TMMOB: Zamları geri alın

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, hükümetin bütce açığını kapatmak gerekçesiyle zam yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, elektrik ve doğalgaz zammının asıl nedenini, elektrik dağıtım bölgelerini satın alan şirketlerin maliyet artışları nedeniyle kar oranlarının düşmesi, bütün yükün, emekçilere ve dar gelirlilere yüklenmesi olarak açıkladı.

TMMOB: Zamları geri alın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.10.2011 - 07:32

TMMOB Maden Mühendisleri Odası hükümetin bütce açığını kapatmak gerekçesiyle zam yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, elektrik ve doğalgaz zammının geri alınmasını istedi.

Elektriğin, tüm halkın kullanmak zorunda olduğu bir değer, bir hak olduğuna dikkat çeken Maden Mühendisleri Odası, bu nedenle elektriğin ticari bir meta olarak değerlendirilmemesi ve piyasanın insafına bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu elektrik ve doğalgaz zammına yönelik açıklama yaptı. Hükümet'in "bütçe açığını kapatmak" gerekçesiyle zam yapmaya devam ettiğini vurgulayan Maden Mühendisleri Odası, elektriğe yapılan yüzde 9.5 zammın ardından doğalgaz fiyatlarına da zam yapıldığını anımsattı. BOTAŞ'ın konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 12.28 ile yüzde 14.35 arasında, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatlarına ise yüzde 13.7 ile yüzde 14.30 arasında değişen oranlarda zam yaptığını açıkladığını vurgulayan Maden Mühendisleri Odası açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

"Bu zamların zincirleme olarak tüm mal ve hizmetlere yansıması sonucu enflasyon tırmanacak, ücretler sabit kaldığı için bölüşüm daha da bozulacaktır. Dolayısıyla bu zamlar, tüm emekçilerin yaşamını daha da zorlaştıracaktır. Çalışanlara yapılan yıllık yüzde 4'lük ücret artışları dikkate alındığında adaletsizliğin boyutu daha net anlaşılmaktadır. Dış piyasalardaki fiyat dalgalanmaları ve dövizdeki artış gerekçesiyle yapılan bu zamlar nedense, dünyadaki petrol fiyatları ve döviz ucuzladığında fiyatlara aynı oranda indirim olarak yansımamaktadır. Zammın asıl nedeni, elektrik dağıtım bölgelerini satın alan şirketlerin maliyet artışları nedeniyle kar oranlarının düşmesidir. Bütün yük, emekçilere ve dar gelirlilere yüklenmekte, fatura onlara kesilmektedir."
 

"Elektrik piyasanın insafına bırakılmamalı"

Açıklamada, meslek odalarının başta enerji alanında olmak üzere diğer sektörlerde de uygulanan neoliberal politikaların ve özelleştirmelerin; işsizliği, pahalılığı ve dışa bağımlılığı artırdığını, sanayileşmeyi engellediğini, gelir dağılımını bozduğunu, kamu kaynaklarının sömürgenlere aktarılmasının aracı olarak kullanıldığını defalarca dile getirildiği vurgulandı. Kamu tekelinin yıkılarak yerine özel tekellerin oluşturulduğu bu sistemde halkın ve Türkiye'nin gelecekte daha ağır bedeller ödeyeceğinin bilinmesini isteyen Maden Mühendisleri Odası, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar yaşanan deneyimlerden ders alınarak, merkezi ve stratejik bir planlamayla geleceği kurgulayarak, Türkiye'nin özgün koşullarına uygun, yerli-yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını dayalı, ekonomi-sanayi-tarım-çevre-eğitim-ulusal güvenlik-ulaşım politikaları ile bütünleşik, insan odaklı enerji politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi öncelikli olarak ele alınmalıdır. Elektrik, tüm halkın kullanmak zorunda olduğu bir değer, bir haktır. Bu nedenle ticari bir meta olarak değerlendirilmemeli ve piyasanın insafına bırakılmamalıdır. Halkın cebinden alınarak sermayeye aktarılan zamlar hemen geri alınmalıdır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon