Tıp fakültelerinde rotasyon
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı, YÖK'ün, 23 üniversitenin tıp fakültelerinden öğretim üyelerinin, diğer üniversitelere geçici görevlendirme ile gönderilmesi kararından vazgeçilmesini istedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, YÖK'ün, 23 tıp fakültesinden toplam 263 öğretim üyesinin, yeni açılmış 13 tıp fakültesine gönderilmesi yönünde karar aldığı belirtildi.
Görevlendirmelerin gönüllülük esasına göre yapılması istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''İstendiğinde Tıp Dekanlar Konseyi, gelişmekte olan fakülteler için bir destek planı hazırlayabilir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi görevden kaçmamakta, fakat plansız programsız, zorlama görevlendirmelere karşı çıkmaktadır. Geçici görevlendirmede memurun muvafakati esastır.''
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji ve Romatoloji bilim dallarından üç öğretim üyesinin görevlendirilmesiyle hizmetlerin aksayacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Zaten öğretim üyesi ihtiyacı bulunan üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi Sağlık Bakanlığı hastanelerine teamüllere aykırı bir biçimde şef ve şef yardımcısı kadrosu ile aktarılmış ve zaten öğretim üyesi sayısı yetersiz olan fakültelerin kadroları iyice boşaltılmıştır. 150 yataklı Kars Kafkas Üniversitesi Hastanesi'ne 96 öğretim üyesi gönderilmek isteniyor. Buradaki hastanede sadece 4 ameliyathane bulunuyor ve bunun için de 27 cerrahi branş akademisyeni talebi yapılıyor.''
''Ege Üniversitesi gelişmekte olan üniversiteleri destekliyor"
Açıklamada, EÜ Tıp Fakültesi Dekanlığının, köklü geleneksel yapısıyla gelişmekte olan fakültelerin her zaman destekçisi olduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:
''Bu amaçla zaten farklı projeler üzerinde çalışılmaktadır. Fakat tüm bu çalışmalar sırasında YÖK tarafından bizlere danışılmadan ve bildirilmeden zorlama bir karar alınmıştır. Ülkemizde birçok üniversite ve fakülte gerekli ve yeterli hazırlıklar yapılmadan, altyapı oluşturulmadan açıldığı için çok sayıda sorun oluşmakta ve bu sorunları çözmek için günlük ve kalıcı olmayan önlemlere başvurulmaktadır. Geçici görevlendirme talebi derhal durdurulmalıdır.''
Tıp fakültelerinden protesto
YÖK'ün, 23 üniversitenin tıp fakültelerinden öğretim üyelerinin, diğer üniversitelere geçici görevlendirme ile gönderilmesi yönündeki kararını tabip odaları ve bazı üniversitelerin tıp fakülteleri protesto etti.
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner düzenlediği basın toplantısında, bu tür uygulamalarda gönüllülük esasına göre atama yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Tıp fakültelerindeki öğretim üyeleri, hekimler beyaz eşya, buzdolabı değildir ki tam da seçim öncesinde göçe mecbur edilsinler. Bu şekilde taşıma suyla tıp fakültesi açılıp nitelikli hekim ve uzman yetiştirilemez. Bundan yarar sağlanamaz. Zorla değil, gönüllülük esas alınmalıdır. Özendirici uygulamalar geliştirilmelidir. Görevlendirme süreleri tıp fakülteleri tarafından paylaşılarak belirlenebilmelidir.''
Dokuz Eylül Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, bugüne kadar her kademedeki hekimin mecburi hizmet yerine gittiğini anlatarak, ''Hekimler, kamu yararı varsa görevden kaçmazlar'' dedi.
DEÜ'de kadro yetersizliği olduğunu anlatan Prof. Dr. Abacıoğlu şöyle dedi:
''Biz ne olacağız? Kars'a 94 öğretim üyesi talep ediliyor. Dışardan atamalarla bir üniversite kurulabilir mi? Orada sağlıklı eğitim yapılabilir mi? Bu denli büyük bir uygulamanın kamuoyuyla, üniversitelerle paylaşılması gerekir. Eğer kısa vadede destek vermemiz gerekecekse gönüllülük esas alınmalı.''
Ege Üniversitesi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor, 23 tıp fakültesinden toplam 263 öğretim üyesinin, yeni açılmış 13 tıp fakültesine gönderilmesi yönündeki kararının kendilerine danışılmadan alınmasına tepki gösterdi.
Prof. Dr. Bor, ''Bıraksınlar biz kendimiz kardeş fakülte seçelim. Karara itiraz ettik ve haklı gerekçelerimizi sıraladık. Tepeden inme kararlarla mutsuz insanların oraya gönderilmesi eğitime yarar sağlamaz'' diye konuştu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Zeki Gül de gelişmekte olan üniversitelerde öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve buralarda görev yapmanın özendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Antalya
Antalya Tabip Odası da kararı eleştirerek, bu durumun öğretim görevlilerinin iradeleri dışında sürgüne gönderilmeleri anlamına geldiğini iddia ederek şu görüşlere yer verildi:
''Türkiye çapında 252 öğretim üyesinin rotasyona tabii tutulacaktır. Ancak edinilen bilgilere göre bu sayının bine çıkarılacağı duyumu alınmıştır. Bu durum kalkınmakta öncelikli yörelere kendi iradeleri dışında sürgüne gönderilmedir. Bu madde ile görevlendirilen birçok öğretim üyesi idari mahkemelerden yürütmenin durdurulması kararlarıyla geri dönmüşlerken hala bir baskı aracı olarak konulan bu maddenin kullanıma açılmış olması yaklaşan seçimler de düşünüldüğünde (beyaz eşya dağıtımını) anımsatmaktadır. Atamaların yapılacağı fakültelerin özel olarak bir istekte bulunmadıkları, YÖK'ün geçmiş talepler üzerinden görevlendirmeleri yaptığı gerçeği bu kanımızı güçlendirmektedir.''
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın hekim ve uzman hekim sayısını arttırma adına plansız kadrosuz ve alt yapısız Tıp Fakültesi ve Eğitim Hastanesi açma politikasının sona ermesi gerektiği ifade edildi.
PAÜ Tıp Fakültesi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zencir, bunun ''sürgün niteliğinde bir uygulama olduğunu'' ileri sürdü.
Aynı zamanda Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi olan Doç. Dr. Zencir, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde (DGC) düzenlediği basın toplantısında, PAÜ Tıp Fakültesinden 2 öğretim üyesinin Kars ve Elazığ'a geçici görevle tayin edildiğini söyledi.
Doç. Dr. Zencir, ''Öğretim üyeleri, en iyimser tahminle Temmuz 2010'a, en kötümser tahminle 2011'e kadar görevlendirme yapılan illere gidecekler. Bu, gönülsüz, uzun süreli, özendirme olmayan, özlük hakları göz ardı edilmiş tek taraflı bir karardır'' dedi.
Zencir, bu uygulamanın peş peşe gelecek dalgaların birincisi olduğunu öne sürerek, 1000 ile bin 800 öğretim üyesinin yollara düşeceğini, yeni dalga uygulamalarda tıp fakültelerin dışındaki fakülteleri de kapsayacağını kaydetti.
Toplantıya, Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağıran ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Ender Düzcan da katılarak destek verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu