TGF'den Çiçek'e ziyaret

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel ve yönetim kurulu üyeleri gazetecilerin sorunlarını Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e taşıdı. Sorunların gündeminde tutuklu gazetecilerin durumu da vardı.

TGF'den Çiçek'e ziyaret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.08.2011 - 15:53

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel ve yönetim kurulu üyeleri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e kutlama ziyaretinde bulundu. TGF, gazetecilerin sorunlarını Meclis Başkanı'na taşırken, sorunların çözümü konusunda yardım istedi.

Sertel, şunları şöyledi:

"Yerel yönetimlerden, bakanlıklardan, yönetici kademelerinden gelen deneyiminiz pek çok sorunun çözümünde toplumsal yararlar sağlayacaktır. Gazetecilerin en önemli sorunlarından birincisi basın özgürlüğüne yönelik durumdur. Türkiye'de gazetecilerin çok uzun süre tutuklu kalması, cezanın peşin yatırılmasına dönüştürülmüştür. Bunların içinde en çarpıcı örnek İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi Mustafa Balbay'ın ve Tuncay Özkan'ın durumudur. Diğer gazeteci arkadaşlarımız da suçlarını dahi bilmeden cezaevinde tutulmaktadır. 3 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşlarımızın bir an önce özgür bırakılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir."

Sertel, 24 Hukuk profesörünün Anayasa hazırlığı için çağrılmasının da önemine işaret ederken basın meslek örgütlerinden de Anayasa için görüş alınmasının olumlu olacağını dile getirdi.

"Yıpranma hakkımız elimizden alındı"

Gazetecilerin son yıllarda haklarını hızla yitirdiğini ve son olarak gazetecilerin yıpranma hakkının ellerinden alındığını söyleyen Sertel, "Biz yasal düzenlemelerin hakların geriye alınmasına değil ileriye doğru taşınmasına çalışmalıyız. Gazeteciler gerçekten çok zor koşullarda çalışmakta ve her türlü sıkıntıyı çekmektedir. Bu konuda da yasal düzenleme ile elimizden alınan hakkın iadesini istiyoruz. Sendika yok, sosyal güvence yok gazetecilerin yaşam koşulları giderek ağırlaşıyor" dedi.
 

"Duruma göre yasalar hazırlanır"

Adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve diğer görevlerde bulunduğu süre içinde yasal düzenlemelerin yapılması için çok uğraş verdiklerini, yasaları çıkarırken toplumun hemen her kesiminden görüş istediklerini ancak büyük bölümünden görüş değil yanıt dahi alamadıklarını dile getiren Çiçek ise uzun süren tutukluluğun cezaya dönüşmemesi için yasal düzenlemelerin partiler tarafından hemen yasa haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Kişilere göre değil, duruma göre yasalar hazırlanır. Ben gazeteci meslek örgütlerinin sorunu gündeme taşımasını, cezaevine ziyarete gitmesini, duruşmalara gitmelerini ve arkadaşlarının özgür kalması için mücadelesini anlayışla karşılıyorum. Ayrıca orada bulunan hiç kimse ceza almadı. Ancak bazı durumlar istisna olabiliyor. Adam karşılıksız çek vermiş ya da dolandırıcılık yapmış, mesleğin ne diye sorunca 'gazeteci' diye yazdırıyor. Bunu tutuklu gazeteciler içine katmak mümkün olabilir mi? Ben çok iyi incelemeye çalıştım bazıları bölücü terör örgütüne üyelikten yargılanıyor, mesleğini de 'gazeteci' olarak beyan ediyor. Hangi Avrupa ülkesinde hangi gazeteci kendi devletine karşı suç işleyebilir, hangi Avrupa ülkesinde yasaların dışında bir tutum alınabilir. Yıpranma hakkı konusunda haklı olabilirsiniz ancak bu yasa çıkarken meslek örgütlerinden yeterince bize uyarı ve öneri gelmedi. Bu konuda siyasi partilere, iktidara görev düşüyor. Bu işin takipçisi de siz olacaksınız" şeklinde konuştu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler