TBMM İnsan Hakları Heyeti, Belçika'da

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, Belçika'nın Charleroi kenti yakınlarındaki Jamioulx Cezaevi'nde 8 Ağustos'ta Mikail Tekin (31) isimli bir Türk'ün, gardiyanların müdahalesi sonucu öldürülmesi olayında Belçika'dan etkin soruşturma beklediklerini söyledi.

TBMM İnsan Hakları Heyeti, Belçika'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.09.2009 - 21:06

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül başkanlığında, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ile CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'dan oluşan TBMM İnsan Hakları Komisyonu heyeti, Belçika'da hafta boyunca sürecek temas ve incelemeleri öncesi Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği konutunda düzenlenen resepsiyonda dernek temsilcileriyle buluştu.

Üskül, burada yaptığı konuşmada, ''Her ülkede olabileceği gibi burada da böyle (işkence ve kötü muamele) olayları yaşanıyor. Bizim üzerinde durduğumuz nokta şudur. Herhangi bir ülkede bir insan hakkı ihlali yaşandığında o olayın üzerine gidiliyor mu? Etkin bir soruşturma yapılıyor mu ve bunun sonucunda sorumlular sorumlular ortaya çıkarılmışsa onlar hakkında gerekli cezai yaptırımlar uygulanıyor mu? Eğer bu uygulanıyorsa mesele yoktur. Çünkü işkence ve kötü muamele her zaman karşılaşılabilecek bir olaydır ama bunun üzerine gidilmesi çok önemlidir. Mutlaka sorumlular bulunup cezalandırılmalıdır'' dedi.

Mikail Tekin'in cezaevinde gardiyanların müdahalesiyle ölümünde ''etkin bir soruşturma beklediklerini'' belirten Üskül, ''Etkin soruşturmadan kastım şudur: Dünyanın bütün ülkelerinde bürokrasi kendini koruma eğilimindedir. Bu tür olaylar yaşandığında üzerini örtme eğilimi ağır basar ve bu yönde girişimler olabilir. Ama artık bunların önlenmesi için gerekli yöntemler de bulunmuştur'' diyerek, bu konuda Belçika makamlarının kendilerini ikna etmesini beklediklerini kaydetti.
 

'Bizi nasıl denetlersiniz?'

Dışişleri Bakanlığı'nın da desteğiyle TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun bu yıl içinde Almanya, Avusturya, Hollanda ve son olarak bu ay başlarında Fransa'da incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Üskül, şöyle devam etti: ''Fransa'da sanki bir Fransızlar'ı denetlemeye gelmişiz gibi algıladılar ve biraz rahatsız oldular. Aslında Türkiye'ye yurtdışından, Avrupa Birliği'nden ve Avrupa Konseyi üyelerinden ya da Birleşmiş Milletler'den heyetler geldiğinde biz bunu denetim olarak algılamıyoruz. Tam tersine sorunları birlikte görüşmek, birlikte değerlendirmek, görüş alışverişinde bulunmak ve birlikte çözüm bulmak olarak değerlendiriyoruz. Fransa'da öyle olmadı. Biraz (siz nasıl olur da Türkiye'den gelip bizi burada denetlersiniz) gibi bir tepkiyle karşılaştık. Bakalım Belçika'da nasıl bir tepkiyle karşılaşacağız.''

''Sorunlar her yerde yaşanabiliyor. Madem ki insan hakları evrensel, o halde bizim eşit düzeyde ilişkilerimiz çerçevesinde bu konuları bütün muhattaplarımızla, farklı ülkelerdeki muhattaplarımızla görüşebilmemiz gerekir'' diyen Üskül, bu anlayışla hareket ettiklerini anlattı. Üskül, ''kimsenin bir başkasına tepeden bakmaya hakkı olmadığını'' vurgulayarak, kendilerinin de bu ilişkileri eşit düzeyde götürmeye büyük önem verdiklerini bildirdi.
 

'Diyarbakır'a da gidebilirler'

Avusturya'da incelemelerde bulunurken bir mülteci kampına girişlerine ''güvenlik nedeniyle'' izin verilmedini anlatan Üskül, ''Ben de Avusturyalılar'a sordum: Acaba mülteci kampını ziyaret etseydik oranın güvenliğini tehdit mi edecektik? Ya da siz Avusturya hükümeti olarak bizim güvenliğimizi sağlamaktan aciz misiniz? Ziyaretlerde izin almak gerekiyor elbette. Biz de buraya gelirken randevularımızı önceden sağladık. Ama mesela Mikail Tekin'in öldürüldüğü Jamioulx Hapishanesi'ni ziyaretimize soruşturma devam ettiği gerekçesiyle izin verilmedi. Başka bir hapishaneyi ziyaret edeceğiz. İzin almak gerekiyor bazen, bazı kurumlar için de gerekmiyor. Diyarbakır'a da gidebilirler, bizim için bir sakıncası yok. Biz de denetliyoruz. Biz Türkiye'de hapishanelerimizde bütün sorunlar bitmiştir demiyoruz. Tabii ki sorunlu yerlerimiz var ama bunları ortadan kaldırmak için büyük bir kararlılık ve iyiniyet olduğunu söylüyoruz'' diye konuştu.

Üskül başkanlığındaki TBMM heyeti, yarın Belçika Senatosu Adalet Komisyonu Başkanı Patrik Vankrunkelsven ve Charleroi Belediye Başkanı Jean-Jacques Viseur ile görüşecek. Cezaevinde öldürülen Mikail tekin'in ailesini de ziyaret ederek olayı soruşturan savcıyla da biraraya gelecek olan TBMM heyeti, Chaerlori bölgesindeki Türk dernek temsilcilerinin ve vatandaşların sorunlarını dinleyecek. Hafta boyunca Belçika temaslarını sürdürecek olan TBMM heyeti, 25 Eylül Cuma günü Türkiye'ye dönecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler