmaz bir yaşam tarzı olmuştur. Bu nedenle millet olarak ulusal egemenliğimize, temel hak ve özgürlüklerimize har zamankinden daha çok sahip çıkmalıyız'' görüşüne yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti