"Terörü sonlandırmak birinci hedef olmalı"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türk Silahlı Kuvvetlerine sınırötesi harekat yetkisi veren Hükümet tezkeresinin süresinin uzatılmasına ilişkin, ''Terörle mücadele etmek terörü sonlandırmak Türkiye'nin birinci hedefidir. Bu noktada hükümet belirli yetkilere ihtiyaç duyuyorsa bu yetkileri vermemek doğru olmaz'' dedi.

Yayınlanma: 22.08.2011 - 11:52
Abone Ol google-news

Hamzaçebi, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, hükümetin çıkardığı ''yetki kanunu'' ile hükümet iradesinin parlamento iradesinin üstünde geçtiğini ifade etti.
17 Ağustos'ta yayımlanan iki kanun hükmünde kararnamenin (KHK) hem Yetki Yasasına hem de Anayasa aykırı düzenlemeler içerdiğini savunan Hamzaçebi, yayımlanan KHK'lardan biriyle; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütün kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu taşınmazlar üzerinde imar planı yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti.
İlgili kurumların hazırladığı imar planlarının belediyeler tarafından herhangi bir şekilde onaylanmazsa, bu planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılarak yürürlüğe konulacağını dile getiren Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Anayasa açık şekilde imar planı yapma yetkisinin belediyelere ait olduğunu ifade etmiştir. Artık bu yetki belediyelerden alınmış olmaktadır. Bu yetkiyi almasından duyduğumuz kaygı; çevrenin yapılaşma amacıyla feda edilecek olmasıdır.

Ancak biz Yetki Kanunu kabul edildikten sonra 6 Haziran'da Anayasa Mahkemesine dava açtık. 8 KHK ile ilgili olarak da Haziran ayı içerisinde dava açtık. Adli tatile girene kadar Anayasa Mahkemesinin bu önemli davaları görüşme imkanı varken bunu görüşmemiştir. Bu son derece dikkat çekicidir. Anayasa Mahkemesine düşen görev hemen bu yasayı görüşmektir. Biz, Anayasa Mahkemesinin, Anayasal konumu nedeniyle hükümetten yana bir taraf olma gibi bir algılamaya yol açacak tutum içinde olasını arzu etmiyoruz ama tutum bugün böyledir.

Diğer kararnameyle yine düzenleyici ve denetleyici kurumlar doğrudan ilgili bakanların yönetimine verilmektedir. Hükümet bir yandan Maliye Teftiş Kurulu gibi çok önemli bir kurulu yok ederken, kendi bakanlarına bu kurumlar üzerinde denetleyici yetki vermek suretiyle bu kurumları kendi kontrolüne almak istemektedir.
Bu düzenlemeyle RTÜK bağımsızlığını kaybetmiş ve hükümetin kontrolüne çok açık şekilde girmiştir. İlgili bakanın denetim yetkisi, RTÜK başta olmak üzere tüm düzenleyici ve denetleyici kurumlar üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallanacaktır.''

Bu düzenlemeleri demokrasiye aykırı bulduklarını ileri süren Hamzaçebi, bunları Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi.

Sorular

Hamzaçebi, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'nin BDP ile bayramlaşıp bayramlaşmayacağına ilişkin soru üzerine, bu programı genel merkezin planladığını, buna ilişkin açıklamanın zamanı geldiğinde yapılacağını söyledi.
Hamzaçebi, BDP'lilerin, ''İmralı ile görüşme talebinin'' ise Adalet Bakanlığı tarafından değerlendireceğini kaydetti.

''İmralı'nın terör örgütü üzerindeki kontrolünü kaybettiği, eylemlerin bu nedenle gerçekleştiği'' iddialarının bulunduğunu belirten Hamzaçebi, ''Gerçek durumu hükümet bilmektedir. Terörle mücadelede politikasında değişiklik nedenini hükümet kamuoyuyla paylaşmalıdır, gerekirse parlamentoda gizli bir oturum da yapılabilir'' diye konuştu.
BDP'nin yemin etmesiyle ilgili bir soru üzerine ise ''BDP'li milletvekillerinin parlamentoda olmaları, görevlerine başlamaları en büyük arzumuzdur'' dedi.

CHP ile AK Parti arasında tutuklu milletvekilleri ile ilgili olarak bir uzlaşma metninin imzalandığını anımsatan Hamzaçebi, ''AKP'ye düşen en önemli görev; bu uzlaşma metnini samimiyetle yerine getirmektir. AKP Meclis açıldığında harekete geçtiği anda bir çok sorun kendiliğinden çözülecektir'' diye konuştu.
Hamzaçebi, İşçi Partisi ve bazı basın kuruluşlarında yapılan aramayı ''baskı olarak algıladığını ve doğru bulmadığını'' ifade etti.

Yeni anayasa çalışmaları

Meclis Başkanının yeni Anayasa ile ilgili hukukçuları davet etmesiyle ilgili bir soru üzerine Hamzaçebi, şunları kaydetti:
''Hukukçular tartışırlar, görüşlerini ifade ederler ama Anayasaları daima millet, halk yapar hukukçular yapmaz. Hukukçular milletin istediği konuları teknik bir dille metne aktarırlar. Hukukçuların yapacağı tartışma çerçevesinde Anayasaya şekil vermeye çalışmak doğru değildir. Sayın Meclis Başkanının niyetinin de bu olduğu kanaatinde değilim. Bütün siyasi partilere herhangi bir ön yargı olmaksızın Anayasa yapımı etrafında buluşmalıdır. İlkeler ortaya konulur. Hazır metinlerle gelmek bu metinleri tartışmaya açmak yanlıştır. Böyle yapılırsa süreç baştan tıkanmış olur.''
Hamzaçebi, parlamento dışında kalan yüzde 5'in de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

''17 Ekim'de sınır ötesi harekat tezkeresinin süresinin uzatılmasına destek verip vermeyecekleri'' sorusuna, ''Oturup bunu konuşuruz. Terörle mücadele etmek terörü sonlandırmak Türkiye'nin birinci hedefidir. Bu noktada hükümet belirli yetkilere ihtiyaç duyuyorsa bu yetkileri vermemek doğru olmaz'' dedi.

CHP'nin ''Kürt Raporu''nun güncellendiğini ve zamanı gelince açıklanacağını kaydetti.
Hamzaçebi, Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonu olan Milli Takımın başarısını kutladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler