TİSK'ten 'Orta Vadeli Program' değerlendirmesi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Orta Vadeli Program'da yapılan durum tespitini gerçekçi bulduklarını ancak belirlenen hedeflere nasıl ulaşılacağının net olmadığını bildirdi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, krizin iç dinamiklerinin ihmal edildiğini savundu.
Hükümetin krizi uzun süredir ''olması gerektiği şekilde'' ele aldığını belirten Kudatgobilik, açıklamasında şunları kaydetti:
''Ancak hâlâ kriz, sadece küresel kaynaklı görülmekte, krizin iç dinamikleri ihmal edilmeye devam edilmektedir.
Tüm dünyada kamu bütçe açıklarının artacağına ilişkin öngörüde bulunulmakta ancak bunun Türkiye'ye yansımaları konusunda yeterli bir analiz yapılmamaktadır. Ancak bütçe açığının 63 milyar TL'ye ulaşacağının öngörülmesi önemlidir.''
Tuğrul Kudatgobilik, işsizliğin kendiliğinden azalmayacağına işaret ederek, 2010-2012 yılları arasında dünyada işsizlik artarken Türkiye'de işsizlik oranının nasıl düşürüleceği sorusuna programda açık ve net bir yanıt verilemediğini söyledi.
Program döneminde 1 milyon 250 bin kişiye istihdam yaratılacağının ifade edildiğine dikkati çeken Kudatgobilik, şu görüşleri dile getirdi:
''Bu rakam işsizliğin azalmayacağını göstermektedir. Çünkü kriz sürecinde aynı sayıda kişi işini kaybetmiş olup, söz konusu üç yılda 1 milyon 800 bin kişi daha iş gücüne eklenecek ve iş talebinde bulunacaktır. İşsizliğin kendi başına düşemeyeceği dikkate alındığında özel tedbirlere olan ihtiyaç açıktır.
Üstelik, demografik süreçler dikkate alındığında, önümüzdeki yıllarda iş gücüne katılım oranının düşeceği de şüphelidir. 2001 krizi ile yüzde 10'a çıkan işsizliğin, işçi çalıştırmanın maliyetini azaltıcı ve işçi çalıştırmayı teşvik edici köklü tedbirler uygulanmadığı için sonraki yıllarda ortalama yüzde 7'lik yüksek büyümeye rağmen düşürülemediği unutulmamalıdır. Şimdi, üç yıllık dönemde ortalama yüzde 4'lük bir büyüme hızıyla işsizlik oranının, 2009 düzeyinin, yani yüzde 15'in altına düşmesi beklenmemelidir. İşsizliğin sabit tutulması için bile Türkiye;de en az yüzde 5-5,5 büyüme hızını yakalamak gereklidir.''
İstihdam artışının önündeki en önemli engellerin iş yerleri üzerindeki sosyal güvenlik prim yükleri ve kıdem tazminatı yükü olduğunu savunan Kudatgobilik, bu hususlarda programda herhangi bir tedbirin bulunmadığını belirtti.
TİSK Başkanı Kudatgobilik, işsizlik oranındaki artışın nedenleri arasında nüfus artış hızının yüksekliğinin gösterildiğini anımsatarak, programda bunu önlemeye ilişkin herhangi bir tedbir olmadığını ileri sürdü.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu