TEOG tercihleri başladı: Tek etken puan değil

TEOG tercih döneminde puan dilimleri kadar, eğitim kadrosunun niteliği ve öğrencinin hedefleri de okul seçiminde belirleyici olacak.

Yayınlanma: 14.07.2017 - 23:12
Abone Ol google-news

Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında dün başlayan ve 24 Temmuz’a kadar sürecek tercih döneminde veliler ve öğrenciler yerleştirmeye esas puan (YEP) dahilinde öğrenci kabul eden okullar arasından tercih yapıyor.

Tercihlerde YEP’lerle oluşturulan yüzdelik dilimler önemli rol oynasa da tercih edilecek lisenin ulaşım şartları, öğretmen kadrosu ve üniversite sınavlarında gösterdiği başarı gibi etkenler de belirleyici nitelikte.

Ide Okulları Eğitim Direktörü Dilek Yakar okul seçiminde akademik başarıya ek olarak öğrencinin kendi yeteneklerini keşfetmesi ve o alana doğru bir şekilde yönlendirilmesi gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yakar’ın önerileri şöyle:

“Lise dönemi, öğrencinin kendini daha çok tanıdığı ve yetenekleri doğrultusunda kariyer planlaması yaptığı bir dönem. Öğretmenler bir yandan eğitmen fonksiyonunu icra ederken diğer yandan birer yönlendirici, mentor olarak çocuklarımızın kendi becerilerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmalı. Lise, yükseköğrenime geçiş kararının verildiği önemli bir dönem. Bu nedenle, 8. sınıfı tamamlayan öğrencilerin önce hangi tür liseyi seçeceklerine karar vermeleri gerekiyor. Okul seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da eğitim kadrosunun özellikleri ve niteliği.”

TEOG’da kısaltmalar

TEOG sisteminde kısaltma ifadeleri de yer alıyor. Bu kısaltmalardan en önemlileri şöyle:

* AOSP (Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı): Öğrencilerin TEOG kapsamında yapılan iki merkezi ortak sınav sonunda aldıkları ortalama puan.

* YBP (Yılsonu Başarı Puan): Öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıf sonunda notların ortalamasından oluşan puan.

* YEP (Yerleştirmeye Esas Puan): AOSP’nin yüzde 70’i ve YBP’nin yüzde 30’u kullanılarak oluşturulan 500 tam puan üzerinden hesaplanan ve tercih işlemleri sırasında yerleştirme önceliğini belirlemek için kullanılan puan.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler