Teknolojik aletler büyümeyi engelliyor
Teknolojik aletlerin yararları olduğu kadar zararlarının da olduğuda biliniyor... Yapılan bir araştırma, elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavrularının büyüme ve gelişimlerinin daha yavaş olduğu belirledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile Tıp Fakültesi iş birliğinde yapılan deney amaçlı çalışmada, elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavrularının daha düşük doğum ağırlıklı, büyüme ve gelişimlerinin ise daha yavaş olduğu belirlendi.
Proje Sorumlusu SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, elektrikli cihazların ergenlik gelişimi üzerine etkileri konusunda fareler üzerinde deney yaptıklarını bildirdi.
Fare deneylerinde elde edilen sonuçların, elektriksel alanların vücuda ciddi oranda zarar verdiğinin tespit edildiğini ifade eden Dündar, ''SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı ile Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümleriyle ortak yapılan deneysel çalışmada, sürekli elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavrularının kontrol grubundaki farelere göre belirgin olarak düşük doğum ağırlıklı doğdukları, büyüme ve gelişimlerinin daha geç olduğu saptandı'' dedi.
Düşük frekanslı elektriksel alana maruz bırakıldılar
SDÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu'nca desteklenen çalışmalarında, dişi fareleri gebeliklerinin ilk gününden itibaren deneysel olarak günlük hayatta elektriksel aygıtlar nedeniyle insanların sıkça karşılaştıkları düşük frekanslı elektriksel alana maruz bıraktıklarını vurgulayan Dündar, şunları kaydetti:
''Proje sonunda yapılan değerlendirmede, elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavruları daha düşük doğum ağırlıklı bulunurken, büyüme ve gelişimlerinin de daha yavaş olduğu tespit edildi. Çalışmada, elektriksel alanın zararlı etkileri beyin ve over gibi dokular üzerinde de gösterildi.
Her ne kadar çalışmamız deneysel olsa da elektriksel alanın gebe ve yavru farelerde görülen belirgin zararlı etkilerden dolayı özellikle gebelerin ve küçük çocukların mümkün olduğunca elektrikli aletlerin uzağında tutulmalarını önermekteyiz. Özellikle gebe, bebek ve çocukların yataklarının yakınında veya bitişikteki duvarda buzdolabı, bilgisayar ve televizyon gibi elektrikli cihazlar ve elektrik kabloları bulunmamalıdır. Bu cihazların kapalı olsalar bile fişleri çekilmediği müddetçe elektriksel alan oluşturdukları akılda tutulmalıdır.''
Çalışmalarının, özellikle ergenlik gelişimi üzerine düşük frekanslı elektriksel alanın etkilerinin araştırıldığı dünya literatüründeki ilk olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dündar, bu konuda daha ileri çalışmalar yapılmasının gerekliliğini vurguladı.
Dündar, tıp dünyasının bu tür bilgilere ihtiyacı olduğunu ifade ederek, projenin uluslararası bilimsel bir dergide kabul edilerek yayınlandığını da sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev