Teşvikle 'yurda dön' çağrısı yapıyoruz
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, geçen hafta açıklanan yeni teşvik paketinin adete yurda dön çağrısı niteliğinde olduğunu belirterek, "2010'un sonuna kadar kampanya şekline dönüştürdüğümüz teşvik sisteminden yerli yatırımcılar ciddi anlamda faydalanacak. Bu teşvikle 'yurda dönün, rekabet avantajını bu şekilde değerlendirin' diyoruz" dedi.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği, "En Başarılı İhracatçılar 2008 Ödül Töreni"ne katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Çağlayan, 2023'de 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanması ve GSYH içinde ihracatın payının artırılması gerektiğini belirterek, "Bunun için yılda ortalama yüzde 5 büyümek zorundayız. Bunun yöntemleri de biliniyor" dedi.
11 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerinde
İhracatın bugün yüzde 90'ından fazlasının sanayi mamulleri ile gerçekleştiğini ve yaklaşık yüzde 55'inin Avrupa pazarlarına yapıldığını söyleyen Çağlayan, "Türkiye bugün, mobilya, su ürünleri, makine, otomotiv ürünlerini ihraç ediyor. Bu ürünleri üst üste koyduğumuz zaman dünyaya kafa tutan bir hale geldi. Bu başarı, Türk sanayisinin rekabette geldiği seviyeyi gösteriyor" dedi.
İhracatta bugün 3 sektörün yaklaşık 20 milyar dolar rakamı yakaladığını, 11 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Çağlayan, "Türkiye, GSYH'nın üçte birin ihracattan oluşan bir profil yakalayacaktır" dedi. Ancak ekonomik krizin olumsuz etkilerinin de yaşandığına değinen Bakan Çağlayan, "Böyle bir ortamda Türkiye'nin etkilenmemesini beklemek hayal olurdu. İşimizi iyi yaparken, büyümede gerekli ivmeyi yakalamışken maalesef küresel krizde biz de kazazede olduk" dedi.
"Teşvik paketi devrim niteliğinde"
Krizin etkilerinin azaltılması için hükümetin sürekli yeni tedbirler aldığına dikkat çeken Çağlayan, en son çıkartılan teşvik paketinin devrim niteliğinde olduğunu vurguladı. Çağlayan, teşvik paketiyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Teşvik paketindeki birçok desteği alt alta koyduğumuz zaman inanıyorum ki üretim ve yatırıma ciddi destek verecek, ihracatçımızı rekabet etme noktasında çok önemli bir ivme kazandıracak. Getirilen muafiyetlerle ihracatçımızın rekabet şansı artacaktır. Bu teşvik, yurda dön çağrısı niteliğinde. 2010 yılı sonuna kadar kadar kampanya şekline dönüştürdüğümüz teşvik sisteminden yerli yatırımcılar ciddi anlamda faydalanacaklar. Uluslararası yatırımcılar da güvenebilecekleri limanlar arıyorlar. Bu noktada Türkiye, son derece önem arz ediyor. Biz bu teşvikle 'Yurda dönün, rekabet avantajını bu şekilde değerlendirin' diyoruz. 2023'de ihracat hedefimizi sadece bir fantazi olarak koymadık. Şu anda 500 milyar dolarlık rakamın nasıl yakalanacağının yol haritasını belirliyoruz."
İstanbul İhracatçılar Birliği (İBB) Başkanlar Kurulu Başkanı Latif Ünal, Birliğin, Türkiye geneline yaygın 13 ihracatçı birliği genel sekreterliğinden bir tanesi olduğunu belirterek, bünyelerinde mobilyadan bitkisel yağlara, yaş meyve sebzeden kağıt karton ambalaja, süt ve süt ürünlerinden kuru meyvelere kadar birçok alanda üretim ve ihracat yapan 8 bin üyesi olduğunu bildirdi. İBB'ye bağlı sektörlerin, 2008 yılı son çeyreği dışında başarılı bir performans sergilediğini söyleyen Ünal, "Bu sektörlerin ihracatı 2008'de 5 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin genel ihracat artışının üzerinde bir performansla yüzde 25 oranında bir ihracat artışı göstermiştir" dedi.
"İkinci yarıda ihracattaki keskin düşüş yaşayabilir"
Global krize bağlı olarak ihracatta başarı performansının sürdürülemediğinden söz eden Ünal, "2008'in son çeyreğinde ortaya çıkan ihracatımızdaki düşüş eğilimi 2009 yılın ilk 5 ayında de sürmüştür. Bu dönemde İBB ihracatı, yüzde 27.1 oranında gerileyerek 2.1 milyar dolardan 1.5 milyar dolara gerilemiştir. Su Ürünleri, Hayvansal Mamüller ve Kuru Meyve ve Mamülleri Birliklerimiz dışındaki diğer 4 birliğimizde bu dönemde düşüş görülmektedir. 2009'un ikinci yarısında ihracat rakamlarımızdaki keskin düşüşün yavaşlamasını umut ediyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ödül töreninde toplam 175 kişiye ödül verildi. Birincilik ödülüne layık görülen firmalar arasında Procter ve Gamble Tüketim, Kastamonu Entegre Ağaç, Mobilya, Boydak Dış Ticaret A.Ş, İstanbul Gıda Dış Ticaret, Perfetti Van Melle Gıda, Ulaş Gıda Un Tekstil, Unilever, Progıda Pazarlama, Kemal Balıkçılık, Banvit, Tat Konserve ve Aydın Kuruyemiş bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'