TBMM'de yılın olayları / 6
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan ''Kürt Açılımı'' konusundaki genel görüşme, tartışmalı geçti. CHP'li milletvekilleri Genel Kurul'da pankart açarken, izleyici locasında eylem yapmak isteyenler gözaltına alındı.
Kasım ve Aralık aylarının önemli olayları şöyle:
2 Kasım:
-TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, mevzuata göre, komisyonlarına Türkçe dışındaki dillerde başvuru yapılmadığını ifade ederek, ''Hak aramayla ilgili başvurularda, insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli'' dedi.
3 Kasım:
-AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''irticayla mücadele eylem planıyla'' ilgili olarak, ''Bütün yanlışlar ortaya çıkmalıdır ve süreç hakkaniyet içinde devam etmelidir'' dedi.
-Başbakan Erdoğan, ''domuz gribi aşısı olmayı düşünmediğini'' söyledi.
-CHP Lideri Baykal, domuz gribi aşısından kaynaklanan bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bunun sorumluluğunun iktidara ait olacağını savunarak, ''Başbakan'ın canı tatlı da vatandaşın canı tatlı değil mi? Başbakan, kendisini düşünüyor, 'ben olmayacağım' diyor. Sen olmayacaksan, vatandaşa niye yapıyorsun?'' diye sordu.
-Kürt açılımı sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını içeren genel görüşme önergesi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
4 Kasım:
-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunumunda, denetimin etkin ve verimliliği açısından Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı (YDK) ile Sayıştayın tek çatı altında birleştirilmesini önerdi.
5 Kasım:
-CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, dokunulmazlık konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuruyu kaybetti.
-2010 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ''Türkiye'de 20 milyon Kürt yaşadığını'' iddia etmesi, AK Parti'li milletvekillerinin ''Arttır, arttır. 35-40, 50-60 falan... Bölücülük yapma'' diyerek tepki göstermelerine yol açtı.
-Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 3. yılında Genel Kurulda da anıldı.
-TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik (UM-AG) Vakfına gelen 2 kişinin, ''polis kimliği'' göstererek görevlilere sorular yönelttiğini belirterek, bu kişilerin bulunmasını istedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, UM-AG Vakfında dün toplantı yapılırken gelen 2 kişinin polis memuru olmadığını belirterek, kişilerin kimlik tespiti ve yakalanması için çalışmaların yapıldığını bildirdi.
-Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK tarafından dinleme yapılamayan telefon üretildiğini bildirerek, bazı kurumlarda kullanılan bu telefonun henüz piyasaya sürülmediğini bildirdi.
6 Kasım:
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de, 2004-2009 yılları arasında 13 bin 289 işçinin sendika değiştirdiğini bildirdi.
-CHP, her ilin en az 2 milletvekili çıkarmasını düzenleyen kanunu, ''eşit oy ve temsilde adalet ilkesine'' aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürdü.
9 Kasım:
-MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, özelleştirilmesi planlanan şeker fabrikaların, çalışanlar, üretici ve sendikalara satılmasını önerdi.
10 Kasım:
-Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla TBMM'de de törenle anıldı.
-Taş atan çocuk suçlulara ilişkin düzenlemeyi de içeren Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
-AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, ''Elmadağ'da trafik cezası yazan polis memurunu sürgün ettirdiği'' yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. Özcan, polise kendisini sade vatandaş olarak tanıttığı için başına gelmeyenin kalmadığını bildirdi.
Genel Kurul'da pankart açıldı
-''Kürt Açılımı'' konusundaki genel görüşme önergesinin öngörüşmesinin 10 Kasımda yapılması tartışmalara yol açtı.
CHP ve MHP'nin, öngörüşmesinin yarın veya 12 Kasımda yapılması yönündeki grup önerileri reddedildi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın konuşması sırasında, ''AK Parti, Türkiye partisidir, diğer partiler bölge partileridir'' demesine tepki gösteren MHP ve CHP'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bu sırada, CHP'li milletvekilleri ''Atam İzindeyiz'', ''Atam Eserlerine Sahip Çıkacağız', ''Cumhuriyeti Sen Kurdun Onu Yaşatacak Olan Bizleriz'' yazılı pankartlar açtı.
Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP ve MHP milletvekillerini, ''Burası TBMM'dir, miting alanı değil... Pankartları indiriniz'' diye uyardı. İdare amirlerini görevlerini yapmaya davet eden Şahin, CHP'lilere, ''Pankartları indirin ya da dışarı çıkarın'' diyerek birleşime ara verdi. Tartışma, verilen arada da sürdü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pankart açmasını, ''Ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir'' şeklinde değerlendirdi.
CHP Grubu adına konuşan Onur Öymen, ''Maalesef bu ülkenin anaları çok ağladı. Tarihimiz boyunca çok şehit verdik. Çanakkale Savaşı'nda 200 bin şehidimiz vardı, hepsinin anası ağladı. Kimse çıkıp 'bu savaşı bitirelim' demedi. Kurtuluş Savaşı'nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs'ta analar ağlamadı mı? Kimse 'analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım' dedi mi? İlk siz diyorsunuz. Çünkü sizin terörle mücadele cesaretiniz yok'' sözleri tepkilere yol açtı.
MHP'li bazı milletvekilleri, ''demokratik açılım'' konusunda partisinin görüşlerini açıklamak üzere kürsüde konuşan AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın üzerine yürüdü.
11 Kasım:
-Plan ve Bütçe Komisyonunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bakanlık bütçesi üzerinde sunuşu tartışmaya sahne oldu. Atalay'ın sunuş konuşmasına MHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Bazı MHP'li milletvekilleri ''tahrik ediyorsun'', ''Bu bütçe konuşması değil. Siyasi propaganda yapıyorsun'' demesine Atalay, ''Ben kimseyi tahrik etmiyorum. Ben konuşacağım sonra sizler konuşacaksınız'' karşılığını verdi.
Tepkilerini sürdüren MHP'li milletvekillerinden bazıları ''Dağdan geleni davulla zurnayla karşıladınız, şehit aileleri coplandı'' diye bağırdı. Atalay, hiçbir şehit ailesinin coplanmadığını söyledi.
-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün TBMM Genel Kuruluna verilen arada, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i, bazı grup başkanvekilleri ve Başkanlık Divanı üyelerinin yanında azarladığını iddia etti.
-Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, ''Mavi Akım Petrol ve Doğalgaz Boru Hattı'' projesiyle ilgili 2000 yılında TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturumun tutanaklarının yayımlanması için TBMM Başkanlığına başvurdu.
-Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın Demokrat Parti'ye katılmasıyla birlikte, TBMM'de temsil edilen parti sayısı, 7'ye yükseldi.
12 Kasım:
-CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, önceki gün Dersim katliamına ilişkin olarak ''sözlerinin çarpıtılarak, vatandaşları tahrik edecek biçimde kamuoyuna sunulmak istendiğini'' söyledi.
-MHP'nin, ''Mavi Akım Projesi'' konusunda 2000 yılında TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını içeren grup önerisi reddedildi.
Mesut Yılmaz, ''Mavi Akım''ın Türkiye'yi kurtaran bir anlaşma olduğunu, ancak bunu imzalayan ve uygulayanlara çok büyük haksızlık yapıldığını söyledi.
-MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Dünya Sağlık Örgütüne ''kıyak olsun'' diye Türkiye'deki 41 milyon insanın faz 4 elemanı olarak kullanıldığını ve sonuçlarının gizlendiğini iddia etti.
-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çalışmalara zamanında başlanması nedeniyle Türkiye'nin bugün pandemiden (domuz gribi) en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
''Kürt Açılımı" görüşüldü
13 Kasım:
-Genel Kurulda, ''Kürt Açılımı'' adı da verilen ''Milli Birlik ve Demokratik Açılım Projesi''nin genel görüşmesi yapıldı.
-İçişleri Bakanı Atalay, ''demokratik açılım'' kapsamında, isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine, yerel talep olması halinde, mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerinin verilebilmesine imkan sağlanacağını, siyasi partilerin seçim çalışmalarında vatandaşların kullandıkları farklı dil ve lehçelerde konuşma imkanı verilmesine yönelik çalışmalar bulunduğunu söyledi.
Atalay, özel ve kamu sektörüne yönelik her türlü ayrımcılık şikayetini ele alarak, etkili bir denetim gerçekleştirecek olan Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığını, bağımsız ve sivil bir İnsan Hakları Kurumuna dönüştürülmesi, İşkenceye Karşı BM Sözleşmesinin ihtiyari protokolünün onaylanmasından sonra Ulusal Önleme Mekanizması, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, güvenlik güçlerinin haksız yere yıpratılmasının engellenmesine yönelik Bağımsız Kolluk Şikayet Mekanizmasının kurulacağını bildirdi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ciddi bir çözüm yaklaşımı gösterilmesi durumunda, silahların 3 ay içinde Türkiye'nin gündeminden kalkabileceğini söyledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Bugün yüce Meclisin önüne PKK açılımıyla çıkan AKP hükümeti, 7 yıllık iktidarı dönemindeki acz ve zafiyetlerden sonra terör örgütüne teslim olma noktasına gelmiştir. Terörle mücadele bırakılmış, terörle müzakere ve mütareke süreci başlatılmıştır'' dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, PKK ile Hükümetin dirsek teması içine girdiğini ileri sürerek, ''Terörle mücadele edilir, terörle müzakere edilmez. Barış isteyenlerin sağlaması gereken temel hedef, PKK'nın en kısa zamanda, derhal silah bırakmasını sağlamaktır. Eğer barışı gerçekten istiyorsanız, PKK'nın silah bırakması gerektiğini çıkarsınız söylersiniz'' diye konuştu.
CHP salonu terk etti
AKP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Ömer Çelik'in konuşmaya başlaması sırasında izleyici localarında bulunan iki genç, slogan atarak eylem yapmaya kalkınca polis tarafından gözaltına alındı.
Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba, Mecliste izleyici locasında otururken bayrak açarak bağırmaya başlaması üzerine polis tarafından engellenerek dışarı çıkarıldı.
Başbakan Erdoğan, eylem yapmak isteyenlere yönelik ''İzleyici tribünlerine eli tutularak getirilenler olursa bunlar, bu Meclisin asaletiyle bağdaşmaz'' dedi.
Erdoğan'ın, ''Şiddet üzerinden, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yaptığını zannedenler var. Bunlar tabii ki bu sürece karşı çıkıyor. Hatta 'şehitler gelsin de biraz daha fazla bağıralım' diye bekleyenler var'' sözü üzerine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP'li milletvekilleri Genel Kurul Salonunu terk etti.
Başbakan Erdoğan, ''Sizin hiç köyünüz boşaltıldı mı? Sizin ekip biçtiğiniz tarlalarınız, hayvanlarınızın otladığı yaylalarınız yasak bölge ilan edildi mi? Oğlunuzu, kızınızı, malınızı mülkünüzü aldı mı, sizden haraç topladı mı? Köylerinizin yollarına mayın döşendi mi? (Analar tabii ki ağlayacak) diyenler, sizin hiç oğlunuz, yavrunuz öldü mü?'' diye konuştu.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dinleyici locasında eylem yapanları bir bayan milletvekilinin getirdiği, eylem yapma düşüncesiyle bilerek getirdiği yolunda ilgililerden bilgi aldığını açıkladı.
16 Kasım:
-Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Dersim olaylarıyla ilgili sözleri nedeniyle istifasını istedi, Hükümeti de bu olaylardaki mağduriyeti gidermesi için tazminat ödemeye çağırdı.
-Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Hasankeyf'i yok etmeye dönük planlarının olmadığını, Ilısu Barajı'nın, Hasankeyf'i korumak için yapıldığını belirterek, ''Hasankeyf imar planı şu an bitti, şahane bir koruma eylem planı hazırlandı'' dedi.
-TBMM Başkanlık Divanında, CHP'li milletvekillerin Genel Kurulda pankart açması gündeme geldi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında AK Parti'den Hüsrev Kutlu, CHP'den Ahmet Küçük, MHP'den Murat Özkan ve DTP'den Sırrı Sakık'tan oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyon, son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili ''Meclis çalışmalarında itidalin sağlanması'' yönünde çalışma yapacak.
17 Kasım:
-CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Dersim İsyanı'' konusunda söyledikleri ile ilgili süren tartışmaya ilişkin, ''Bizim partimizde Atatürk'e sahip çıkmak gibi bir parti suçu yok. Bu konuyu kapattık'' dedi.
-DTP, Dersim'de 1937-1938 yıllarında yaşanan olaylar için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
-Yasa uyarınca 45 yaşından gün aldıkları için Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ilişiği kesilen bir grup uzman erbaş, Türk Bayrağı açarak Mecliste eylem yapmak istedi. Polis, eylem yapmak isteyenleri Meclis dışına çıkardı.
19 Kasım:
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis santrali ve milletvekillerinin telefonlarının dinlendiği iddiasına katılmadığını söyledi.
-20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ve TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi internet sitesinin açılışı nedeniyle TBMM Tören Salonunda, 10. Ulusal Çocuk Forumu düzenlendi.
-TBMM'nin 90. yılı kutlamaları etkinlikleri kapsamında ''90. Yıl Masa Tenisi Turnuvası'' düzenlendi.
-TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay denetçi yardımcılığı sınav usul ve atamalarını düzenleyen yasa teklifi kabul edildi.
-İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumunun İstanbul'da kurulması hakkındaki anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
23 Kasım:
-CHP, internet ve bilgisayar oyunlarına yönelik Meclis Araştırması açılmasını istedi.
-Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Meclis'in Dikmen girişinde, memur maaş artış oranını protesto etti.
24 Kasım:
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, yaklaşık bir ay süren görüşmelerin ardından kabul edildi.
-TBMM Başkanı Vekili Meral Akşener, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilden gelen öğretmenlerle Tören Salonunda kahvaltıda bir araya geldi.
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerine ait 12 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığına sunuldu.
-Genel Kurulda, 10 bin öğretmen kadrosuna 31 Aralık 2009'a kadar atama yapılmasına ilişkin kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.
25 Kasım:
-TBMM Forum Ortak Çalışma Grupları Girişimi Başkanı Şanar Yurdatapan, Kasım ayında 22 ilde yaptıkları toplantıların genelinden ''demokratik açılıma destek'' sonucunun çıktığını söyledi.
-CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''Ergenekon davasına bakan Silivri Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Sedat Sami Haşıloğlu ile Fatih Cumhuriyet Savcısı Ercan Altuncu'nun, icra satışlarını takip ederek ucuza taşınmaz mal alma girişiminde bulunduklarını'' iddia etti.
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İzmir'de DTP konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin''Hükümet, bu açılımdan vazgeçmesinin bahanelerini aramaktadır'' dedi.
-AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığının resmi elektronik posta adresine gönderildiği iddia edilen iki farklı elektronik posta ile kişilik haklarına ağır bir saldırıda bulunulduğunu belirterek, postaların içeriğinde kendisine atfedilen cümlelerin iftira olduğunu söyledi.
Aralık
1 Aralık:
-CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Dersim isyanına ilişkin sözleri Meclis çalışmalarına da damgasını vurdu.
-Başbakan Erdoğan, ''Alevilerden sana hayır yok, başka kapıya'' diyen CHP Lideri Baykal'a, ''Yıllar önce Alevilere CHP'nin kapısını kapatan sen değil miydin? Evet, Alevi kardeşlerimiz sizin arka bahçeniz değildir. Olmayacaktır da...'' diye seslendi.
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay daha süre verilmesini öngören kanun tasarısı kabul edildi.
2 Aralık:
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İsviçre'de yapılan ''minare'' referandumuyla ilgili olarak, ''Ben böylesine temel bir özgürlüğün referandum konusu yapılmasını, temel hukuk prensipleri karşısında isabetli bulmuyorum'' dedi.
3 Aralık:
-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı'daki cezaevinin, Türkiye'deki bütün F tipleri ile aynı standartlara sahip olduğunu söyledi.
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın bir alt komisyon kurularak, İmralı'da inceleme yapılması talebini reddetti.
-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantısında, ''Taş atan çocuklar'' için düzenlemeler de öngören Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısıyla, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünün açılacağını iddia ettiler.
Muhalefetin iddialarının doğru olmadığını dile getiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı'daki cezaevinin de Türkiye'deki bütün F tipleri ile aynı standartlara sahip olduğunu söyledi.
-Eski Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 Kişinin Hayatını Kaybettiği Helikopter Kazası ve Kurtarma Çalışmalarının Tüm Yönleriyle Araştırılarak Benzer Durumların Yaşanmaması İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı.
4 Aralık:
-CHP, İsviçre'deki minare yasağı getiren halk oylamasıyla ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
-Çek Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkum olanların cezasının infazı ertelenebilecek veya durdurulabilecek.
7 Aralık:
-TBMM Adalet Komisyonu, ''Taş atan çocuklarla'' ilgili düzenlemeleri de içeren Terörle Mücadele Kanununda ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısının, 10 Aralıkta yapılması planlanan görüşmelerini iptal etti.
8 Aralık:
-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, son dönemde yaşanan çatışmalara işaret ederek, ''Bu noktadan sonra, hala hiçbir şey olmamış, hiçbir yanlış yapılmamış gibi yola devam etmek (açılım süreci), artık gaflet, dalalet olmaktan çıkmakta ve bir hıyanete dönüşmek üzeredir'' dedi.
-TBMM Genel Kurulunda, ''Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'' kabul edildi.
Onur Ödülü töreni
9 Aralık:
-İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kararnamede değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ''Türkiye coğrafi bilgi sistemini'' oluşturacak. İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılmayacak. Belirli ölçekli yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu olacak.
-TBMM Onur Ödülü, TBMM Başkanı Şahin tarafından Prof. Dr. Kemal Karpat'a verildi.
10 Aralık:
-Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
14 Aralık:
-TBMM Genel Kurulunda, 13 gün sürecek bütçe maratonu başladı.
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit edilmesinin, ''açılıma yönelik bir PKK provokasyonu'' olduğunu söyledi.
-Erdoğan, ''Biz, Türkiye'nin geleceğini düşünüyoruz. Biz, Türkiye'ye ilişkin, geleceğe ilişkin büyük umutlar taşıyoruz. İşte onun için inadına kardeşlik, inadına demokrasi, inadına Milli Birlik ve beraberlik diyoruz'' dedi.
-CHP Genel Başkanı Baykal, ''Gelinen noktada bu açılım politikasının Türkiye'yi bir kardeş kavgasına sürüklediğini görmemek için bir insanın aklını, mantığını, sağduyusunu kaybetmiş olması gerekir'' diye konuştu.
-DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararın Genel Kurulun bilgisine sunulmasıyla, grubun tüzel kişiliği sona erdi.
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kapatılan DTP'nin milletvekillerinin istifa kararı almasını, ''Meclise geldiğinde İçtüzüğün gereğini yaparım'' şeklinde değerlendirdi.
-Tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkum olanların cezasının infazının ertelenmesini veya durdurulmasını da içeren ''Çek Yasa Tasarısı'', TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
15 Aralık:
-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Bakanlığımın RTÜK üyelerini görevden alması konusunda bir yetkisi yok. Eğer yetkim içinde olsaydı böyle bir başkanın (eski RTÜK Başkanı Akman) görevde bulunmasına asla izin vermezdim'' dedi.
TBMM'de yılın olayları giriş sayfası
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti