TBMM'deki 'stajyer sigortası' hatası 'şehir efsanesi' yarattı
Staj süresinde yapılan sigorta sadece iş kazası ya da meslek hastalıklarına karşı sağlık koruması sağlıyor. Ancak Meclis sitesinde, 2014’te çıkarılan bir yasaya girmesi için ‘emeklilikte sigorta başlangıcı kabul edilmesi’ teklifinin altına yanlışlıkla ‘Kanunlaştı’ yazılınca sosyal medyada ve kamuoyunda yanlış bilgi olarak yayıldı.
Lise ve üniversite öğrencileri için staj döneminde yapılan sigortalar sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin güvence sağlıyor. Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberine göre, Staj sigortası emekliliğe sayılmadığı gibi, sigorta başlangıcı olarak da kabul edilmiyor.
Buna karşılık uzun süredir sosyal medyada, staj sigortasının emekliliğe sayıldığına ilişkin TBMM’de bir kanun kabul edildiği söylentileri dolaşıyor. Şehir efsanesine dönüşen ve çok sayıda soruya neden olan iddiaların, TBMM internet sitesinde yer alan 2014 yılında çıkan torba yasayla birleştirilen bir yasa teklifiyle ilgili bilgi notunun yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı belirlendi.
Öğrenciliğinde staj yapmış kişilerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu kişiler, öğrenciliklerinde staj sigortası yatırılan sürelerin emekliliklerine sayılıp sayılmayacağı konusunda büyük bir kafa karışıklığı yaşıyor. Sosyal medyada dolaşan söylentiler ise kafa karışıklığını daha da artırdı.
Çok sayıda vatandaş staj sigortası için borçlanma imkânı getirilerek emekliliğe sayılacağına ilişkin kanun çıktığını, ama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uygulamayı neden hâlâ başlatmadığını soruyor. Efsaneye dönüşen söylentinin, 2014 yılında çıkarılan vergi ve prim affına ilişkin 6552 sayılı torba yasayla ilgili TBMM internet sitesinde yer alan bir ifadenin yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı belirlendi. TBMM’de iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, toplumun sorunlarının çözümüne ilişkin her konuda yüzlerce yasa teklifi hazırlıyor.
Bu teklifler TBMM Başkanlığı tarafından ilgili komisyonlara havale ediliyor. Komisyonlarda hükümetin yasalaşmasını istediği bir yasa tasarısı ya da teklifi görüşülürken, daha önce o konuyla ilgili verilmiş teklifler de, komisyon raporunda birleştiriliyor. Böylece birikmiş yasa teklifleri bir anlamda gündemden düşürülüyor. 6552 sayılı torba yasa TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken de konuyla ilgili 121 yasa teklifi, komisyon raporunda birleştirildi. Ancak birleştirilmiş olması, o tekliflerin içeriklerinin kabul edildiği anlamına gelmiyor.
Video Haberler
-
Kanalizasyonda hırsızlık şüphelisi aradılar
-
İngiliz yıldız ve sevgilisi sahilden kovuldu!
-
Feci kaza: Sürücü yanarak hayatını kaybetti
-
Son Dakika: Rus güçleri, alışveriş merkezini vurdu
-
Oyuncu Osman Wöber toprağa verildi
-
Madde bağımlısına polis şiddeti
-
'Sabır ve şükür tavsiyesiyle yoksulluğu reva görüyorlar'
-
Ünlü oyuncu Osman Wöber'e veda
-
Hamile kadın bayıldı, sürücüler kavgaya devam etti
-
İktidar seçmeniyle karşı karşıya
En Çok Okunan Haberler
-
İsmailağa'daki kavga yeniden alevlendi
-
'Ayıptır, insanlığa aykırıdır'
-
CHP'den Aykut Erdoğdu açıklaması
-
Fehmi Koru'ya 'Erdoğan' telefonu
-
Hazine'den BDDK kararı ile ilgili açıklama
-
Asgari ücret için ‘müjdeli haberi vereceğiz’ dedi
-
Reuters duyurdu: Bankalardan 'kredi' kararı
-
Saray'dan domuz eti kararı
-
Patronlardan asgari ücret açıklaması
-
'Adıbelli' cinayetinin arka planı!