'Teröristlerin gidecekleri ülke çok!'

Başbakan Erdoğan Viyana ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

'Teröristlerin gidecekleri ülke çok!'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2013 - 18:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ''Türkler ve Kürtler etle tırnak değiliz. Biz iki eşit halk olacağız'' sözlerine tepki göstererek, ''Bu ülkede iki eşit halk' diye bir tespit yaparsanız bu ayrımcılıktır. 'Etle tırnak gibi' dediğiniz zaman bu gönüllerin, tüm 76 milyonun birbiriyle kaynaşmasıdır. Ben Kürt kardeşlerimle et ile tırnak gibiyim. O kiminle nedir onu bilemem'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Forumu toplantısına katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. Esenboğa Havalimanı'ndaki açıklamalarının ardından gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, Bir gazetecinin ''Öcalan'ın mektubunda, PKK'nın 15 Ağustos'ta sınır dışına çıkması, 21 Mart Nevruz itibarıyla da silah bırakma çağrısına uyması ifadesi yer alıyor. Ancak PKK'nın içinde farklı grupları var. Siz PKK'nın tümüyle silah bırakacağını düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Sizin bu anlattığınız şeyler, nereden duydunuz, nasıl duydunuz onu bilmiyorum ama ben yine size ilkemizden bahsedeceğim. Çünkü biz bu işi fazla dallandırıp budaklandırmak, böyle bir şeyin içinde değiliz. Biz sadece ilkelerimizi koymuşuz. Ne diyoruz biz: Terör örgütü silahları bırakıp ülkemizi terk ettikten sonra zaten ülkemizde herhangi bir sıkıntı evelallah olmayacaktır. Kendi içlerindeki sorunlar, şu bu dediğiniz zaman bu demektir ki biz ülkemizde güvenlik güçlerimizle yine bu mücadelemizi devam ettirmek durumundayız. Çünkü operasyon durup dururken yapılmaz. Operasyon bir neticedir, sebep değildir. Sebep, bölücü terör örgütünün tavırlarıdır.''

''Suça karışmamış olanlar hanelerine dönebilirler''

Operasyonların sebebi olan bölücü terör örgütünün tehditlerinin ortadan kalkması durumunda operasyonların da duracağı mesajını veren Erdoğan, şöyle devam etti :

''Şimdi bu sebep ortadan kalktığı zaman, bu tahrikler, bu tehditler ortadan kalktığı zaman benim güvenlik güçlerim niçin kalksın da hala operasyon için kendisine fırsat kollasın. Böyle bir şey olur mu? Olmaz. Onun için biz diyoruz ki silahlar bırakılsın, gömülsün, gideceklerse gidebilirler. Ülkemizde kalmak isterlerse zaten suça bulaşmamış olanlar, daha önce de biz biliyorsunuz bunların açıklamalarını yaptık, bulaşmamış olanlar için de zaten hanelerine, annelerine, babalarına da kavuşabilirler. Bunu da daha önce söylemiştik zaten. Bizim Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizin içerisinde bunlar vardı, bunlar hep açıklandı. Ama birileri bunları anlamak istemedi ve şu andaki yapı içerisinde de süreçte de eğer silahları bırakarak ülkemizi terk ederlerse dünyada gidecekleri yer çoktur. Komşu ülkeye gidebilirler, daha başka ülkelere gidebilirler, onların kendi takdiridir, biz onu bilemeyiz. Artık milletimiz bize diyor ki 'Ne olur, anaların gözyaşı dinsin, şu akan kan dursun. Biz bunun için bir katkı çağrısında bulunduk ve bunun için de elimizden gelen her şeyi, bütün riskleri sırtlanarak bu adımları attık. Her şeye rağmen bu adımı attık. Bundan sonraki süreçte de atmaya devam edeceğiz. Yeter ki milli birliğimiz, kardeşliğimiz bu ülkede egemen olsun, iktidar olsun.''

''Ben Kürt kardeşimle etle tırnak gibiyim''

Erdoğan, bir gazetecinin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bugün grup toplantısında yaptığı konuşmada ''Türkler ve Kürtler etle tırnak değiliz. Biz iki eşit halk olacağız'' sözleri hakkındaki görüşünü sorması üzerine şunları söyledi:

''Öncelikle Sayın Demirtaş'ın bir şeyi öğrenmesi lazım. 'Bu ülkede iki eşit halk' diye bir tespit yaparsanız bu ayrımcılıktır. Et tırnak gibi dediğiniz zaman bu gönüllerin, tüm 76 milyonun birbiriyle kaynaşmasıdır. Bunu kime sorarsanız sorun bu ideal olanıdır ama bunlar 'iki eşit halk gibi' dediğiniz zaman kantara çıkarıyor. Kantar tutmayabilir. Bu yanlış tespittir. Biz bu ülkede ben Kürt kardeşlerimle et ile tırnak gibiyim. O kiminle nedir onu bilemem. Şu halk bu halk diye bir ayrım AKP'nin idealleri içinde yok. Biz etnik ayrımcılığı ortadan kaldırırken, et tırnak gibiyiz diye bakıyoruz olaya. Bizi zaten, birbirimizden ayıran husus bu.''

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün TBMM Grup toplantısında yaptığı, ''Cezaevlerinde kaç tutsak var'' açıklamasının anımsatılması üzerine ise ''Anamuhalefet partisinin genel başkanının yaklaşımı ayrı bir dert ne yazık ki. Yanındaki hukukçular da anlamıyor demek ki. Türkiye Cumhuriyeti'nin cezaevlerinde 'tutsak' olmaz, tutuklu olur. Karakollarında da gözaltı olur. Herhalde bunu öğrenmiştir'' diye konuştu.

''Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu işin pazarlığını yapmaz''


Başbakan Erdoğan, bölücü terör örgütünün kaçırdığı kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin bir takvim olup olmadığının sorulması üzerine, ''Bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları sürekli yaptık, yapıyoruz. Bu, bölücü terör örgütüne hiçbir şey kazandırmaz ama Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu işin pazarlığını yapmaz. Onu da çok açık net söylemek zorundayım'' karşılığını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde gündeme gelebilecek talepler konusunda, ''Yeter ki ülkemizin bu değerler silsilesi içindeki yapısından, bizden kimse herhangi bir feragat istemesin. Kimse bizden kalkıp da milli birliğimizi bozmaya yönelik bir şey talep etmesin'' dedi.

Erdoğan, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Medeniyetler İttifakı'nın 5. yıllık forumuna katılmak üzere, beraberinde bakan, milletvekilleri ve diğer yetkililerle bu ülkeye gittiklerini belirten Erdoğan, Medeniyetler İttifakı girişimini dünya genelinde ayrışmalara ve kutuplaşmalara yol açan akımlara karşı koymak üzere İspanya Başbakanı Zapatero ile 2005 yılında başlattıklarını söyledi.

Erdoğan, BM tarafından benimsenen ittifakın kısa sürede kültürler ve medeniyetler arasında diyalog alanında başlıca uluslararası bir girişim niteliğini kazandığını vurguladı.
İttifakın değişik düzeylerdeki çeşitli etkinlikleri arasında en önemlisinin her sene yapılan yıllık forumlar olduğunu dile getiren Erdoğan, sırasıyla Madrid, ardından İstanbul, Rio de Janeiro ve Doha'da gerçekleştirilen forumlardan sonra forumun bu kez Viyana'da düzenlendiğini ifade etti.

Viyana Forumu'nun Medeniyetler İttifakı'nın bugüne kadar elde ettiği kazanımları pekiştirmenin yanı sıra pek çok bakımdan özel bir öneme de sahip olduğuna değinen Erdoğan, bu forumun Medeniyetler İttifakı'nın mali altyapısının güçlendirilmesi amacıyla 2012'de İstanbul'da düzenlenen iştirakçiler forumunun devamı niteliğinde, bir taahhüt oturumunu da kapsayacağını bildirdi.

Erdoğan, forumun ayrıca Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilciliği görevinin el değiştirecek olması bakımından da ittifak için dönüm noktası oluşturacağını belirterek, ''Yarınki açılış oturumunda yapacağım hitapta, ülkemizin uluslararası meselelere, medeniyetler ittifakı zaviyesinden nasıl yaklaştığını izah edeceğim. Diğer yandan uluslararası toplumun Medeniyetler İttifakı'ndan beklentilerini, en etkin şekilde nasıl karşılanabileceğine ilişkin görüşlerimi de orada paylaşacağım'' dedi.

Ziyareti sırasında Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından kabul edileceğini, mevkidaşı Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile de çalışma yemeğinde bir araya geleceğini dile getiren Erdoğan, bu görüşmelerin Türkiye-Avusturya ilişkilerinin gündeminde yer alan konuların yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler, ikili ilişkiler ve AB sürecine yönelik olacağını söyledi.

Erdoğan, foruma katılacak diğer devlet ve hükümet başkanlarıyla da ikili görüşmeler yapacaklarını belirterek, forum çerçevesinde yapılacak çok sayıda oturuma Türkiye'den önemli kişilerin konuşmacı olarak katılacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı 5. Forumu'nun bölgesel ve küresel barış adına önemli sonuçlar doğuracağına inandığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, ''Çözüm süreci kapsamında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, İmralı'dan gelen mektupların ellerine ulaştığına dair açıklaması oldu. Bu mektuplardan bazı bilgiler yansıdı, 'PKK 15 Ağustos'ta sınır dışına çıkmalı, üniter yapı korunmalı, birinci aşama silah bırakma, ikinci aşama yeni anayasa' gibi. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Bizim temel ilkelerimiz, esaslarımız belli. Bu açıkladığımız esaslarla ilkelerle bu sizlerin adeta son dakika haberi gibi geçtiğiniz bu konular eğer örtüşüyorsa, uyuşuyorsa demek ki olumlu gelişmeler var demektir'' diye konuştu.

''Baldıran zehiri olsa...''


Kendilerinin de bu istikamette, çok net, açık, herhangi soru işaretine mahal vermeyecek şekilde neleri, nereye kadar, nasıl yapabileceklerini zaten ''Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'' ile çözüm süreci içinde açıkladıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu istikamette de biz dün de söyledim, bugün yine grup konuşmamda söyledim, yani 'baldıran zehiri de olsa ülkemizin huzuru, refahı için onu içeriz' dedik. Yeter ki ülkemizin bu değerler silsilesi içindeki yapısından, bizden kimse herhangi bir feragat istemesin. Kimse bizden kalkıp da milli birliğimizi bozmaya yönelik bir şey talep etmesin. Onun için de ne diyoruz biz. Her zaman söyledik, bugün de söyledik. 'Tek millet' dedik, 'tek bayrak' dedik, 'tek vatan' dedik, 'tek devlet' dedik ve bunun içinde herkese yer var. Yani kimse burada dışarda kalmaz.''

Ret, inkar, asimilasyon politikalarını ayaklar altına alan bir iktidar olduklarını vurgulayan Erdoğan, ''Biz bu toplumun içerisinde ne kadar farklı etnik unsur olursa olsun hepsiyle kardeşçe yaşamanın zeminini hazırlamaya çalışan bir iktidarız ve hiçbir dönemde, hiçbir devirde verilmemiş olan imkanları 10 sene içinde AK Parti iktidarı kültürel anlamda da verdi, altyapı, üstyapı itibarıyla da verdi. Bu ülkede biz ne etnik milliyetçiliği tanıdık, ne bölgesel milliyetçiliği tanıdık, ne dinsel milliyetçiliği tanıdık'' dedi.

''Biz aslında Avrupa'ya, Batı'ya örneğiz''


Bunların hepsini ellerinin dışıyla ittiklerini ve herkesi kucakladıklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bölgeleri kucakladık, aynı şekilde dini azınlıklar noktasında da hepsine eşit mesafede ve onları da güvence altına aldık. Öyle ki on yıllar boyu gayrimenkullerine el konulmuş olan azınlık vakıflarının bütün gayrimenkullerini peyderpey kendilerine vermeye başladık. Dün itibarıyla 181 gayrimenkulü sahiplerine teslim etmiş durumdayız. Böyle bir sürecin içindeyiz. Bunu bizim iktidarımız yaptı, bizden öncekiler böyle bir şey yapmadı. Biz aslında Avrupa'ya, Batı'ya örneğiz. Onlar böyle bir şey yapmıyor. Biz bunu da başardık.''

Erdoğan, ''Ofisinde dinleme cihazı bulunmasıyla ilgili incelemeler sonucu, kendisine ulaşan bir bilginin olup olmadığına'' dair soruyu ise ''Henüz yok, çalışmalar devam ediyor, aldığım haber bu, henüz yok'' diye yanıtladı.

Öte yandan,AKP  Gençlik Kolları üyesi bir grup, havalimanına gelişinde Başbakan Erdoğan'a çiçek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler