‘TEOG geri gelse bile olur’

Liselere geçiş sisteminin yeniden değişeceğine ilişkin açıklamalar, öğrencileri ve velileri umutlandırdı

‘TEOG geri gelse bile olur’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.07.2018 - 22:56

 

Yeni hükümet sisteminde Prof. Dr. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından sınav sistemi değişikliği gündeme geldi. TEOG yerine getirilen ve bu yıl ilk kez uygulanan sistemde, öğrencilerin “seçeneksiz” bırakılması ve imam hatip liselerinin ‘‘dayatma” haline getirilmesi çok tepki çekmişti. Bu nedenle eğitimciler de, öğrenci ve veliler de sınav ve yerleştirme sisteminin değişmesini istiyor. Çocuğu önümüzdeki öğretim yılında 8. sınıfta öğrenim görecek olan Ayşe Harmancı, bu yılki sistemi istemediklerini belirterek, “Çocuklarımızın daha sağlıklı bir şekilde istediği okullara yerleşebilmesini istiyoruz. Durmadan sistem değişiyor, takip edemiyoruz. Yeni gelen sistem bir öncekinden daha kötü. Puana göre yerleştirme istiyoruz. Herkes aldığı puana göre okuluna gitsin. Kimse istemediği okula zorunlu bırakılmasın. Özel okulu karşılayacak gücümüz yok. Sistemin değişmesini istiyoruz. Mağdur olmak istemiyoruz.TEOG gelse bile olur” dedi. Ankara’da bir ortaokulda öğretmenlik yapan Murat Sırça, ‘‘liselere geçiş sisteminin toplumda çocukların eğitim geleceği ile ilgili endişelere neden olduğu görülüyor” değerlendirmesini yaptı. ‘Öğrencilerin tercihlerinin belli okullarla sınırlandırılmasının haksızlık olduğunu vurgulayan Murat Sırça’nın sistemle ilgili önerileri şöyle: ‘‘Eğitim sisteminin çocukların ilgi ve yeteneklerini keşfetmesini sağlayıcı model referanslar dikkate alınarak her seviyede düzenlemeler yapılamalı. Bu düzenlenmeler yapılırken eğitim sektörünün muhattapları olarak öğrencilerin, çalışanların, sendikaların fikirleri dikkate alınmalı.”

Revizyon kaçınılmaz

Tekirdağ’da bir eğitim kurumunda müdürlük yapan Tekin Eser, eğitimde revizyonun kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Bir sonraki yıl için köklü değişimler bekliyoruz. Birçok birimin bir araya geldiği, temellerin sağlam atıldığı bir eğitim sistemi olacağını düşünüyoruz. Geçmişte yapılan hatalardan ders alınmalı, umutluyuz” dedi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, yeni sistem için uzmanlardan fikir alınması gerektiğini, ‘‘sınama-yanılma” uygulamasından vazgeçilmesini önerdi. Prof. Yeşilyaprak, “Bilimsel araştırmaya dayalı kararlar alınmalı. Daha bilimsel ve pilot uygulamalarla denenerek orta ve uzun dönemde uygun bir sisteme geçiş yapılabilir” diye konuştu. Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nejla Kurul da ‘‘Okulları ve üniversiteleri fiziksel olanaklar ve nitelik açısından birbirine denk duruma getirecek politikalar hayata geçirilmelidir. Türkiye’de insanca koşullarda yaşama ve çalışma hakkını güvence altına alacak politikalar izlenmelidir. Sınavlar, ayrıcalıklı konumların azaltıldığı yatay, demokratik ve eşitlikçi bir toplumda ortadan kaldırılabilir. Çünkü bu toplumda eğitimin tek amacı, insani gelişim, insanın çok yönlü gelişimidir” dedi.

LGS yıkım yarattı

Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, “Öğrencilere, velilere ve öğretmenlere bu sene yaşatılan kaos Türkiye tarihinde görülmemiş bir yıkım yarattı” dendi. Yerleştirme sürecinin, yalnızca şıklar üzerinden bir sınav ile belirlenemeyeceği vurgulanan açıklamada, “Öğrencilere okul öncesinden itibaren parasız,kamusal,bilimsel eğitim olanaklarının sağlandığı,öğrencilerin tüm alanlara ilişkin ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak bir ölçme değerlendirme süreci ile her öğrencinin istediği okul türünü seçebilmesini sağlayacak bir yerleştirme süreci planlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

‘Sınav merkezli olmasın’

Eğitim İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, sınav merkezli bir eğitim sisteminin, özellikle küçük yaştaki çocuklar için doğru olmadığı belirtildi. Aniden gelen TEOG’u kaldırma kararının, yerine ne konulacağı ve milyonlarca çocuğun o güne kadarki çalışmasının ne olacağı düşünülmeden alındığı hatırlatılan açıklama şöyle: ‘‘Bilimsel yöntemler ve ölçme teknikleri, bir buyrukla kenara fırlatılmış, çocuklarımız motivasyonları kaybolmuş bir şekilde bu sınava hazırlanmıştır. Başarıyı ölçmekten uzak olan bu sınav, ne yazık ki çocuklarımızın hayatına anlam katmaktan çok bir angaryaya dönüşmüştür. Milyonlarca çocuğun emeği yıllarca hazırlandıkları sınav için heba edilmiştir. Bir sınav değişikliği yapılması planlanıyorsa bu aynı yıl içinde, hele ki Teog takvimi açıklandıktan sonra yapılması büyük bir fiyaskodur. LGS ile eğitim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkı engellenmiştir. Bilimsel, laik ve akademik eğitim görme özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır. Eğitimde fırsat eşitliği yok edilmiştir. Merkezine sınavı değil; insanı, çocukları koyan bir eğitim sistemi şarttır. Odağında insan, rotasında bilim olmayan hiçbir metot, bu ülkenin çocuklarına layık görülmemelidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler