‘Tiyatroya tacizin hududu yok’

Duru Tiyatro’ya bağlı Picasso Sahnesi’nin boşaltılması kararıyla ilgili, sorunun şahsi olmadığı söyleyen Emre Kınay, “Verilen bu karar Kadıköy Anadolu Lisesi’nin arazisiyle, oraya ilişkin gelecekteki planlarıyla ilgili olabilir. İktidarın artık bağımsız kültür sanatı istememeleriyle ilgili olabilir” dedi.

Yayınlanma: 09.12.2013 - 15:06
Abone Ol google-news

Tiyatro sanatçısı Emre Kınay’ın sahibi olduğu, İstanbul Moda’daki Duru Tiyatro’nun kapanmaması için hukuk mücadelesi sürerken, kaymakamlıktan bir yazı gönderilerek, Kadıköy Anadolu Lisesi’nin bahçesinde bulunan, tiyatroya bağlı Picasso Sahnesi’nin ve tiyatronun ofisi olarak kullanılan binanın boşaltılması istendi.
Kınay, yürütmeyi durdurma davasının sonucu beklenmeden kaymakamlıktan tebliğ geldiğini söyleyerek, “Çarşamba günü saat 10.30’da polis nezaretinde, çok üzülerek, ödüllü oyunlar oynadığımız sahneyi tahliye edeceğiz” dedi ve Kadıköy Anadolu Liseliler ile sanatçı dostlarına “gelin birlikte teslim edelim” çağrısında bulundu.
Kınay, gazetemize yaptığı açıklamada, “Anlamakta zorlandığım bir süreçten geçiyoruz. Bizi buraya davet eden Milli Eğitim Bakanlığı’ydı. Hatta o dönem Hüseyin Çelik ‘Yaptığınız, Okullar Hayat Bulsun Projesi kapsamında çok önemli’ dedi. Şimdi tahliye edilmesi istenen Picasso Sahnesi de Milli Eğitim’den izin alınarak sahneye dönüştürüldü. Tiyatronun ofisi olarak kullanılan kulübe izin alınarak inşa edildi. Bir sürü para harcadık, devletle on yıllık sözleşme yaptık. Şimdi devlet ‘sözleşmeyi feshediyorum, defol’ deyip bizi kapının önüne koyuyor” dedi.
“Artık tiyatroya tacizin adı yok, hududu da yok” diyen Kınay, “Şimdi benim hakkımı kim savunacak? Devletin yaptığı her şeyde kamu yararı aranır. Buraya 7 yılda 1 milyona yakın insan geldi, etkinliğe katıldı. Kamuya ait bir şeyi kapatıyorsun, bunda kamu yararı nerede? Burası AKP’li bir milletvekilinin ya da bir bakanın oğlunun olsa, başına yine bunlar gelir, bu zulmü çeker miydi?” diye sordu.
“Bu meselenin şahsi bir şey olduğunu düşünmediğini” söyleyen Kınay sözlerini şöyle sürdürdü: “Verilen bu karar Kadıköy Anadolu Lisesi’nin arazisiyle, oraya ilişkin gelecekteki planlarıyla ilgili olabilir. İktidarın artık bağımsız kültür sanatı istememeleriyle ilgili olabilir. Ama şu var ki ağzından ahlakı düşürmeyenlerin bu yaptığı ahlaki değil. Zaten biri ağzından neyi düşünmüyorsa o eksiktir. Ahlak eksik, ağızlarından düşürmedikleri demokrasi etsik.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler